Πέμπτη 31 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνεδρίασε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας

ΑΓΚΥΡΑ.--

Συνεδρίαση εφ' όλης της ύλης πραγματοποίησε χτες το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ) της Τουρκίας, με πρώτα ζητήματα στην ατζέντα του το Κυπριακό, το Ιράκ, την ΕΕ και το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ), στο πλαίσιο της «μάχης κατά της τρομοκρατίας». Στη συνεδρίαση που διήρκεσε περισσότερες από τέσσερις ώρες, παρουσία του Τούρκου επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, Εγκμέν Μπαγίς, το τουρκικό ΣΕΑ επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της χώρας στις μεταρρυθμίσεις με βάση την ενταξιακή της πορεία, που ήδη έχουν συνέπειες στον τουρκικό λαό, με την ανεργία να εκτινάσσεται στα ύψη παρασύροντας χιλιάδες ανθρώπους στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Παράλληλα το τουρκικό συμβούλιο ασχολήθηκε εκτενώς με το ζήτημα του Ιράκ και τις γενικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί το 2010, αλλά και με τον τριμερή μηχανισμό (Τουρκίας - ΗΠΑ - Ιράκ) για την «εξάρθρωση του ΡΚΚ», στο πλαίσιο και του διαμεσολαβητικού ρόλου που επιχειρεί να διαδραματίσει η Τουρκία στο πλευρό των ιμπεριαλιστών στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, της Κεντρικής και Νοτιανατολικής Ασίας.

Τέλος το ΣΕΑ ασχολήθηκε με την εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία και έχει υπογραμμιστεί ότι «ο αγώνας για την εξουδετέρωση της τρομοκρατίας, αλλά και των συνθηκών που την καλλιεργούν, θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα».

  • Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε Κούρδος μαχητής που κατηγορείται για βομβιστική επίθεση με πέντε θύματα στο Κουσάντασι τον Ιούλη του 2005. Παρά το γεγονός ότι αρνήθηκε τη συμμετοχή του στην επίθεση, παραδέχτηκε τη συμμετοχή του στο ΡΚΚ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ