Τετάρτη 22 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΡΗΤΗ
Παρέλαση στο μπλόκο

Εδώ και μια βδομάδα οι κάτοικοι και αιρετοί 25 κοινοτήτων και δήμων του Νομού Λασιθίου έχουν αποκλείσει με μπλόκο το βόρειο οδικό άξονα της Κρήτης, που συνδέει τους Νομούς Λασιθίου και Ηρακλείου, αντιδρώντας στην αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει τις αναγκαστικές καταργήσεις κοινοτήτων

(Του απεσταλμένου μας Γ. ΜΙΧΑΗΛΑΡΗ).-

Το σύνθημα είναι ένα: "Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι δική μας υπόθεση". Και οι μέρες στο οδόφραγμα, επτά με τη σημερινή.

Ετσι απαντούν κάτοικοι και αιρετοί 25 κοινοτήτων και δήμων του Νομού Λασιθίου, στην αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει τις αναγκαστικές καταργήσεις κοινοτήτων με το σχέδιο "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ".

Εδώ και μια βδομάδα οι κάτοικοι έχουν αποκλείσει με μπλόκο το βόρειο οδικό άξονα της Κρήτης, που συνδέει τους Νομούς Λασιθίου και Ηρακλείου. Αποφασισμένοι να μην υποχωρήσουν αν δε δικαιωθούν τα αιτήματά τους, μικροί και μεγάλοι κάτοικοι έχουν οργανώσει με απαράμιλλο θαυμασμό το μπλόκο του αγώνα.

Τα καζάνια μπαίνουν κάθε μέρα στη φωτιά για τους "καταληψίες" του δρόμου που εναλλάσσονται με βάρδιες. Μέχρι και γραφείο Τύπου έχει στηθεί με τηλέφωνο, τηλεόραση και όλα τα σχετικά!

Χαρακτηριστικό είναι ότι η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, που αποτελείται από τους προέδρους των κοινοτήτων είναι στην ουσία εκτελεστικό σώμα, καθώς όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται από τις λαϊκές συνελεύσεις. Να σημειωθεί ότι όσο περνάν οι μέρες, οι κάτοικοι αγανακτούν όλο και περισσότερο, λόγω της αδιαφορίας που δείχνουν οι αρμόδιοι στα αιτήματά τους, αλλά ταυτόχρονα πεισμώνουν περισσότερο και δηλώνουν ότι δε θα υποχωρήσουν, αν δε δικαιωθούν. Αιτήματα των κατοίκων είναι η συνένωση κοινοτήτων, όπως είχαν ζητήσει εθελοντικά πολύ καιρό πριν, και η απόσυρση του νομοσχεδίου "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ". Η αγανάκτηση, πάντως, είναι έντονη στα λόγια των αιρετών, που καταγγέλλουν συνεχώς την αδράνεια του περιφερειάρχη Κρήτης και της Νομαρχίας. "Αυτή η αδικία πρέπει να αποκατασταθεί, δεν υπάρχει περίπτωση να δουλέψουν οι νέοι δήμοι" τονίζουν οι αιρετοί.

Εξάλλου, χτες το πρωί, το μπλόκο επισκέφτηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ,με επικεφαλής τον Τηλέμαχο Δημούλα,μέλος της ΚΕ του Κόμματος και γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ. Ο Τηλ. Δημούλας τόνισε στους κατοίκους και τους αιρετούς ότι η θέση του Κόμματος είναι να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τις αναγκαστικές συνενώσεις. Επίσης, δήλωσε τη συμπαράσταση του Κόμματος στις κινητοποιήσεις. Τόνισε, ακόμη, ότι το κυβερνητικό νομοσχέδιο προωθεί τη λογική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που δε θέλει διασπαρμένες τις κοινότητες, προκειμένου να τις ελέγχει καλύτερα και να επιβάλλει την αντιλαϊκή πολιτική της.

Χαρακτηριστικά ήταν και τα ίδια τα λόγια των κατοίκων στο μπλόκο: "Ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι να δικαιωθούμε. Οσο η κυβέρνηση αδιαφορεί στον αγώνα μας για επιβίωση των χωριών μας, τόσο θα αγωνιζόμαστε". Τα λόγια ανήκουν στον μπαρμπα - Γιάννη Ροβίθη,75 χρόνια κάτοικο Αγίου Νικολάου.

Η Ε. Στεφανάκη λέει ότι "δε θα υποχωρήσουμε όσο οι αρμόδιοι μας ωθούν σε αναγκαστική συνένωση που δε θέλουμε". Ο Ν. Φτενάκης καταγγέλλει ότι το χωριό του, το Βρυχάσι, αν συνενωθεί, θα ερημώσει και μόνο ανάπτυξη δε θα έχει. Καταγγελία μας έκανε και η Μ. Ιεραπέτρου: "Θέλουν να προχωρήσουν στις αναγκαστικές συνενώσεις για να εξυπηρετήσουν τα κομματικά τους συμφέροντα". Η τελευταία κουβέντα ήρθε από τον 20χρονο Νίκο: "Την 28η του Οκτώβρη θα κάνουμε παρέλαση εδώ!".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ