Σάββατο 8 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΥΓΕΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ
Ταξικά τα αίτια της εμπορευματοποίησης

Αποσπάσματα από την ομιλία του Αλέκου Τομαρά, μέλους του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ, στην ορκωμοσία των αποφοίτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας

Την κρίσιμη αποστολή των λειτουργών της Υγείας στην πάλη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της Υγείας, την αναγκαιότητα της καθημερινής πάλης για την ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών που προωθούνται, υπογράμμισε ο Αλέκος Τομαράς παιδίατρος, μέλος του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας χτες σε εκδήλωση στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) για την ορκωμοσία των απόφοιτων της σχολής.

Με αφορμή τη χτεσινή Παγκόσμια Μέρα Υγείας, ο Αλέκος Τομαράς υπογράμμισε ότι ο χώρος της Υγείας μαστίζεται από τεράστια προβλήματα και ελλείψεις σε κτιριακή, τεχνολογική υποδομή και σε προσωπικό, ενώ είναι μετέωρα τα εργασιακά - ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. «Το κρίσιμο ερώτημα είναι τι φταίει γι' αυτή την κατάσταση;», τόνισε και συνέχισε: «Τα κόμματα της άρχουσας τάξης λένε ότι τα αίτια είναι διαχειριστικά, οικονομικά. Το ΚΚΕ με καθαρότητα εκτιμά ότι τα αίτια είναι πολιτικά - ταξικά, ότι ευθύνονται οι ακολουθούμενες πολιτικές των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που στηρίζει και ο Συνασπισμός, αφού οι πολιτικές αυτές είναι επιβεβλημένες και συναποφασισμένες από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τη Συμφωνία της Λισαβόνας που και τα τρία κόμματα ψήφισαν. Είναι η εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών Υγείας και στο δημόσιο τομέα, είναι η ραγδαία εισβολή του κερδοσκοπικού κεφαλαίου στις υπηρεσίες Υγείας, είναι η μείωση των κρατικών δαπανών και η μετακύλησή τους στο λαό, οι προωθούμενες συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα». Ο μόνος ωφελημένος από τις συμπράξεις, επισήμανε, θα είναι το κεφάλαιο και ο σίγουρα ζημιωμένος ο ελληνικός λαός.

Ο Αλ. Τομαράς υπογράμμισε ότι η μόνη λύση που ανταποκρίνεται στα συμφέροντα του λαού είναι η πάλη για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας για όλους τους κατοίκους της χώρας, με απαγόρευση της κερδοσκοπικής δράσης, αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και τους εργοδότες και κατάργηση της εισφοράς των εργαζομένων στον κλάδο Υγείας. Στην εκδήλωση μίλησαν ακόμα ο κοσμήτορας Νίκος Κατσίρης και ο καθηγητής Δημοσθένης Αγραφιώτης και ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Γιάννης Τόλιος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ