Πέμπτη 31 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΑΝΑΤΙΝΑΞΗΣ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ
Στο προσκήνιο όλα τα «αντι-τρομοκρατικά» μέτρα

Τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας εφαρμόζονται ήδη σε αεροδρόμια των ΗΠΑ

Associated Press

Τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας εφαρμόζονται ήδη σε αεροδρόμια των ΗΠΑ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.--

«Απαράδεκτες» χαρακτήρισε τις «αποτυχίες» των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα. Ως «αποτυχίες» χαρακτήρισε τη «γνώση που είχαν εκ των προτέρων» όσον αφορά την αποτυχημένη απόπειρα του 23χρονου Ούμαρ Φαρούκ Αμπντουλμουτάλαμπ και «δεν έπραξαν τίποτα»... Κάτι ανάλογο με την 11η Σεπτέμβρη, που όλοι γνώριζαν και είχαν ειδοποιήσει τις αμερικανικές υπηρεσίες... αλλά απλώς «άφησαν να συμβεί».

Κατά τον Αμερικανό πρόεδρο είναι σαφές ότι πρόκειται για «συστηματικά σφάλματα»... «Σφάλματα» ωστόσο χρήσιμα για τα σχέδια που θέλει να προωθήσει και η σημερινή αμερικανική κυβέρνηση. Στο μεταξύ η υπουργός Εθνικής Ασφαλείας, Τζάνετ Ναπολιτάνο, η οποία βρίσκεται στο μέσο πολεμικής όσον αφορά τις δηλώσεις μέσω άρθρου της, στην εφημερίδα «USA Today», ότι το σύστημα λειτούργησε, τονίζοντας ότι η απόρροια του συμβάντος αποτελεί «μια ισχυρή απόδειξη της ικανότητας των τρομοκρατών» και διαβεβαίωσε ότι «η διοίκηση είναι αποφασισμένη να εντοπίσει και να εξαλείψει τις ελλείψεις στα μέτρα ασφαλείας που επέτρεψαν την παραβίαση αυτή».

Ομως το υπουργείο Εθνικής Ασφαλείας, δεν είναι το μόνο μέτωπο. Ενα ακόμη μέτωπο, εσωτερικό, έχει ανοίξει με την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών, τη CIA ,όπου αντέκρουσε τις κατηγορίες περί «απαράδεκτων αποτυχιών», με τον εκπρόσωπο της Πολ Τζιμιλιάνο να τονίζει ότι η CIA έπραξε τα δέοντα και ότι απέστειλε βασικές πληροφορίες για το βιογραφικό του Νιγηριανού στο Εθνικό Κέντρο Αντιτρομοκρατίας (NCTC), την κυβερνητική υπηρεσία που συντονίζει τις δραστηριότητες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Παράλληλα, το ολλανδικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι το διεθνές αεροδρόμιο Σίπολ του Αμστερνταμ θα αρχίσει σε τρεις εβδομάδες να χρησιμοποιεί ανιχνευτές σώματος για τον έλεγχο όλων των επιβατών με προορισμό τις ΗΠΑ.

Στο άλλο «μέτωπο», το πεδίο των μαχών του ιμπεριαλιστικού πολέμου σε Υεμένη και Σομαλία, οι σχεδιασμοί προχωρούν γοργά καθώς φαίνεται, καθώς ήδη βρίσκονται σε αναζήτηση οι στόχοι που θα βομβαρδιστούν, τουλάχιστον στην Υεμένη, όπως αναφέρει το δίκτυο CNN, που συνήθως διαρρέει πληροφορίες μέσα από τις Υπηρεσίες.

Μία «παράπλευρη απώλεια» της αποτυχημένης απόπειρας είναι και η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης για τη συνολική επανεξέταση των διαδικασιών ελέγχου στη χορήγηση φοιτητικής βίζας, ώστε να τις κάνουν πολύ πιο αυστηρές για να αποφεύγεται η είσοδος στην Αγγλία ατόμων που συνδέονται με «τρομοκρατικές οργανώσεις». Ο λόγος είναι ότι ο Ούμαρ Φαρούκ σπούδαζε στο Λονδίνο. Παράλληλα, θα γίνει επαναξιολόγηση και νέος έλεγχος στα κολέγια και στα εκπαιδευτικά ιδρύματα τα οποία δέχονται ξένους φοιτητές, καθώς είναι αρκετά αυτά που δεν πληρούν τα απαιτούμενα κριτήρια και ορισμένα που δεν υπάρχουν - είναι εικονικά για να εξυπηρετούν μόνο στη χορήγηση φοιτητικής βίζας. Με τον πρώτο έλεγχο που έκαναν οι βρετανικές αρχές διέγραψαν ήδη από τη λίστα των αναγνωρισμένων κολεγίων που μπορούσαν να δεχθούν ξένους φοιτητές 14 κολέγια.

«Μεταχρονολογημένη» σύλληψη Σομαλού

Ενώ οργιάζει η τρομο-λαγνεία με αφορμή την περίπτωση του Νιγηριανού επίδοξου βομβιστή στο αεροσκάφος με προορισμό το Ντιτρόιτ των ΗΠΑ, χτες διπλωματικές πηγές με έδρα στο Ναϊρόμπι της Κένυας θυμήθηκαν πως πριν περίπου ένα μήνα στρατιώτες της Αφρικανικής Ενωσης συνέλαβαν στο αεροδρόμιο του Μογκαντίσου έναν Σομαλό που προσπάθησε να επιβιβαστεί σε αεροσκάφος της εταιρείας «Daallo Airlines» έχοντας μαζί του μία σύριγγα και χημικά σε σκόνη και υγρή μορφή που θα μπορούσαν να προκαλέσουν έκρηξη εντός του αεροσκάφους. Για την ιστορία ας αναφερθεί πως το αεροσκάφος εκτελούσε δρομολόγιο από το Μογκαντίσου στη βόρεια σομαλική πόλη Χαργκέισα και από εκεί στο Τζιμπουτί και τέλος στο Ντουμπάι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ