Πέμπτη 6 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ξεκαθαρίζει το τοπίο στο Λιμάνι

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, «Αυτόνομη Παρέμβαση» άρχισαν να αποκαλύπτονται στα μάτια των εργαζομένων του λιμανιού του Πειραιά. Οχι μόνο αρνούνται κάθε κουβέντα για συντονισμό με άλλους κλάδους, αλλά ακριβώς στην πιο κρίσιμη φάση του αγώνα ενάντια στην παραχώρηση του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων και την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του λιμανιού αυτές οι παρατάξεις άρχισαν την ευθεία υπονόμευσή του. Χτες, μέρα της 24ωρης απεργίας στα λιμάνια και παμπειραϊκής απεργίας, το τοπίο ξεκαθαρίστηκε. Φάνηκε ότι άρχισε η επιχείρηση «τα κεφάλια μέσα».

Δε διοργάνωσαν ούτε απεργιακή συγκέντρωση και έκαναν τα πάντα για να αποτρέψουν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση της Επιτροπής Αγώνα Σωματείων Πειραιά. Οι τρεις παρατάξεις - φορείς στο συνδικαλιστικό κίνημα των κομμάτων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ - έχουν αρχίσει να απογυμνώνονται από την ίδια τη δυναμική που έχει δημιουργήσει ο αγώνας των εργαζομένων του λιμανιού, η συστράτευση με αυτόν μιας σειράς ταξικών σωματείων του Πειραιά που συγκρότησαν την Επιτροπή Αγώνα. Κατάλαβαν ότι «το πράγμα» άρχισε να ξεφεύγει από τον έλεγχό τους, από τα όρια της λογικής της ανταγωνιστικότητας - της κερδοφορίας του κεφαλαίου - στην οποία είναι πιστά προσκολλημένες, όπως και τα κόμματά τους.

Οι εργαζόμενοι του λιμανιού έχουν δει ότι η αγωνιστική, ταξική συσπείρωση και κοινή δράση που διαμορφώνεται ήταν αυτή που επέβαλε την κήρυξη της χτεσινής απεργίας. Ηταν αυτή που συνέβαλε καθοριστικά στην απόρριψη από το δικαστήριο της αγωγής του ΟΛΠ για την ποινικοποίηση του αγώνα. Είναι ώρα να λάβουν τα μέτρα τους. Να δυναμώσουν αυτή τη συσπείρωση, να ενισχύσουν το μέτωπο της πάλης, να αντιπαρατεθούν σθεναρά με το κεφάλαιο που πάει να βάλει τα λιμάνια στο χέρι, με τους πολιτικούς και συνδικαλιστικούς του εκπροσώπους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ