Τσάκισαν την τρομοκρατία

Από τα χαράματα, οι ταξικές δυνάμεις περιφρούρησαν με αποφασιστικότητα την απεργία

Πέμπτη 15 Δεκέμβρη 2005

Η εργοδοτική τρομοκρατία και στη ΦΑΓΕ έσπασε πάνω στην αποφασιστικότητα των ταξικών δυνάμεων, που βρέθηκαν στο εργοστάσιο για να περιφρουρήσουν την απεργία
Με την ίδια ορμή που όλες τις προηγούμενες μέρες οι ταξικές δυνάμεις βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την επιτυχία της πανελλαδικής απεργίας, έδωσαν χτες και τη μάχη της περιφρούρησής της. Πριν ακόμα ξημερώσει, εργάτες, υπάλληλοι και νεολαίοι βρέθηκαν σε εκατοντάδες τόπους δουλιάς σε όλη τη χώρα, φράζοντας πύλες εργοστασίων, εισόδους καταστημάτων, ξενοδοχείων, τραπεζών και υπηρεσιών. Με αποφασιστικότητα αναμετρήθηκαν με τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς της εργοδοσίας, με τις μεθοδεύσεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού να υπονομεύσει μέχρι και την τελευταία στιγμή την απεργία, με την τρομοκρατία και τον εκφοβισμό των συναδέλφων τους.

Κάτω από την πίεση που άσκησε η δυναμική παρουσία αγωνιστών του ΠΑΜΕ έξω από το εργοστάσιο της «Πίτσος» στον Πειραιά, η τρίωρη στάση εργασίας που είχε αποφασίσει για χτες το σωματείο μετατράπηκε σε 24ωρη απεργία. Στη Θεσσαλονίκη, η νομική υπηρεσία του δήμου, θορυβημένη από την περιφρούρηση του ΠΑΜΕ στο μηχανοστάσιο των απορριμματοφόρων, έφτασε στο σημείο να καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου!

Οι ταξικές δυνάμεις ξεσκέπασαν τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς και στη ΦΑΓΕ, όπου αναμετρήθηκαν από τις 4 το πρωί με τα τσιράκια του μεγαλοεργοδότη Φιλίππου. Ηταν τέτοιες οι εντολές που είχαν οι τμηματάρχες του εργοστασίου, με κάθε τρόπο να βάλουν τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο, που έφτασαν στο σημείο να ξηλώσουν τα κάγκελα της περίφραξης και με εκβιασμούς να σύρουν τους εργάτες στη δουλιά! Παρά τις μεθοδεύσεις τους - τις οποίες επόπτευε αυτοπροσώπως το αφεντικό τους - δεκάδες εργαζόμενοι στάθηκαν με θάρρος απέναντι στις απειλές και πήραν μέρος στην απεργία. Το ταξικό σωματείο πρωτοστάτησε στην περιφρούρηση, σπάζοντας το κλίμα γκέτο που έχει επιβάλει η εργοδοσία στην επιχείρηση.

Στον «Σκλαβενίτη» στον Ταύρο, ο διευθυντής του καταστήματος, θορυβημένος από τη ...χαμηλή προσέλευση εργαζομένων λόγω της περιφρούρησης από το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων, βγήκε ο ίδιος να καταγράψει τους απεργούς, χωρίς όμως να καταφέρει να τους τρομοκρατήσει. Αντίστοιχη ήταν η στάση δεκάδων εργαζομένων και στα ξενοδοχεία, στα οποία από τα χαράματα συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ περιφρούρησαν την απεργία. Στον «Σκλαβενίτη» στη Μεταμόρφωση, το σύνολο των εργαζομένων δεν μπήκε στο κατάστημα και συντάχθηκε με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ έξω από το σούπερ μάρκετ. Κανείς από τους εργαζόμενους δε δούλεψε και στην εταιρία φύλαξης «Βάκενχουτ» (Wachenhut).

Η χτεσινή μάχη ήταν για μια ακόμη φορά αποκαλυπτική του ρόλου που παίζει ο κυβερνητικός εργοδοτικός συνδικαλισμός στην υπονόμευση και στον εκφυλισμό των απεργιακών κινητοποιήσεων. Την ώρα που οι επικεφαλής των παρατάξεών τους ξεστόμιζαν βαρύγδουπες, δήθεν αγωνιστικές κορόνες, οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ έκαναν τα πάντα στα εργοστάσιά τους για να σπάσουν την απεργία. Χαρακτηριστικά, στην ΙΟΝ, ο εκλεγμένος με τη ΔΑΚΕ πρόεδρος του σωματείου βγήκε ο ίδιος να εκβιάσει τους εργαζόμενους, ενώ στην «Αλλαντοποιία Θράκης» το σωματείο, που ελέγχεται από την ΠΑΣΚΕ, αποφάσισε να μη συμμετάσχει στη χτεσινή απεργία!

Το κύρος και η αταλάντευτη ταξική δράση του ΠΑΜΕ, η αναγνώρισή του από όλο και περισσότερους εργαζόμενους ως εκφραστή των πραγματικών συμφερόντων τους, ήταν αυτά που συνέβαλαν ώστε νέες δυνάμεις να βοηθηθούν χτες να απεργήσουν, να κοντραριστούν με την εργοδοσία και τους συνδικαλιστικούς εκφραστές της στους χώρους δουλιάς. Και η συμμετοχή τους λίγες ώρες αργότερα στην απεργιακή κινητοποίηση, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, αποτέλεσε ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση συσπείρωσης δυνάμεων γύρω από το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εδωσαν τη μάχη της περιφρούρησης (2015-11-14 00:00:00.0)
Απ' το ξημέρωμα μέτωπο στην τρομοκρατία (2010-03-13 00:00:00.0)
Πετυχημένη μάχη σε στεριά και θάλασσα (2008-02-15 00:00:00.0)
Στο πόδι το πρώτο λιμάνι (2006-04-14 00:00:00.0)
Σ' όλα τα λιμάνια η μάχη της απεργίας (2002-06-18 00:00:00.0)
Με κάθε μέσο και τρόπο στην απεργία (2002-06-18 00:00:00.0)