Τετάρτη 22 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Αβεβαιότητα για την οικοτεχνία

Ξεκίνησε χτες η ετήσια έκθεση χειροτεχνημάτων

Την ώρα που ο Εθνικός Οργανισμός Πρόνοιας (ΕΟΠ) ξεκίνησε την Ετήσια Εκθεση Χειροτεχνημάτων, οι εργαζόμενοι στη Διεύθυνση της Οικοτεχνίας στον Οργανισμό δεν ξέρουν ποιο θα είναι το μέλλον αυτής της Διεύθυνσης. Το ίδιο ανήσυχοι είναι όλοι οι εργαζόμενοι στον ΕΟΠ, καθώς αναμένεται, όπως έχει διαμηνύσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ότι μέχρι το τέλος του έτους θα υπάρξει νομοσχέδιο συγχωνεύσεων των ιδρυμάτων στον τομέα της πρόνοιας, που - κατά την "εκσυγχρονιστική" λογική - θα σημάνουν περικοπές.

Οι εργαζόμενοι έχουν την εμπειρία του περασμένου χρόνου, που η λειτουργία του Οργανισμού έφτασε στο "αμήν" και χρειάστηκαν κινητοποιήσεις για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση, ώστε να συνεχίσει τη λειτουργία του. Μάλιστα, χτες το μεσημέρι, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΠ, 50 εργαζόμενοι - απ' τους 80 συνολικά στην Ελλάδα - στη Διεύθυνση Οικοτεχνίας του ΕΟΠ ζήτησαν απ' τον πρόεδρο του Οργανισμού, Γ. Τζινιέρη, ενημέρωση για την τύχη της Οικοτεχνίας.

Αντί, όμως, απάντησης εισέπραξαν το κλείσιμο της πόρτας του ΔΣ. Οι εργαζόμενοι με ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν την απαράδεκτη στάση τόσο του προέδρου όσο και των μελών του ΔΣ, οι οποίοι, όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι, "παρά τα επανειλημμένα δημοσιεύματα για τη διάλυση του ΕΟΠ, όχι μόνο δεν ευαισθητοποιήθηκαν να ασχοληθούν με τα προβλήματα που δημιουργούνται από τέτοιες λύσεις, αλλά, παράλληλα, με τις πράξεις τους δείχνουν ότι συνεργούν στη διάλυση του Οργανισμού".

Επίσης, οι εργαζόμενοι με την ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν τον πρόεδρο του ΔΣ για την άρνησή του να συναντηθεί χτες με την αντιπροσωπεία τους, υπογραμμίζοντας ότι με τη στάση του αυτή έδειξε ότι είναι μακριά απ' τον ΕΟΠ και τα προβλήματά του και ζητούν την παραίτησή του.

Η Εκθεση Χειροτεχνημάτων

Η Ετήσια Εκθεση Χειροτεχνημάτων του ΕΟΠ ξεκίνησε χτεςστα δύο καταστήματά του στην Αθήνα. Το οικοτεχνικό πρόγραμμα του Οργανισμού ξεκίνησε το 1953 από το χωριό Λέχοβο της Καστοριάς. Εχει σκοπό την οικονομική και κοινωνική στήριξη ανειδίκευτων και οικονομικά ασθενών γυναικών της ελληνικής υπαίθρου, αλλά και τη διάσωση και διάδοση της ελληνικής παραδοσιακής τέχνης στο χώρο της ταπητουργίας - κιλιμοποιίας και του κεντήματος.

Σήμερα στο χώρο αυτό απασχολούνται 800 περίπου γυναίκες στις 60 σχολές ταπητουργίας - κιλιμοποιίας της οικοτεχνίας, ενώ άλλες 2.000 γυναίκες απασχολούνται στα σπίτια τους με το κέντημα.

Οι αναμενόμενες αναδιαρθρώσεις στο χώρο της Πρόνοιας δημιουργεί ανησυχίες για την τύχη των 60 δασκάλων ταπητουργίας - κιλιμοποιίας που υπάρχουν στην Ελλάδα, καθώς και για τις 2.800 γυναίκες που απασχολούνται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην οικοτεχνία. Οι γυναίκες αυτές είναι στην πλειοψηφία τους μέλη γεωργικών οικογενειών και έχουν χαμηλό εισόδημα. Η πληρωμή των περισσότερων απ' αυτές γίνεται με το κομμάτι.

Το ερώτημα, λοιπόν, που πλανάται είναι αν ο τομέας της οικοτεχνίας θα ενισχυθεί απ' την κυβέρνηση ή θα αντιμετωπιστεί όπως αντιμετωπίστηκε ο κουρέας της Σίφνου απ' τον πρωθυπουργό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ