Πέμπτη 31 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΣΟΜΑΛΙΑ
Πρόταση για την πρώτη μόνιμη στρατιωτική βάση...

ΠΕΚΙΝΟ - ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- O Κινέζος αντιναύαρχος Γιν Τζούο εξέφρασε χτες τη βούληση του Πεκίνου να δημιουργήσει μόνιμη βάση στον Κόλπο του Αντεν, προκειμένου να υποστηρίξει τις αντιπειρατικές επιχειρήσεις της Κίνας στην περιοχή για την προστασία του εμπορικού της στόλου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που υπάρχει στην ιστοσελίδα του σινικού υπουργείου Αμυνας και την οποία επικαλείται ρεπορτάζ του BBC, ο αξιωματούχος επικαλέστηκε στη διάρκεια ραδιοφωνικής του συνέντευξης τις αδυναμίες επιμελητειακής υποστήριξης και συντήρησης των κινεζικών πολεμικών πλοίων που πλέουν ανοιχτά των σομαλικών ακτών.

Ο Τζoύο, πάντως, δεν προσδιόρισε επακριβώς την τοποθεσία μιας τέτοιας βάσης, προσθέτοντας πως ενδεχομένως και άλλες χώρες της περιοχής (στην ανατολική Αφρική) να αντιλαμβάνονται την ανάγκη του Πεκίνου για ένα μόνιμο σταθμό ναυτικού ανεφοδιασμού. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο αξιωματούχος κατέληξε πως την απόφαση θα τη λάβει το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας.

Θα πρέπει να επισημανθεί πως η πρόταση του Κινέζου αντιναύαρχου προκαλεί αίσθηση, με δεδομένο το γεγονός πως η Κίνα δεν είχε ποτέ έως τώρα στρατιωτικές βάσεις στο εξωτερικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ