Τετάρτη 22 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΕΣΒΟΣ
Δυναμικό "όχι" στον "Καποδίστρια"

Με συγκέντρωση στη Μυτιλήνη και πορεία διαμαρτυρίας κατά του νομοσχεδίου "Ι. Καποδίστριας" απαντούν σήμερα οι κάτοικοι της Κοινότητας Λουτρών στα κυβερνητικά σχέδια κατάργησης των κοινοτήτων

(Της απεσταλμένης μας Ρούλας ΜΠΑΝΑΚΟΥ).-

Με συγκέντρωση στη Μυτιλήνη και πορεία διαμαρτυρίας κατά του νομοσχεδίου "Ι. Καποδίστριας" απαντούν σήμερα οι κάτοικοι της κοινότητας Λουτρά στα κυβερνητικά σχέδια κατάργησης των κοινοτήτων. Σύσσωμο το χωριό, κάτοικοι και κοινοτικό συμβούλιο, σε λαϊκή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε χτες, χάραξαν το δρόμο του αγώνα ως απάντηση στην ερήμωση της υπαίθρου και της διάλυσης της κοινότητάς τους, που προωθεί η κυβέρνηση.

Στα πλαίσια αυτά, κλειστά θα είναι σήμερα τα καταστήματα, αλλά και τα σχολεία της κοινότητας. Επίσης, το πρωί κάτοικοι και κοινοτική αρχή θα επισκεφτούν τα γραφεία των βουλευτών των πολιτικών κομμάτων του Νομού Λέσβου και τη Νομαρχία, ενώ θα καταλήξουν στο Επιμελητήριο, όπου η Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) θα πραγματοποιήσει συνέλευση. Η απόφαση αυτή πάρθηκε ομόφωνα στη χτεσινή λαϊκή συνέλευση του χωριού, που πραγματοποιήθηκε σε κλίμα έντονης αγανάκτησης "για όσους τους πούλησαν - όπως τόνιζαν οι κάτοικοι - και τώρα κλείνουν τ' αυτιά τους, μη διστάζοντας, στο όνομα άλλων συμφερόντων, να διαλύσουν το χωριό τους".

Το ΚΚΕ

"Αξια συγχαρητηρίων", χαρακτήρισε την πραγματική αυτή παλλαϊκή άμυνα κατά του "Ι. Καποδίστρια", ο βουλευτής του ΚΚΕ στο νομό, Στρατής Κόρακας,που παραβρέθηκε στη λαϊκή συνέλευση. "Ακόμα και στη χούντα - τόνισε ο Στρ. Κόρακας - ο λαός κατάφερε να αντιδράσει. Δεν πρέπει οι κάτοικοι να επηρεάζονται από τις δηλώσεις της κυβέρνησης πως ό,τι κι αν κάνει ο λαός, το νομοσχέδιο θα περάσει. Δεν ξέρω αν η κομματική πειθαρχία, στην οποία καλεί ο πρωθυπουργός τους βουλευτές του, θα περάσει κι αν οι βουλευτές θα κάνουν άλλο ένα έγκλημα. Ιδιαίτερο ρόλο, όμως, θα παίξετε εσείς, με τον αγώνα σας. Στην κατεύθυνση αυτή μπορούμε να κινητοποιήσουμε όλους που αντιτίθενται στο νομοσχέδιο, ώστε να ακουστεί το "όχι" της Λέσβου στο τερατούργημα".

Αναφερόμενος στην "αποτελεσματικότητα" της λειτουργίας των νέων δήμων, που επικαλείται η κυβέρνηση ότι προωθεί το νομοσχέδιο, ο Στρ. Κόρακας τόνισε: "Οι ίδιοι στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου μαρτυρούν ότι θα περιορίσουν τη δημοκρατία. Και η χούντα για χάρη της αποτελεσματικότητας κατάργησε τη δημοκρατία. Αύριο θα βλέπετε τους νέους δημάρχους, όπως βλέπετε σήμερα τους βουλευτές - κι αυτό θα γίνει υπέρ της αποτελεσματικότητας". "Ο λαός μπορεί να αποφασίσει με τοπικά δημοψηφίσματα αν θέλει ή όχι να έχουν οι κάτοικοι το κύριο όπλο για τον τόπο τους. Αν θέλουν τελικά να κατοικούν στον τόπο τους, γιατί το πρώτο αποτέλεσμα του "Ι. Καποδίστρια" θα είναι η ακόμα μεγαλύτερη ερήμωση της υπαίθρου. Τίποτα δεν τελείωσε - κατέληξε ο Στρ. Κόρακας. Κι αν ακόμα ψηφίσουν αυτό το νόμο, εμείς θα τον ματαιώσουμε στη ζωή".

Σκοπιμότητες

Χαρακτηριστική της αντίθεσης που επικρατεί στο θέμα αυτό και μέσα στο ΠΑΣΟΚ ήταν η τοποθέτηση, στη διάρκεια της λαϊκής συνέλευσης, του πρώην περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Νάσου Γιακαλή.Ο ίδιος τόνισε πως "οι σχεδιασμοί των δήμων έγιναν με σκοπιμότητες". Τέλος υπογράμμισε ότι οι αγώνες τώρα ξεκινούν και πως το νομοσχέδιο, ανεξάρτητα αν ψηφιστεί, θα καταργηθεί στην πράξη.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κοινότητας Λουτρών, Βασίλης Μαμώλης,αναφέρθηκε, ανάμεσα στα άλλα, στη σπατάλη, από την κυβέρνηση, 380 εκατομμυρίων για τη διαφήμιση του νομοσχεδίου. "Την ίδια στιγμή, είπε, δε δίνει τα 110 εκατομμύρια που χρωστάει στο χωριό μας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ