ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Ετοιμάζουν αγωνιστική «υποδοχή» στον Μπους

«Σύνοδο των λαών» πραγματοποιούν λαϊκές οργανώσεις στον αντίποδα της νεοαποικιοκρατικής πολιτικής των ΗΠΑ

Πέμπτη 3 Νοέμβρη 2005

Associated Press

Εύλογη η αφίσα «υποδοχής»:«Η τρομοκρατία είμαι εγώ»
ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-

Κυριολεκτικά «επί ποδός πολέμου» βρίσκονται οι Αργεντίνοι εν αναμονή της «υποδοχής» του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους, προκειμένου να συμμετάσχει στη 4η Σύνοδο της Αμερικής, που θα πραγματοποιηθεί στις 4 και 5 Νοέμβρη στο θέρετρο Μαρ ντελ Πλάτα.

Οι διαδηλώσεις έχουν αρχίσει από την προηγούμενη εβδομάδα και η μεγαλύτερη αναμένεται να γίνει την Παρασκευή, όπου θα συρρεύσουν και δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές από το υπόλοιπο της χώρας, αλλά και από γειτονικές χώρες που διαμένουν στην ειδική κατασκήνωση που έχει στηθεί και θα παρακολουθήσουν και τις εργασίες της αντι-Συνόδου, της «Συνόδου των λαών». Οι διαδηλωτές από εκατοντάδες λαϊκές οργανώσεις της Αργεντινής και των γειτονικών χωρών αντιτίθενται στα νεοαποικιακά σχέδια των Αμερικανών ιμπεριαλιστών με τη λεγόμενη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου της Αμερικής (ALCA) και προβάλλουν την απαίτηση οι λαοί να ορίζουν μόνοι τους την τύχη τους, διατηρώντας την ανεξαρτησία τους και με αμοιβαία συνεργασία με άλλες χώρες.

Στην Αργεντινή οι προετοιμασίες για την αρμόζουσα υποδοχή του Μπους έχουν ξεκινήσει από το καλοκαίρι, ενώ οργανώσεις προσπάθησαν να επιτύχουν και την άμεση σύλληψη του Μπους ως εγκληματία πολέμου, προσφεύγοντας σε δικαστήριο. Διαδηλώσεις γίνονται στη Βραζιλία - πορεία χιλιάδων προς στην αμερικανική πρεσβεία στην Μπραζίλια - όπου θα είναι η επόμενη στάση του Μπους μετά το πέρας της Συνόδου, αλλά και στη Χιλή, την Ουρουγουάη κ.α.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την εφημερίδα «Λα Νασιόν» τον Μπους θα προστατεύουν συνολικά 2.000 προσωπικό ασφαλείας, ενώ ήδη η κυβέρνηση της Αργεντινής έχει αναπτύξει δύναμη 7.000 αντρών για την προστασία των ηγετών που θα λάβουν μέρος στη Σύνοδο.

Σε δημοσκόπηση του «Πάχινα 12», το 65% των Αργεντινών αντιτίθεται στην έλευση Μπους, ενώ το 75% θεωρεί τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες απολύτως ευπρόσδεκτο. Σε εκπομπή του Ντιέγκο Μαραντόνα, μίλησε ο ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο, που υποστήριξε ότι ο Μπους θα πρέπει να χρησιμοποιήσει την «κοινή λογική» του και να μην «προκαλέσει» τους Αργεντίνους με την παρουσία του στη χώρα τους. Ο Κάστρο είπε ότι ο ίδιος δεν επρόκειτο να πάει, ακόμη και αν είχε προσκληθεί, γιατί θεωρεί «αηδιαστικό» τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών. Ο Μαραντόνα από την πλευρά του κάλεσε τους συμπατριώτες του να συμμετάσχουν στη διαδήλωση κατά του Μπους στο Μαρ ντελ Πλάτα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνάντηση ενίσχυσης της συνεργασίας (2008-12-17 00:00:00.0)
Οι λαοί τραβούν το δικό τους δρόμο (2005-11-06 00:00:00.0)
Κραυγή αντίθεσης στην πολιτική των ΗΠΑ (2005-11-05 00:00:00.0)
Βία και καταστολή (2004-11-19 00:00:00.0)
Κουβανός ο Μαραντόνα (2000-07-08 00:00:00.0)
Οργή Μαραντόνα κατά ΗΠΑ (1997-05-09 00:00:00.0)