Τετάρτη 22 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Περίεργη παρέμβαση στη δίκη Μπαλάφα

Αρχίζει σήμερα στη δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού η δίκη του Γιώργου Μπαλάφα, σε δεύτερο βαθμό, για τις υποθέσεις της λεγόμενης "Αντικρατικής Πάλης" (τρεις ανθρωποκτονίες και μια ληστεία το 1985, για τις οποίες αθωώθηκε πρωτόδικα, καθώς και παράνομη οπλοκατοχή, σε σχέση με τα όπλα που βρέθηκαν σε διαμέρισμα της οδού Καλαμά στα Σεπόλια το 1986, για την οποία έχει καταδικαστεί σε 10ετή κάθειρξη).

Στο μεταξύ, μια περίεργη επιστολή με ημερομηνία 13-10-97, που αποδίδεται στον φυγόδικο Αβραάμ Λεσπέρογλου, δημοσιεύτηκε χτες στην εφημερίδα"Αθηναϊκή". Σ' αυτήν ο φερόμενος ως συντάκτης της αναφέρει, μεταξύ άλλων: Οτι αποφάσισε "την παρέμβαση" γιατί "η υπόθεση του Γιώργου Μπαλάφα βρίσκεται στο κρισιμότερο σημείο της" και για να τελειώσει το δράμα του που είναι προϊόν των σκευωριών των ντόπιων διωκτικών αρχών με την υψηλή καθοδήγηση CIA - FBI και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ". Οτι ο Γ. Μπαλάφας "είναι θύμα μιας 12χρονης και πλέον δίωξης" και "αν δεν υπήρχαν οι φοβερές πιέσεις των Αμερικανών θα αθωωνόταν πανηγυρικά εδώ και πολύ καιρό και θα ήταν ελεύθερος". Και προσθέτει: "Το μόνο του αδίκημα είναι ότι δεν πρόδωσε τον Χρήστο Τσουτσουβή και κυρίως εμένα. Τονίζω ότι είναι αθώος, είναι θύμα της μισαλλοδοξίας της κρατικής τρομοκρατίας και των υπερατλαντικών πατρώνων και ουσιαστικά πληρώνει την αδυναμία τους να συλλάβουν εμένα". Τέλος σημειώνει: "Για να τελειώνει και να καταρρεύσει εντελώς η σκευωρία τους, τους καλώ να πάψουν την άδικη δίωξη - αφού γνωρίζουν ότι είναι αθώος, αλλά ενδίδουν στις πιέσεις των Αμερικανών πατρώνων - και να προτείνουν σε μένα - δημόσια - τρόπο παράδοσής μου και των συνακόλουθων διαδικασιών, ώστε να επιζήσω και να δικαστώ εγώ και όχι αθώοι".

Ο Γ. Μπαλάφας δήλωσε από τη φυλακή: "Εχω σοβαρές επιφυλάξεις για τη γνησιότητα της επιστολής Λεσπέρογλου. Εκτός των άλλων περιέχει σοβαρές ανακρίβειες σχετικά με το πρόσωπό μου, ενώ δυσκολεύομαι να κατανοήσω τα κίνητρα του συντάκτη της, καθώς και τη χρονική στιγμή που επέλεξε να τη δημοσιεύσει. Βεβαίως, θα περιμένω, όπως και οι σύντροφοί μου που μου συμπαραστέκονται, τις εξελίξεις για να καταλήξω οριστικά αν πρόκειται για "πρωτότυπη" εκδήλωση αλληλεγγύης ή για μια "παραδοσιακή" επιχείρηση αποπροσανατολισμού".

Επιφυλακτικοί ήταν από την πρώτη στιγμή και οι αξιωματικοί της αστυνομίας ως προς τη γνησιότητα της επιστολής. Και τόνιζαν με έμφαση, για τους δικούς τους λόγους, ότι αντί να στείλει μια επιστολή, που δεν είναι ούτε καν χειρόγραφη, σε μια εφημερίδα, θα μπορούσε να εμφανιστεί ενώπιον του δικαστηρίου και να αναλάβει τις ευθύνες του, όπως ο ίδιος λέει ότι είναι έτοιμος να πράξει.

Η επιστολή είναι γραμμένη σε ηλεκτρονική γραφομηχανή και φέρει μια υπογραφή, που αποδίδεται στον Αβραάμ Λεσπέρογλου. Χτες το βράδυ η αστυνομία παρέλαβε την επιστολή, ώστε να γίνει μια επίσημη ανάλυση και η απαραίτητη εργαστηριακή εξέταση.

Από την πλευρά του, τέλος, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης έσπευσε να κάνει ανεπίσημα γνωστό ότι δεν πρόκειται να εμπλακεί η αστυνομία σε εγγυητικές διαδικασίες για την παράδοση του Λεσπέρογλου, όπως εμφανίζεται μέσω της επιστολής να ζητά ο ίδιος, γιατί "οι δημοκρατικοί θεσμοί στη χώρα μας εγγυώνται τη λειτουργία της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ