ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Βασανιστήρια και από «τις νέες ιρακινές δυνάμεις»
Τρίτη 5 Ιούλη 2005

Associated Press

Δοσίλογος Ιρακινός με κουκούλα επιτηρεί... ύποπτους
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Τα νέα ιρακινά σώματα ασφαλείας, όντως, εμπλέκονται σε υποθέσεις βασανιστήριων και κακομεταχείρισης κρατουμένων. Αυτό παραδέχτηκε ο εκπρόσωπος της ιρακινής «κυβέρνησης», αν και επέρριψε την ευθύνη για τις διαρκώς διευρυνόμενες διαστάσεις του φαινομένου «στη νοοτροπία που έχει μείνει από την εποχή του Σαντάμ Χουσεΐν»! Ενώ συνεχίζονται οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στο δυτικό Ιράκ, αλλά και οι αντικατοχικές επιθέσεις, ο Πρόεδρος Μπους καλούσε τους Αμερικανούς «να δείξουν θάρρος και να στηρίζουν τις επιχειρήσεις στο Ιράκ» καθώς «οι Αμερικανοί έχουν αναλάβει, όπως και άλλες φορές, την προώθηση της αξίας της ελευθερίας».

Καψίματα σε διάφορα σημεία του σώματος, άγριοι ξυλοδαρμοί, μόνιμοι τραυματισμοί, σεξουαλική κακοποίηση είναι μόνο μερικές από τις μεθόδους που χρησιμοποιούν άνδρες των διαφόρων «σωμάτων ασφαλείας» της νέας ιρακινής «κυβέρνησης» σε βάρος συλληφθέντων ανταρτών. Σωρεία τέτοιων καταγγελιών έχουν γίνει από ανθρωπιστικές οργανώσεις, ενώ σειρά στοιχείων δημοσιεύτηκαν από τη βρετανική εφημερίδα «Observer».

Σχολιάζοντας τις καταγγελίες, ο εκπρόσωπος της «κυβέρνησης» Τζαφάρι, Λάιθ Κούμπα, παραδέχτηκε την ύπαρξη τέτοιων «προβλημάτων», διευκρινίζοντας ότι «η κυβέρνηση δεν τα εγκρίνει και εκπαιδεύει τα νέα σώματα ασφαλείας στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Ο Κούμπα υποστήριξε ότι «για το φαινόμενο ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό η αποκτήνωση της ιρακινής κοινωνίας μετά από τόσα χρόνια βίας υπό τον Σαντάμ Χουσεΐν».

Ο Κούμπα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε εφ' όλης της ύλης, ...γνωστοποίησε, επίσης, ότι η ιρακινή ηγεσία σκοπεύει να «συζητήσει» με τις κατοχικές δυνάμεις τα ολοένα αυξανόμενα «σφάλματά» τους που στοιχίζουν τη ζωή δημοσιογράφων και αθώων πολιτών. Τέλος, κατέστησε σαφές ότι η «κυβέρνηση» δεν πρόκειται να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με αντάρτικες οργανώσεις που «ευθύνονται για το θάνατο Ιρακινών».

Το τελευταίο αυτό σχόλιο έγινε, προφανώς, επειδή δύο οργανώσεις, ο «Ισλαμικός στρατός του Ιράκ» και ο «Στρατός των Μουτζαχεντίν», ανακοίνωσαν το διορισμό κοινού εκπροσώπου Τύπου, του Γιουσέφ αλ Σαμάρι, προκειμένου, όπως τονίζουν, «να μη μιλά ο οποιοσδήποτε εκ μέρους της αντίστασης». Και αυτές οι οργανώσεις, όπως και άλλες νωρίτερα, διέψευσαν ότι γίνονται επαφές με τις κατοχικές δυνάμεις με απώτερο σκοπό την κατάθεση των όπλων τους.

Επιθέσεις και απαγωγές

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχουν συλληφθεί σε επιδρομές των κατοχικών δυνάμεων και των συνεργατών τους στη Βαγδάτη, ως «ύποπτοι» για εμπλοκή στην απαγωγή του Αιγύπτιου πρέσβη, την Κυριακή το μεσημέρι. Εντούτοις, τίποτε νεότερο δεν έχει γίνει γνωστό και καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, ούτε έχει διατυπώσει αιτήματα.

Ο 51χρονος Ιχάμπ αλ Σέριφ ανέλαβε τα καθήκοντά του στο Ιράκ πριν από ένα μήνα. Απήχθη από αγνώστους, ενώ περπατούσε μόνος σε κεντρικό εμπορικό δρόμο της πρωτεύουσας. Η αιγυπτιακή ηγεσία απηύθυνε έκκληση στους απαγωγείς να «θυμηθούν ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο που εργάζεται για τα συμφέροντα του ιρακινού λαού». Την απαγωγή καταδίκασε το μεγαλύτερο σουνιτικό κόμμα, το Ισλαμικό Κόμμα του Ιράκ.

Σε διάφορες επιθέσεις που σημειώθηκαν μέχρι τα ξημερώματα της Κυριακής, κυρίως στις πόλεις Βαγδάτη, Μαχμουντίγια, Χίλα και Κιρκούκ, σκοτώθηκαν, συνολικά, τουλάχιστον 37 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 60. Στόχος της πλειοψηφίας των επιθέσεων ήταν νεοσύλλεκτοι του ιρακινού στρατού και της αστυνομίας που συνεργάζονται με τους κατακτητές. Από επίθεση δολοφονίας γλίτωσε, την τελευταία στιγμή, ο υπουργός Βιομηχανίας.

Παράλληλα, για πολλοστή ημέρα συνεχίστηκε, χτες, η εκκαθαριστική επιχείρηση «Ξίφος» των κατοχικών δυνάμεων στο δυτικό Ιράκ, μεταξύ των πόλεων Χαντίθα και Χιτ. Επισήμως, δεν έχει ανακοινωθεί αριθμός θυμάτων ούτε από τους κατακτητές ούτε από την πλευρά των ανταρτών, ενώ έχει αναφερθεί «μικρής εμβέλειας αντίσταση».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες αντικατοχικές επιθέσεις (2007-06-30 00:00:00.0)
Υπεραμύνεται του εγκλήματος ο Μπους (2006-03-21 00:00:00.0)
Πλησιάζει το δημοψήφισμα, πληθαίνουν διαφωνίες και επιθέσεις (2005-10-11 00:00:00.0)
Νέα εκκαθαριστική λαίλαπα (2005-05-26 00:00:00.0)
Θα «τελειώσουν τη δουλιά» Ουάσιγκτον - Λονδίνο (2003-11-21 00:00:00.0)
Νέες αμερικανικές επιδρομές (1999-02-20 00:00:00.0)