Τετάρτη 22 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
Προσφυγή για τη νομιμότητα του συνεδρίου

Εκδικάζεται αύριο στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών

Η προσφυγή δέκα μελών της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΕΑ), όσον αφορά τη νομιμότητα της σύγκλησης του συνεδρίου της Συνομοσπονδίας, που έγινε τον περασμένο Φλεβάρη, εκδικάζεται αύριο στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Καταγγέλλουν ότι στις εργασίες του συνεδρίου έλαβαν μέρος παράνομα 104 σύνεδροι (σε σύνολο 370 συνέδρων), που δεν ανήκουν στο αναπηρικό κίνημα και είχαν εκλεγεί από νομαρχιακά σωματεία, αλλοιώνοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χτες εκπρόσωποι της επιτροπής των συνδικαλιστών της ΕΣΑΕΑ, αναφέρθηκε ότι σε πολλά σωματεία - μέλη της Συνομοσπονδίας, γίνονται εγγραφές φίλων ή συγγενών αναπήρων, ώστε να διατηρείται το απαράδεκτο φαινόμενο της διπλοψηφίας. Η κατάσταση αυτή είναι ανεξέλεγκτη, καθώς δεν απαιτείται η προσκόμιση εγγράφων που να πιστοποιούν την αναπηρία. Θεωρείται αρκετή για την εγγραφή ενός μέλους στο σωματείο η δήλωση δύο μαρτύρων ότι είναι ανάπηρος ή ακόμη μια απλή δήλωση του ιδίου. Μάλιστα, ο Μ. Καμακάρης έφερε ως παράδειγμα τις αρχαιρεσίες που έγιναν τον περασμένο Ιούνη στην Εθνική Ομοσπονδία Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων, όπου εκλέχτηκαν στο Διοικητικό Συμβούλιο δύο άτομα που δεν είχαν ίχνος αναπηρίας και στη συνέχεια - μετά από αντιδράσεις - παραιτήθηκαν.

Σύμφωνα με τον Β. Μπαρέκα, η δομή της ΕΣΑΕΑ είναι τέτοια, σκοπίμως, ώστε να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του αναπηρικού κινήματος. Για την κατάσταση που επικρατεί επέρριψε ευθύνες και στη σημερινή διοίκηση της Συνομοσπονδίας.

Ο Χ. Χουρδάκης εξέφρασε την ανάγκη ουσιαστικού εκδημοκρατισμού της ΕΣΑΕΑ. Στην κατεύθυνση αυτή ζητούν την ψήφιση συνδικαλιστικού νόμου - ανάλογο με αυτόν της ΓΣΕΕ - ώστε να διασφαλίζεται η γνήσια αντιπροσώπευση των ατόμων με ειδικές ανάγκες, κτυπώντας το φαινόμενο των αναπήρων - "μαϊμούδων" και διασφαλίζοντας τη γνήσια απλή αναλογική σε όλα τα όργανα διοίκησης της Συνομοσπονδίας. "Ανεξάρτητα από την απόφαση του δικαστηρίου - συνέχισε ο Χ. Χουρδάκης - θα πάρουμε πρωτοβουλίες για συντονισμό φορέων, συνδικαλιστών ατόμων με ειδικές ανάγκες και των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, για την εξυγίανση του χώρου".

Ενα άλλο θέμα που αναφέρθηκε στη συνέντευξη είναι η διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ του προέδρου της ΕΣΑΕΑ Γ. Βαρδακαστάνη και τον επίτιμο πρόεδρο, βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Π. Κουρουμπλή, για "οικονομικές ατασθαλίες" της σημερινής διοίκησης. Στη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου η "Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση Τυφλών" είχε προτείνει την τοποθέτηση ορκωτών λογιστών για τη διερεύνηση του ζητήματος. Ωστόσο, η πρόταση, στο όνομα της "ενότητας του χώρου", απορρίφθηκε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ