Πέμπτη 31 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΝΔΟΥΡΑ
Εκκληση Σελάγια για κοινή δράση των χωρών της Κεντρικής Αμερικής

Από τις διαδηλώσεις ενάντια στο πραξικόπημα
Από τις διαδηλώσεις ενάντια στο πραξικόπημα
ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.--

Εκκληση για ενότητα δράσης των χωρών της Κεντρικής Αμερικής ώστε να μπορέσουν να σχηματίσουν το μέτωπο που θα καταστήσει δυνατόν να ανατρέψει το πραξικοπηματικό καθεστώς απηύθυνε ο πρόεδρος της Ονδούρας Μανουέλ Σελάγια, που εξακολουθεί να βρίσκεται εγκλωβισμένος στην πρεσβεία της Βραζιλίας. Εκκληση που θεωρείται βέβαιο ότι δεν πρόκειται να εισακουστεί από τους προέδρους του Παναμά και της Κόστα Ρίκα, ίσως και άλλους.

«Στο παρελθόν βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μεγάλες προκλήσεις και μπορέσαμε να επιλύσουμε συγκρούσεις ενωμένοι. Σήμερα, η στρατιωτική βία αποτελεί μεγάλο κίνδυνο της ειρήνης της σταθερότητας και της συνεργασίας της περιοχής» τόνισε ο Σελάγια στο μήνυμά του προς τους προέδρους των χωρών καταλήγοντας ότι «πρέπει να δράσουμε ενωμένα και μεθοδικά ώστε να αποτρέψουμε την επιστροφή της πρόσφατης βίαιης ιστορίας των πολέμων και των πραξικοπημάτων, περίοδο που είχαμε θεωρήσει ότι είχε τελειώσει για την Κεντρική Αμερική».

Επίσης ο Σελάγια αναφέρεται στον «ηρωικό αγώνα της αντίστασης» τους έξι αυτούς μήνες από την εκδήλωση του πραξικοπήματος στις 18 Ιούνη, παρά το γεγονός ότι έχουν καταγραφεί αυτό το διάστημα από οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τουλάχιστον 4.200 σφοδρότατες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, 130 εκτελέσεις μελών και στελεχών του Μετώπου, πέντε δολοφονίες κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, πάνω από 3.000 συλλήψεις, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των αγνοούμενων.

Σε αυτόν τον κατάλογο θα πρέπει να προστεθούν και οι τελευταίες καταγγελίες του δημοσιογράφου Σέζαρ Σίλβα, που απήχθη και βασανίστηκε σε άγνωστο κέντρο βασανιστηρίων και μετά από 24 ώρες τον πέταξαν σε ένα χαντάκι στα περίχωρα της Τεγκουσιγκάλπα, προφανώς θεωρώντας ότι είναι στα πρόθυρα του θανάτου. Εντούτοις κατόρθωσε να επιζήσει και να καταγγείλει όσα συνέβησαν. Ας σημειωθεί ότι Σέζαρ Σίλβα είναι ο δημοσιογράφος που καταγράφοντας τα γεγονότα και τις διαδηλώσεις στο αεροδρόμιο Τονκοτίν με την αποτυχημένη προσπάθεια να επιστρέψει ο πρόεδρος Σελάγια με αεροσκάφος υπό τη συνοδεία του ΓΓ του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, Χοσέ Μιγκέλ Ινσούλσα, βρέθηκε ανάμεσα στα πυρά των ελεύθερων σκοπευτών που τελικά αφαίρεσαν τη ζωή του Ισις Ομπέντ Μουρίγιο. Του πρώτου νεκρού του πραξικοπήματος, τον οποίο μάλιστα τον είχε μεταφέρει στα χέρια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ετοιμάζεται η νομιμοποίηση του πραξικοπήματος (2011-05-04 00:00:00.0)
Ανελέητο κυνηγητό ενάντια στο λαϊκό κίνημα (2010-06-15 00:00:00.0)
Η χούντα εντείνει τη βία και την καταστολή (2009-09-29 00:00:00.0)
Ο λαός στο δρόμο και ...διαβουλεύσεις (2009-09-26 00:00:00.0)
Καταστολή του λαού από τη χούντα Μιτσελέτι (2009-09-25 00:00:00.0)
Κλιμάκωση της λαϊκής κινητοποίησης (2009-07-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ