ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αιματηροί βομβαρδισμοί αναμένοντας τα αποτελέσματα
Τρίτη 18 Οχτώβρη 2005

Associated Press

Στο Ραμάντι οι βομβαρδισμοί δε σταμάτησαν ούτε με το δημοψήφισμα
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων του δημοψηφίσματος για το «σχέδιο Συντάγματος», δύο ημέρες μετά τη διεξαγωγή του, αν και τα πρώτα «προβλήματα» με διαρροές περί νοθείας άρχισαν να εμφανίζονται. Τα πρώτα αποτελέσματα δεν αναμένονται πριν από την Τετάρτη και ίσως καθυστερήσουν και άλλο, αφού άρχισε επαλήθευση των αποτελεσμάτων από όλες τις επαρχίες.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, σε, τουλάχιστον, 6 από τις σιιτικές επαρχίες του νότου (Βασόρα, Καρμπάλα, Νατζάφ, Ντι Καρ, Μισάν, Βασίτ) η συντριπτική πλειοψηφία των καταμετρημένων ψήφων είναι υπέρ της έγκρισης του «σχεδίου Συντάγματος». Αντίθετα, στις 2 αμιγώς σουνιτικές επαρχίες του βορρά, το Σαλαχεντίν και το αλ Ανμπάρ, η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφισάντων φέρεται να το απορρίπτει. Βέβαια, η συμμετοχή στις δύο επαρχίες παρουσιάζει τεράστια απόκλιση, καθώς στο αλ Ανμπάρ βρίσκονται σε εξέλιξη, εδώ και βδομάδες, ισοπεδωτικές εκκαθαριστικές επιχειρήσεις των αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων.

Εντούτοις, ορισμένα επιλεκτικά αποτελέσματα από το αλ Ανμπάρ είναι ενδεικτικά: στη Φαλούτζα, το «σχέδιο Συντάγματος» φαίνεται να απορρίπτεται με 99% ενώ στη Σαμάρα με 95%. Αργά χτες το απόγευμα, τα πρώτα συγκεντρωτικά αποτελέσματα, από την επαρχία Σαλαχεντίν έδιναν ποσοστό 80% στο «όχι». Γι' αυτό, αναμένονται με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα από τις επαρχίες Νινεβέχ και Ντιγιάλα, όπου κατοικούν σουνίτες και σιίτες. Γιατί με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, αν το «Σύνταγμα» απορριφθεί από τα 2/3 των ψηφισάντων σε 3 επαρχίες, τότε μπλοκάρεται συνολικά και θα πρέπει η όλη διαδικασία εκπόνησής του να ξεκινήσει εξαρχής. Οπως και να έχει, η επόμενη ημέρα αναμένεται δύσκολη καθώς τα «τραύματα» από την εμφύλια ένταση είναι πολύ βαθιά πλέον.

Σε γενικές γραμμές, τόσο η διαδικασία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος όσο και η συμμετοχή (61%) κινήθηκε σε πολύ καλύτερα επίπεδα από ό,τι στις «εκλογές» της 30ής Γενάρη. Σίγουρα, σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε και η έκκληση της πλειοψηφίας των σουνιτικών πολιτικών και θρησκευτικών φορέων για συμμετοχή στην ψηφοφορία. Την ημέρα της ψηφοφορίας έγιναν μόνο 2 επιθέσεις με συνολικά 6 νεκρούς, και αυτές ως στόχο είχαν στρατιωτικά φυλάκια.

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε 17 «τεχνικά προβλήματα», όπως η απουσία ονομάτων από εκλογικούς καταλόγους, ενώ στο αλ Ανμπάρ απήχθησαν από ενόπλους 10 μέλη της τοπικής εκλογικής επιτροπής. Πάντως, αργά χτες το βράδυ, ανακοινώθηκε από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ότι γίνεται επανεξέταση των αποτελεσμάτων «σε ορισμένες επαρχίες», καθώς «παρατηρήθηκαν ασυνήθιστα ποσοστά συμμετοχής» και κρίθηκε αναγκαίο να προληφθούν τυχόν καταγγελίες για νοθεία, που άρχισαν, ήδη, να διατυπώνονται από μερίδα της σουνιτικής ηγεσίας.

Προκαλεί η Ράις

Ικανοποίηση για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος εξέφρασαν ο Πρόεδρος Μπους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο ΟΗΕ. Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε, επιπλέον, την άποψη ότι «πιθανώς να έχει επικρατήσει το ναι». Εντονα αντέδρασε η ιρακινή Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, η οποία κάλεσε τη Ράις να «μην προσβάλλει την αξιοπιστία της διαδικασίας». Δυσαρέσκεια εξέφρασαν και οι απεσταλμένοι του ΟΗΕ.

Αιματοκύλισμα στο Ραμάντι

Παράλληλα, ούτε κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος σταμάτησαν οι κατοχικές δυνάμεις τις ισοπεδωτικές τους επιχειρήσεις στην επαρχία αλ Ανμπάρ όπου σκληρές μάχες μαίνονται με αντάρτες επί βδομάδες. Τις τελευταίες ημέρες, οι μάχες σημειώνονται πέριξ και στα προάστια της πρωτεύουσας της επαρχίας, Ραμάντι, όπου το Σάββατο σκοτώθηκαν 5 Αμερικανοί στρατιώτες. Χθες, οι κατοχικές δυνάμεις εξαπέλυσαν σφοδρές αεροπορικές επιδρομές σε 2 χωριά γύρω από την πόλη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 25 άνθρωποι ενώ σε μάχες σκοτώθηκαν άλλοι 45 - 50. Οι κατοχικοί μίλησαν για «τρομοκράτες», αλλά οι κάτοικοι και οι νοσοκομειακές πηγές επιμένουν ότι πρόκειται για απλούς πολίτες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκλεισαν οι φυλακές Αμπού Γκράιμπ (2014-04-17 00:00:00.0)
Σχέδιο επιχειρήσεων κατά των ισλαμιστών της «Αλ Κάιντα» (2014-01-09 00:00:00.0)
Αιματηρή βομβιστική επίθεση στην επαρχία Ανμπάρ (2009-12-31 00:00:00.0)
«Εκλογές» με μέτρια συμμετοχή (2009-02-03 00:00:00.0)
Πλησιάζουν οι εκλογές, οξύνεται η αντίσταση (2005-01-18 00:00:00.0)
Αιματηρή κλιμάκωση επιθέσεων και μαχών (2004-07-29 00:00:00.0)