Πέμπτη 6 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗΣ
Ζει και μας συντροφεύει στους αγώνες μας

Ανακοίνωση της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, για τα 57 χρόνια από τη δολοφονία του Νίκου Νικηφορίδη

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, σε ανακοίνωσή της, υπογραμμίζει τα εξής:

«Πριν από 57 χρόνια, στις 5 Μάρτη 1951, το αμερικανόδουλο και μισαλλόδοξο καθεστώς δολοφόνησε τον Νίκο Νικηφορίδη, 23χρονο νεολαίο, ΕΠΟΝίτη, αγωνιστή της αντίστασης. Τουφεκίστηκε στον τόπο εκτελέσεων πίσω από το Γεντί Κουλέ, στις φυλακές Θεσσαλονίκης.

Η κατηγορία ήταν ότι είχε διαπράξει ένα ...ιδιαζόντως ειδεχθές έγκλημα, "τη συλλογή υπογραφών διά την ειρήνη", όπως έλεγε η απόφαση του έκτακτου στρατοδικείου με βάση την οποία στήθηκε στον τοίχο ο αγωνιστής της ειρήνης.

Με την εκτέλεση του Νίκου Νικηφορίδη, το μετεμφυλιακό κράτος πίστευε ότι θα τρομοκρατήσει το λαό και θα φράξει το δρόμο ανάπτυξης του κινήματος.

57 χρόνια μετά, οι αγώνες και η θυσία του Νίκου Νικηφορίδη αποκτούν ξεχωριστή σημασία σε μια περίοδο αχαλίνωτης επιθετικότητας του ιμπεριαλισμού, ιδιαίτερα για τους λαούς των Βαλκανίων και γενικότερα. Ανησυχία επικρατεί στα Βαλκάνια, στην Κύπρο, στην ευρύτερη γειτονιά μας. Η περιοχή μας βρίσκεται στο μάτι του ιμπεριαλιστικού κυκλώνα.

Η μονομερής κήρυξη της "ανεξαρτησίας" της σερβικής επαρχίας του Κοσσόβου, με την προτροπή των ΗΠΑ, του NATO και της ΕΕ, απειλεί να πυροδοτήσει ένα νέο γύρο εντάσεων με αλλαγή συνόρων, νέο γύρο πολέμων και ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων.

Η περήφανη στάση του Νίκου Νικηφορίδη, που προτίμησε το θάνατο παρά να αρνηθεί τις ιδέες του για την ειρήνη και την κοινωνική δικαιοσύνη, αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για το λαό και τη νεολαία μας!

Ο Νίκος Νικηφορίδης ζει στις καρδιές μας. Ζει και μας συντροφεύει στους αγώνες μας κατά της Νέας Τάξης Πραγμάτων, για έναν κόσμο ειρηνικό και δίκαιο!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ