Πέμπτη 31 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Αιματηρή βομβιστική επίθεση στην επαρχία Ανμπάρ

BΑΓΔΑΤΗ.--

Ο κυβερνήτης της σουνιτικής επαρχίας Ανμπάρ ήταν, όπως όλα δείχνουν, ο στόχος της διπλής επίθεσης καμικάζι που σημειώθηκε χτες το πρωί σε σημείο ελέγχου έξω από τα διοικητικά κτίρια της πρωτεύουσάς της, Ραμάντι. Μετά την πρώτη ανατίναξη, στο σημείο έσπευσε ο κυβερνήτης Κασίμ Μουχάμαντ, όπως και πολλοί αστυνομικοί και πολίτες. Τότε ανατινάχθηκε ο δεύτερος καμικάζι προκαλώντας αιματοκύλισμα. Συνολικά, σκοτώθηκαν 23 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 57, μεταξύ αυτών και ο σουνίτης κυβερνήτης που μεταφέρθηκε στη Βαγδάτη.

Υπενθυμίζεται ότι η επαρχία Ανμπάρ ήταν η επαρχία όπου αναπτύχθηκε περισσότερο από κάθε άλλη ιρακινή περιοχή αντίσταση κατά των κατοχικών δυνάμεων και εκεί έλαβαν χώρα οι δύο κατοχικές σφαγές στη Φαλούτζα. Εντούτοις, ιδιαίτερα από το 2006 και μετά, πολλά μέλη αντικατοχικών οργανώσεων έστρεψαν τα πυρά τους κατά εξτρεμιστών ισλαμιστών μαχητών που επιδίωξαν να ελέγξουν την περιοχή. Στη μεταστροφή αυτή βρέθηκαν, σταδιακά, δίπλα με τις κατοχικές δυνάμεις και σήμερα τα «Συμβούλια Αφύπνισης», που εκτιμάται ότι διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στη μείωση της βίας στο Ιράκ, λειτουργούν ως πολιτοφυλακή υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης.

Ελεύθερος μετά από δυόμισι χρόνια

Στις ιρακινές αρχές παραδόθηκε, χτες, μετά από τηλεφώνημα αγνώστων, ο Βρετανός Πίτερ Μουρ, σύμβουλος Πληροφορικής, που είχε απαχθεί, το Μάη του 2007, μαζί με τους τέσσερις Βρετανούς σωματοφύλακές του, έξω από το υπουργείο Οικονομικών, στη Βαγδάτη, με το οποίο συνεργαζόταν. Την ευθύνη της απαγωγής είχε αναλάβει η σιιτική οργάνωση «Ασάιμπ Αχλ αλ Χακ» ζητώντας την απελευθέρωση ενός ηγετικού της στελέχους.

Ο Μουρ, όπως δήλωσε και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, «είναι σε πολύ καλή κατάσταση». Φαίνεται επίσης ότι είναι ο μοναδικός επιζώντας εκ των πέντε απαχθέντων. Δεν έχει, πάντως, διευκρινιστεί αν τελικά απελευθερώθηκε το στέλεχος που οι απαγωγείς του ζητούσαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ