ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Αγώνας με προοπτική για ριζικές αλλαγές

Αποσπάσματα από την ομιλία του Γιώργου Μαρίνου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σε συγκέντρωση χτες το βράδυ

Πέμπτη 7 Ιούλη 2005

Ο Γ. Μαρίνος στο βήμα της χτεσινοβραδινής συγκέντρωσης στο Ηράκλειο Κρήτης
«Ο κάθε εργαζόμενος, η κάθε εργατική οικογένεια καλείται σήμερα να σκεφτεί, να εξετάσει τις εξελίξεις που ζούμε, να κρίνει την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ αλλά και την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και να πάρει αποφάσεις με κριτήριο τις ανάγκες του», τόνισε ξεκινώντας την ομιλία του ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σε πολιτική συγκέντρωση που οργάνωσαν οι κλαδικές ΚΟΒ της ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ, χτες το βράδυ, στην πλατεία Αγ. Τίτου στο Ηράκλειο, για τα προβλήματα της εργατικής τάξης και την οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης. Αναφερόμενος στα τεράστια προβλήματα και τις ανάγκες των εργαζομένων, σημείωσε, χαρακτηριστικά, ανάμεσα στα άλλα:

«Οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκη από δουλιά αλλά ένα μεγάλο μέρος καταδικάζεται στην ανεργία, στην ανασφάλεια, στην υποαπασχόληση. Θέλουν μεροκάματο, μισθό και σύνταξη για να ζήσουν αλλά αντιμετωπίζουν σκληρή, παρατεταμένη λιτότητα σε συνθήκες αβάσταχτης ακρίβειας... Εργάζονται σε συνθήκες εντατικοποίησης, γίνονται λάστιχο, φθείρονται... Εχουν ανάγκη από δημόσιο - δωρεάν σύστημα υγείας, με αναβαθμισμένες υπηρεσίες αλλά ταλαιπωρούνται και καταξοδεύονται με την πολιτική που αντιμετωπίζει την υγεία σαν εμπόρευμα. Εχουν ανάγκη από δημόσια - δωρεάν παιδεία που θα προσφέρει πραγματική μόρφωση στα παιδιά των εργατικών - λαϊκών οικογενειών αλλά χρυσοπληρώνουν τα φροντιστήρια, ζουν τα εμπόδια των ταξικών φραγμών... Θέλουν να βγουν νωρίς στη σύνταξη, να ξεκουραστούν αλλά τους επιβάλλουν τη συνταξιοδότηση στα 65 ή στα 67 χρόνια, τους χαρατσώνουν με υψηλές ασφαλιστικές εισφορές. Κάθε χρόνο και χειρότερα».

Η αιτία έχει όνομα

«Αλλά, ποιος δημιουργεί και προσθέτει βάσανα στους εργάτες, στις εργάτριες, στους εμποροϋπάλληλους; Ποιος τους στερεί τον πλούτο που παράγουν και το δικαίωμα να ζήσουν καλύτερα, ποιος μπαίνει εμπόδιο στην ικανοποίηση των αναγκών τους; Αυτό πρέπει να συζητηθεί, να εντοπιστούν οι αιτίες, να βγουν συμπεράσματα που θα οδηγήσουν σε αλλαγές στη στάση και στην πολιτική συμπεριφορά των εργαζομένων», είπε ο ομιλητής για να τονίσει παρακάτω:

«Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν δεν είναι προβλήματα μιας χρονιάς, μιας περιόδου. Είναι προβλήματα μιας ολόκληρης ζωής. Η αιτία έχει όνομα. Το εκμεταλλευτικό σύστημα, ο καπιταλισμός δεν έδωσε, δεν μπορεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα της εργατικής τάξης, υπονομεύει το μέλλον της, το μέλλον της νέας γενιάς, των νέων εργαζομένων. Ορος της ύπαρξής του είναι η εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης. Κριτήριο της ανάπτυξης είναι το κέρδος της πλουτοκρατίας, η ενίσχυση των μονοπωλίων, η συγκέντρωση του πλούτου που παράγουν οι εργαζόμενοι σε λίγα χέρια. Οσο δυναμώνουν τα μονοπώλια και οξύνεται ο ανταγωνισμός ανάμεσά τους θα γίνονται πιο επιθετικά, θα χρησιμοποιούνται ακόμα πιο βάρβαρες μορφές καταλήστευσης του μόχθου των εργαζομένων.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κυβέρνησαν, κυβερνούν χρόνια αλλά η πολιτική τους εντείνει την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, οξύνει τα προβλήματά της, χτυπάει τους νέους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες γυναίκες.

Την ίδια τακτική ακολουθούν για το χρόνο εργασίας. Η ΝΔ άνοιξε το δρόμο. Συνέχισε το ΠΑΣΟΚ χτυπώντας το οχτάωρο, το σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας και έρχεται πάλι η ΝΔ για να ενισχύσει τη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου σύμφωνα με τις ανάγκες των επιχειρήσεων. Αυτό σημαίνει δουλιά μέχρι 12 - 13 ώρες την ημέρα που θα συνδυάζεται με υποαπασχόληση, απλήρωτες υπερωρίες. Οι συνέπειες θα είναι επώδυνες. Θα διαμορφωθεί ακόμα πιο βάρβαρο καθεστώς στους χώρους δουλιάς, θα είναι οδυνηρά τα αποτελέσματα στην προσωπική και οικογενειακή ζωή των εργαζομένων, θα μπουν νέα εμπόδια στη συνδικαλιστική και πολιτική δράση.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης για λογαριασμό των βιομηχάνων και των άλλων καπιταλιστών, για να αυξήσουν τα κέρδη τους, για να ισχυροποιήσουν τη θέση τους. Δεν τους έπιασε ο πόνος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αυτές τραβάνε τα πάνδεινα από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό των μονοπωλίων, την τοκογλυφία των τραπεζών, τη φορομπηξία του κράτους.

Οταν ήταν το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, η ΝΔ δημαγωγούσε αλλά στήριζε τη βασική κατεύθυνση, τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις. Σήμερα στη θέση της ΝΔ βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ και ακολουθεί την ίδια τακτική. Δημαγωγεί και στηρίζει τις αντιδραστικές αλλαγές προβάλλοντας την ανάγκη της λαϊκής συναίνεσης, δηλαδή την αποδοχή της αντιλαϊκής πολιτικής».

Απεγκλωβισμός για αποτελεσματική αντίσταση

«Το κάλεσμα του ΚΚΕ στους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα από την κατάσταση που ζουν και την πολιτική που χτυπάει τα δικαιώματά τους, έχει ουσιαστικό χαρακτήρα, συνδέεται με την αντιμετώπιση της σφοδρής αντιλαϊκής επίθεσης, συνδέεται με το μέλλον, με την πορεία των εξελίξεων. Οσο πιο γρήγορα απεγκλωβιστούν δυνάμεις από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό, τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ που στηρίζουν τη στρατηγική του κεφαλαίου, τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι η αντίσταση και η δημιουργία των προϋποθέσεων για τη λαϊκή αντεπίθεση.

Απεγκλωβισμός από τα δύο κόμματα και τον οπορτουνισμό για να αλλάξουν οι συσχετισμοί δύναμης παντού. Στην πολιτική ζωή, στις πολιτικές αναμετρήσεις, στα συνδικάτα, σε όλη την έκταση του μαζικού κινήματος. Η πορεία των εξελίξεων θα κριθεί από το πόσο έγκαιρα και μαζικά εργατικές - λαϊκές δυνάμεις θα μπουν στη δράση μαζί με το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ και τις άλλες αγωνιστικές συσπειρώσεις. Αυτό απαιτούν σήμερα οι συνθήκες. Αυτό θα δώσει δύναμη στο λαϊκό κίνημα».

Να γίνει το καθοριστικό βήμα

«Εχθρός των δυνάμεων του κεφαλαίου είναι η οργάνωση, η μαζική κινητοποίηση των εργαζομένων, των ανέργων, όλων αυτών που πλήττονται από την αντιλαϊκή πολιτική. Εχθρός τους είναι η ανάπτυξη του αγώνα με αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες και η σφυρηλάτηση αγωνιστικής - ταξικής ενότητας πάνω στην οποία σπάνε τα μούτρα τους οι διασπαστικές θεωρίες και οι πρακτικές που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση.

Εχθρός των δυνάμεων του κεφαλαίου είναι ο αγώνας με προοπτική, ο αγώνας για ριζικές αλλαγές. Αυτό θα συμβάλλει στην ανασύνταξη, στην ενίσχυση του εργατικού - λαϊκού κινήματος για να παλεύει αποτελεσματικά. Η καθημερινή αντιμονοπωλιακή πάλη, η ενίσχυση του ΚΚΕ, η ενίσχυση των αγωνιστικών συσπειρώσεων, η κοινή δράση, η συμμαχία της εργατικής τάξης με τους αυτοαπασχολούμενους, με τα μικρομεσαία στρώματα της πόλης, τη μικρομεσαία αγροτιά πρέπει να δυναμώσουν και να συγκλίνουν στο στόχο της οικοδόμησης της λαϊκής συμμαχίας, του Μετώπου των αντιμονοπωλιακών - αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Αυτός είναι ο συνδετικός κρίκος που θα πάει τις εξελίξεις μπροστά. Το Αντιιμπεριαλιστικό, Αντιμονοπωλιακό Μέτωπο πάλης θα αγωνίζεται για όλα τα προβλήματα των εργαζομένων και θα συγκεντρώνει δυνάμεις για την κατάκτηση της εξουσίας. Αυτό είναι το καθοριστικό πρόβλημα για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το ΚΚΕ έχει πρόταση λαϊκής εξουσίας και διακυβέρνησης (2012-04-21 00:00:00.0)
Πάρτε τη σκούπα και σαρώστε τις δυνάμεις του δικομματισμού (2008-03-06 00:00:00.0)
Ακτοπλοΐα και ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες (2007-12-09 00:00:00.0)
Η προσαρμογή της ναυτιλίας στις λαϊκές ανάγκες απαιτεί ριζικές αλλαγές (2007-12-06 00:00:00.0)
Στο λαϊκό μονόδρομο (2007-10-26 00:00:00.0)
Τοπική Γραμματεία στην Αθήνα (2003-06-01 00:00:00.0)