Σάββατο 8 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΥΓΕΙΑ
ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΚΑΡΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ»
Στην πεπατημένη των περικοπών και των εκχωρήσεων

Πουθενά δεν αναφέρεται ότι οι πολυάριθμες εξετάσεις και διαδικασίες θα γίνονται δημόσια και δωρεάν από το κράτος

Στιγμιότυπο από κινητοποίηση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων
Στιγμιότυπο από κινητοποίηση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων
Με πρόσχημα τους ανάπηρους-μαϊμού που είναι κατασκεύασμα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά και την ταλαιπωρία για τις επανεξετάσεις των αναπήρων -που καθιέρωσαν οι κυβερνήσεις για να κρατούν τους ανάπηρους και τις οικογένειές τους σε ομηρία - η κυβέρνηση προωθεί με προσχέδιο νόμου, που δόθηκε στις αναπηρικές οργανώσεις, τη λεγόμενη Κάρτα Λειτουργικότητας.

Πρόκειται για κίνηση ανάλογη της Κάρτας Αναπηρίας που προώθησε στα χαρτιά το ΠΑΣΟΚ με το Ν. 2430/96 και που εφαρμόστηκε πιλοτικά μόνο στη Λάρισα, αφού φαγώθηκαν βέβαια αρκετά κονδύλια. Απ' το ίδιο το προσχέδιο γίνεται φανερό ότι η κυβέρνηση της ΝΔ στοχεύει σε παραπέρα περικοπές των δαπανών για τους ανάπηρους, στη χειραγώγηση των αναπήρων και των οικογενειών τους, αφού όλοι πλέον θα νιώθουν όμηροι των επιτροπών, αλλά και ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μετατρέψει την όποια Κοινωνική Πρόνοια σε «αλληλεγγύη» για τους πιο εξαθλιωμένους.

Ξεκάθαρη είναι και η ιδιωτικοποίηση της όλης διαδικασίας, αφού το προσχέδιο νόμου προβλέπει την επανεξέταση περίπου 300.000 αναπήρων που παίρνουν επιδόματα ή αναπηρικές συντάξεις, από τις λεγόμενες πιστοποιημένες Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις, στις οποίες η κυβέρνηση θα στείλει άφθονη πελατεία. Οι γιατροί «αξιολογητές αναπηρίας», τα «Κέντρα Αξιολόγησης της Αναπηρίας» που ιδρύονται σε κάθε νομό, αλλά και τα «Κέντρα Διερεύνησης Λειτουργικότητας», ακόμα και το «Κέντρο Εκπαίδευσης αξιολογητών αναπηρίας και διερευνητών λειτουργικότητας», μπορούν να είναι «πιστοποιημένοι» ιδιώτες γιατροί ή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που θα υπογράφουν με το υπουργείο Υγείας «προγραμματικές συμβάσεις». Πουθενά στο προσχέδιο δεν αναφέρεται ότι οι πολυάριθμες εξετάσεις που απαιτούνται, αλλά και όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες θα γίνονται δημόσια και δωρεάν από το κράτος.

Με το προσχέδιο, που αποτελεί αντιγραφή του Συστήματος Ταξινόμησης της Λειτουργικότητας, Αναπηρίας και Υγείας της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, καταργείται η αξιολόγηση με βάση τη βαρύτητα της νόσου και υιοθετείται η λεγόμενη λειτουργικότητα του ατόμου στην κοινωνία με κριτήρια, όπως, η εργασία, η οικογενειακή και οικονομική κατάσταση, αλλά και οι διαπροσωπικές σχέσεις! Η αναπηρία χωρίζεται σε τέσσερις κατηγορίες: Ελαφρά, μέτρια, σοβαρή και πλήρης αναπηρία. Δημιουργούνται δυο κάρτες, η ισόβια και η μακράς διαρκείας, στην οποία προβλέπεται επανεξέταση μετά από 3-5 χρόνια.

Σχολιάζοντας το προσχέδιο νόμου ο Χάρης Χουρδάκης, μέλος της Γραμματείας της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), τόνισε: «Η λεγόμενη Κάρτα Λειτουργικότητας ή Αναπηρίας προωθείται στα πλαίσια των περικοπών, της ιδιωτικοποίησης της Υγείας και Πρόνοιας, της πολιτικής της δήθεν αλληλεγγύης για τους πιο εξαθλιωμένους. Η ΣΕΑΑΝ καλεί τους ανάπηρους σε μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 13 του Απρίλη και στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ