Πέμπτη 6 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Πάρτε τη σκούπα και σαρώστε τις δυνάμεις του δικομματισμού

Σε συγκέντρωση των εργαζομένων του Δήμου Βύρωνα μίλησε χτες το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Μία ζωντανή συζήτηση για θέματα της επικαιρότητας, αλλά και την πολιτική διέξοδο που προτείνει το ΚΚΕ στο λαό, έγινε χτες στο Βύρωνα. Ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, συζήτησε για περίπου δύο ώρες με όσους βρέθηκαν στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Κομματική Οργάνωση Εργατών Δήμου στην περιοχή, ανέλυσε τις εξελίξεις και την πρόταση του Κόμματος.

Στην ομιλία του υπογράμμισε ότι «το προσωπικό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ), όλοι οι εργαζόμενοι, το εργατοτεχνικό και επιστημονικό δυναμικό, που εργάζεται και στηρίζει την ΤΑ, μπορούν σήμερα να δουν και να αξιολογήσουν πιο ολοκληρωμένα από χτες ποιος στάθηκε και στέκεται δίπλα τους, ποιος μάχεται για τα προβλήματά τους. Ποιος αντιπαλεύει την ιδιωτικοποίηση της ίδιας της ΤΑ».

Ο Σπύρος Χαλβατζής κάλεσε τους εργαζόμενους «να κρίνουν τη στάση και την πολιτική όλων των πολιτικών δυνάμεων. Να δουν την πολιτική που ασκούν και τη στάση που κρατούν απέναντι στα λαϊκά προβλήματα και τα εργασιακά θέματα των εργαζομένων στην ΤΑ η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ. Και εδώ πρέπει να πούμε ότι ταυτίζονται στα πάντα, αλλά και εφαρμόζουν, όπου είναι εξουσία, την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ. Από τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, από την εκποίηση της δημοτικής περιουσίας, από την ανταποδοτικότητα μέχρι την υπερφορολόγηση των εργαζομένων, μέσα από τους φορείς της ΤΑ».

Για μια άλλη εξουσία

Κάλεσε τους εργαζόμενους «να κρίνουν την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ όχι μόνο για την πορεία, την κατάσταση, τις αρνητικές επιπτώσεις της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής, αλλά συνολικά τις θέσεις του ΚΚΕ απέναντι στην πολιτική της ΕΕ, των μονοπωλίων, την πολιτική της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων. Να μιλήσουν και για την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για μια άλλη πολιτική, μια άλλη εξουσία. Τη λαϊκή εξουσία. Να δουν την πολιτική της ΕΕ, η οποία εξασφαλίζει τεράστια κέρδη για το μεγάλο κεφάλαιο και λιτότητα για την εργατική τάξη, για όλους τους εργαζόμενους.


Η πολιτική της ΕΕ, που εφαρμόζει σήμερα η ΝΔ, είναι η πολιτική που έχει αφετηρία τα χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ και συνεχίζεται πιο γρήγορα, πιο βίαια, πιο αποφασιστικά από τη σημερινή κυβέρνηση. Στα κεντρικά σημεία αυτής της πολιτικής, δηλαδή στη λογική της απελευθέρωσης, συμφωνεί και ο ΣΥΝ κι αυτό όχι μόνο με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, αλλά με σειρά επιλογών και αποφάσεων της ΕΕ».

Ενισχύουμε τη δράση μας

Στη συνέχεια το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισήμανε ότι «απαιτητικά δρούμε στις γραμμές του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος. Δεν υποτιμούμε αγώνες και συσπειρώσεις που ακόμη μπορεί να περιορίζονται σε αρνητικά μέτρα. Κριτικά αντιμετωπίζουμε δραστηριότητες που δυσκολεύουν την ενότητα δράσης. Δε μεταθέτουμε καμία δράση για τα ζητήματα των εργαζομένων στο αύριο. Ενισχύουμε την πάλη του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος για όλα τα ζητήματα των εργαζομένων, για την ακρίβεια, τις απολύσεις και τη μάχη για την ανάκλησή τους, όπου υπάρχουν και επιτυχίες. Ενισχύουμε τη δράση μας όχι αμυντικά, αλλά για νέες κατακτήσεις των εργαζομένων, σε αντίθεση με λογικές υποταγής και συμβιβασμού.

Αντιπαλεύουμε μαχητικά και με συνέπεια την πολιτική της ΝΔ, της ΕΕ, των μονοπωλίων. Μέσα κι έξω από τη Βουλή αναπτύσσουμε τη δράση μας και προτείνουμε στους εργάτες, σ' όλους τους εργαζόμενους, πρόγραμμα πάλης και διεκδίκησης. Συμμετέχουμε σ' αυτούς τους αγώνες».

Παρουσιάζουμε την πολιτική μας πρόταση

Οπως επισήμανε ο Σπ. Χαλβατζής, «σε σειρά εκδηλώσεών μας τελευταία καλούμε εργάτες κι άλλους εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, την εργαζόμενη διανόηση, τους νέους και παρουσιάζουμε τις θέσεις μας για τις σημερινές εξελίξεις, καθώς και τη συνολική μας πρόταση για την πορεία διαμόρφωσης των προϋποθέσεων συγκρότησης του αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού, δημοκρατικού μετώπου πάλης για τη λαϊκή εξουσία. Για την εξουσία εκείνη που οργανώνει την παραγωγική βάση της χώρας, την ίδια την παραγωγή στη βάση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής, λαϊκής οικογένειας, αυτών που παράγουν τον πλούτο».

Θεωρούμε - συνέχισε - «στη βάση όλων αυτών ότι απαιτείται ένταση των προσπαθειών μας, ενίσχυση της ιδεολογικής, πολιτικής δράσης και παρέμβασης στις γραμμές της εργατικής τάξης, στα πλατιά λαϊκά στρώματα και ειδικά στη νεολαία που έχει οξυμένα προβλήματα. Η θετική πορεία του ΚΚΕ συνεχίζεται κι αποτελεί ικανή βάση για παραπέρα ανάπτυξη της δράσης μας. Ασφαλώς σ' αυτή τη διαδρομή εμφανίζονται ελλείψεις, αδυναμίες. Ωστόσο, υπάρχει η διάθεση να καλύπτονται οι ελλείψεις, ν' αντιμετωπίζονται οι αδυναμίες στη δουλειά μας σ' όλα τα επίπεδα».

Οπως εξήγησε, «αυτό είναι εξαιρετικά αναγκαίο γιατί η σημερινή κατάσταση της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, της νεολαίας, που συνεχώς επιδεινώνεται, σε συνδυασμό με την μπόχα που αναδίνεται από την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ, που βαδίζει στα χνάρια του ΠΑΣΟΚ, η πολιτική των αστικών δυνάμεων, φέρνει στην επικαιρότητα πιο έντονη την ανάγκη βαθύτερων αλλαγών μέχρι και το επίπεδο της εξουσίας, στην οποία πρέπει να ανταποκριθούμε».

Αλλαγή συσχετισμών

Τέλος, τόνισε ο Σπ. Χαλβατζής, «είμαστε σίγουροι ότι οι εργάτες, οι εργαζόμενοι στην ΤΑ με τη δράση και την ιδεολογική και πολιτική παρέμβαση των κομμουνιστών θα κάνουν όπως πάντα το χρέος τους. Θα ενστερνιστούν μαζικά τις θέσεις, την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, για τη συγκρότηση του αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου πάλης. Θα αλλάξουν και στο χώρο τους τους συσχετισμούς με την ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων. Ειδικότερα οι εργάτες της καθαριότητας θα πάρουν στην κυριολεξία τη σκούπα για να σαρώσουν τις δυνάμεις του δικομματισμού, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Γιατί καταλαβαίνουν πολύ καλά ότι το θέμα δεν είναι πολύ απλά να μειώνονται οι δυνάμεις του δικομματισμού. Αυτό ασφαλώς είναι το πρώτο θετικό βήμα. Ομως δεν αρκεί. Το κύριο είναι να ηττηθούν οι δυνάμεις του μεγάλου κεφαλαίου, η κυριαρχία του αστικού συστήματος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ