Τετάρτη 22 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καταδίκασαν την προσπάθεια ερήμωσης της υπαίθρου

Βροντερό και πολυάριθμο "όχι" στον "Καποδίστρια" είπαν χτες χιλιάδες κάτοικοι οχτώ χωριών της Λάρισας, με συλλαλητήριό τους στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και αποκλεισμό της Εθνικής οδού Αθήνας - Θεσσαλονίκης.

Στις δώδεκα το μεσημέρι οι κάτοικοι των χωριών Τσαριτσάνη, Φαλάνη, Χάλκη, Αργυροπούλι, Ραψάνη, Δαμάσι, Ομορφοχώρι, Ζάππειο,που έφτασαν εκεί με πούλμαν και ΙΧ αυτοκίνητα, συγκεντρώθηκαν έξω από τα κτίρια της Περιφέρειας. Εκεί τους "υποδέχτηκαν" εκατοντάδες αστυνομικοί που υπηρετούν στη Λάρισα, αλλά και σε άλλους θεσσαλικούς νομούς. Οι κάτοικοι - με τα παιδιά δημοτικών σχολείων και γυμνασίων και τους παπάδες των χωριών στην πρώτη γραμμή - κρατώντας δεκάδες πανό και εκατοντάδες μαύρες σημαίες, διαδήλωναν την αντίθεσή τους στις αναγκαστικές συνενώσεις των κοινοτήτων. Διαδήλωναν την αντίθεσή τους στο σβήσιμο των χωριών από το χάρτη της Ελλάδας και στην ερήμωση της υπαίθρου.

Μαχητική η συμμετοχή των γυναικών, που δεν κουράστηκαν, επί δύο σχεδόν ώρες, να φωνάζουν συνεχώς συνθήματα κατά της κυβέρνησης και υπέρ της αυτονομίας των κοινοτήτων τους. Κι ενώ οι χιλιάδες συγκεντρωμένοι παρέμειναν εκεί, ανεμίζοντας τις σημαίες της οργής και του αγώνα, επιτροπή από τους κοινοτάρχες και κοινοτικούς συμβούλους των οχτώ χωριών επισκέφτηκε τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Π. Βασιλείου,στον οποίο έθεσαν το αίτημα να παραμείνουν οι κοινότητές τους αυτόνομες. Ο περιφερειάρχης - όπως δήλωσε αργότερα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αφού περιέργως δεν επέτρεψε στους δημοσιογράφους να παρευρεθούν στη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των κοινοτήτων - εμφανίστηκε, για μια ακόμα φορά, ανένδοτος, επιμένοντας στη θέση της κυβέρνησης και του υπουργού Εσωτερικών, Αλ. Παπαδόπουλου,ότι δεν πρόκειται να δεχτεί καμία μεταβολή στο νομοσχέδιο για τον "Ι. Καποδίστρια", που θα κατατεθεί στη Βουλή.Μάλιστα ο Π. Βασιλείου απέδωσε τις αντιδράσεις κατά του "Ι. Καποδίστρια" - που στο νομό Λάρισας λαμβάνουν διαστάσεις λαϊκού ξεσηκωμού - αποκλειστικά σε κάποιους κοινοτάρχες που δε θέλουν να χάσουν την καρέκλα τους και γι' αυτό - όπως είπε - κραυγάζουν κατά των αναγκαστικών συνενώσεων.

Η στάση αυτή του κυβερνητικού εκπροσώπου στη Θεσσαλία, εξόργισε τους εκπροσώπους των κοινοτήτων, που δήλωσαν ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί για να ανατραπεί, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, στην πράξη ο "Καποδίστριας".Στη συνέχεια οι κάτοικοι των οχτώ κοινοτήτων κατέλαβαν, επί μία και πλέον ώρα, την Εθνική οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης.

Οι κινητοποιήσεις στη Λάρισα εναντίον των αναγκαστικών συνενώσεων θα συνεχιστούν και σήμερα θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο έξω από το κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας οι κάτοικοι των χωριών Μάνδρα, Κουτσόχερο, Αμυγδαλή, Ελευθεραί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ