ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΑΝΑΠΗΡΟΥΣ
Αντιπαράθεση - «μαϊμού» με απροκάλυπτη υποκρισία

Κρύβουν τις πραγματικές προθέσεις για περικοπές των παροχών και των δικαιωμάτων των αναπήρων

Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη 2005

ICON

Το αγωνιστικό αναπηρικό κίνημα δίνει τη μάχη ενάντια στην επίθεση που έχει εξαπολύσει στα δικαιώματα των ΑμΕΑ η πολιτική του δικομματισμού
Αφού εμπορεύτηκαν τις ανάγκες των αναπήρων και έβγαλαν τις ελπίδες τους στο χρηματιστήριο της αγοραίας πολιτικής, τώρα τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ εμφανίζονται ως υπερασπιστές των αναπήρων.

Ετσι, χτες, ο υπεύθυνος του Τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ, Ε. Βενιζέλος, αναφερόμενος στις προχτεσινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την καθιέρωση της κάρτας λειτουργικότητας για τους αναπήρους, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παίζει φτηνό πολιτικό παιγνίδι στις πλάτες των αναπήρων και χαρακτήρισε εύλογη τη διαμαρτυρία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες (ΕΣΑΕΑ) για τους «αναπήρους-μαϊμού». Ο Ε. Βενιζέλος ζήτησε την εφαρμογή της Κάρτας Αναπηρίας - μια παραλλαγή της Κάρτας Λειτουργικότητας - και υιοθέτησε το αίτημα της ΕΣΑΕΑ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τη διαλεύκανση της υπόθεσης των «αναπήρων-μαϊμού». Η υποστήριξη του Ε. Βενιζέλου προς το ΕΣΑΕΑ είναι ανταπόδοση προς τις υπηρεσίες που προσέφερε η ηγεσία της ΕΣΑΕΑ στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, καθώς στην πράξη νομιμοποίησε την πολιτική της δημιουργίας των «αναπήρων-μαϊμού».

Μετά από αυτή την υποκριτική στάση του ΠΑΣΟΚ ο υπουργός Υγείας, Νικ. Κακλαμάνης, δήλωσε με ανάλογο τρόπο ότι με πολλή χαρά θα προσέλθει στη διαρκή Επιτροπή της Βουλής να καταθέσει τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του. «Οσον αφορά την απαίτηση του κ. Βενιζέλου για άμεση έκδοση της Κάρτας Αναπηρίας, θεωρώ πως είναι περιττό να ζητά κάτι το οποίο η κυβέρνηση προχωρά, τηρώντας το προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα, λησμονώντας ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ το ανήγγειλαν τρεις φορές σε 20 χρόνια και ουδέποτε το εφάρμοσαν», απάντησε ο υπουργός Υγείας, παραδεχόμενος κυνικά ότι καμία διαφορά δεν υπάρχει ανάμεσα στα δυο κόμματα και στο ζήτημα των αναπήρων.

Η Κάρτα Αναπηρίας θεσμοθετήθηκε με νόμο το 1996 και το απαιτούμενο Προεδρικό Διάταγμα εκδόθηκε το 2000 για πιλοτική εφαρμογή απ' το Νομό Λάρισας. Πιλοτική εφαρμογή της καταγραφής των αναπήρων είχε ξεκινήσει η κυβέρνηση της ΝΔ την περίοδο 1990-1993, που δεν κατέληξε πουθενά.

Τώρα έχουμε επανάληψη του σεναρίου με εξαγγελίες για την Κάρτα Λειτουργικότητας, που το μόνο σίγουρο είναι ότι θα οδηγήσει σε νέες περικοπές των παροχών και αφαίρεση των δικαιωμάτων των αναπήρων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην πεπατημένη των περικοπών και των εκχωρήσεων (2006-04-08 00:00:00.0)
Υπερεθνικά διαπιστευτήρια στη «νέα τάξη» (2005-09-28 00:00:00.0)
Το πολιτικό πελατολόγιο (2003-01-24 00:00:00.0)
Κατακραυγή για τη νόθευση του συνεδρίου (2003-01-23 00:00:00.0)
Προσφυγή για τη νομιμότητα του συνεδρίου (1997-10-22 00:00:00.0)