Πέμπτη 6 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ - Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Εκλιναν την επιχειρηματικότητα σ' όλες τις πτώσεις...

Υμνο στην ...επιχειρηματικότητα αποτέλεσαν οι παρεμβάσεις του Κ. Καραμανλή και του Γ. Παπανδρέου στη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή για τη γυναίκα της υπαίθρου. Αμφότεροι επιχείρησαν να φανούν ως καλύτεροι διαχειριστές των ευρω-κονδυλίων που διατίθενται για την ερήμωση της υπαίθρου, ενώ «αθωωτική» για τις αντιαγροτικές πολιτικές της ΕΕ ήταν η παρέμβαση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΝ, Α. Αλαβάνου.

Κεντρικό στοιχείο της κυβερνητικής πολιτικής είναι η ενίσχυση της «επιχειρηματικότητας», τόνισε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, αναφερόμενος και στην κοινοτική χρηματοδότηση. Οπως είπε, «η στρατηγική μας για τη στήριξη της ελληνικής περιφέρειας και του αγροτικού πληθυσμού συνεχίζεται με εντεινόμενους ρυθμούς στη νέα προγραμματική περίοδο. Κατευθύνουμε το 80% των πόρων του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς στην ελληνική περιφέρεια. Μόνο για δράσεις αγροτικής ανάπτυξης η χώρα πρόκειται να αντλήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ οι αγρότες μας θα έχουν επιδοτήσεις που φθάνουν τα 18 δισεκατομμύρια ευρώ». Οπως είπε, η πλειοψηφία αυτών των κονδυλίων θα αξιοποιηθεί για «τη στήριξη της νέας επιχειρηματικότητας και της επιχειρηματικότητας των νέων και των γυναικών». Επίσης, ο Κ. Καραμανλής είπε ότι «υπάρχουν σε ολόκληρη τη χώρα περίπου εκατόν τριάντα αγροτουριστικοί και οικοτεχνικοί γυναικείοι συνεταιρισμοί. Και αυτό σηματοδοτεί για τις γυναίκες της υπαίθρου μια νέα σελίδα ανάπτυξης, δημιουργίας, προόδου».

Υπέρ της ενίσχυσης της «γυναικείας επιχειρηματικότητας» τάχθηκε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, υποστηρίζοντας ότι «οι 120-130 συνεταιρισμοί των γυναικών (σ.σ. που ανέφερε νωρίτερα ο πρωθυπουργός) έγιναν ουσιαστικά επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ, ξεκινώντας από το 1980. Αυτές οι πραγματικά αξιοθαύμαστες πρωτοβουλίες των γυναικών έχουν δώσει μία ουσιαστική ώθηση στην επιχειρηματικότητα των γυναικών, στην ανάπτυξη της υπαίθρου και πρέπει να υποστηριχτούν».

«Πρέπει να δούμε τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται», υποστήριξε στη δική του παρέμβαση ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΝ, Α. Αλαβάνος, λέγοντας ότι «έχουν δυσκολίες και δυνατότητες». Τόνισε δε ότι «ενώ γενικά η Ευρωπαϊκή Ενωση των "15" την τελευταία 10ετία είχε αύξηση του αγροτικού εισοδήματος κατά περίπου 6%, η Ελλάδα παρουσιάζει το μεγαλύτερο αρνητικό ποσοστό, το οποίο φτάνει το 25%. Περίπου 6% αυξάνεται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση το αγροτικό εισόδημα, ενώ στην Ελλάδα μειώνεται κατά 25%».

Σε άκρατο λαϊκισμό κατέφυγε για άλλη μια φορά ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρης, ο οποίος ανέφερε ότι «όσο χρειάζεται ένα κομμωτήριο εδώ στο Κολωνάκι για να κάνει μια γυναίκα τα μαλλιά χωρίς λούσιμο, είναι αυτά που δίνετε στην αγρότισσα για μηνιαία σύνταξη».

Απάντηση στις αυταπάτες περί «επιχειρηματικότητας» έδωσε χτες με την παρέμβασή του και ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης. Οπως είπε, «είναι αλήθεια - και το ξέρουν οι συναδέλφισσες αγρότισσες - ότι ούτε τα βατόμουρα ούτε τα γλυκά του κουταλιού, οι χυλοπίτες και οι τραχανάδες θα δώσουν λύση στο εισόδημα στην αγροτική οικογένεια, όταν η αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, έχει αφανίσει παραδοσιακές δυναμικές καλλιέργειες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ