Τρίτη 18 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σ' όλα τα λιμάνια η μάχη της απεργίας

Στις 10 στον Ηλεκτρικό η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση του Πειραιά

Απεργεί σήμερα το πρώτο λιμάνι της χώρας. Από τα χαράματα οι ομάδες περιφρούρησης βρίσκονται στα πόστα τους. Στα γιαπιά, στα εργοστάσια, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, στα μηχανουργεία, στα τσαγκαράδικα και όπου αλλού απαιτείται. Η μάχη όμως αυτής της αναμέτρησης θα κριθεί τόσο στο λιμάνι του Πειραιά - εκεί που στις 29 του μήνα οι κυβερνητικές δυνάμεις καταστολής σακάτεψαν δεκάδες απεργούς στεριάς και θάλασσας - όσο και στα άλλα λιμάνια της χώρας, καθώς οι ναυτεργάτες βγαίνουν στους καταπέλτες για 48 ώρες, συντονίζοντας τον αγώνα τους με τους εργαζόμενους της στεριάς για να προστατέψουν από τη σφαγή τα κοινωνικοασφαλιστικά τους δικαιώματα. Για την καλύτερη περιφρούρηση της απεργίας στα βαπόρια, η απεργιακή συγκέντρωση του Πειραιά έχει καθοριστεί στις 10 το πρωί στην πλατεία Λουδοβίκου στον ηλεκτρικό σταθμό.

Το αγωνιστικό σύνθημα έχουν εκπέμψει οι ταξικές δυνάμεις της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων της πόλης, όπου κάτω από τη δική τους συνεπή, αγωνιστική και αταλάντευτη στάση, αλλά και την αποφασιστικότητα των εργαζομένων και των ναυτεργατών, απόφαση για τη σημερινή 24ωρη απεργία έχει πάρει το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, ενώ την 48ωρη στα καράβια έχει αναγκαστεί να κηρύξει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.

Στο μεταξύ αντιπροσωπείες των ναυτεργατικών σωματείων έχουν αναχωρήσει από προχτές για την περιφρούρηση της απεργίας στα λιμάνια της χώρας και όπως όλα δείχνουν η αναμέτρηση θα είναι σκληρή καθώς οι απεργοσπαστικοί και κατασταλτικοί μηχανισμοί έχουν ήδη «πιάσει δουλειά». Την Κυριακή δυνάμεις του Λιμεναρχείου της Πάτρας επιχείρησαν να εμποδίσουν την είσοδο τέτοιας αντιπροσωπείας, της οποίας επικεφαλής ήταν ο ταμίας της ΠΕΜΕΝ Κ. Κατσώρης, στο επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο «ΙΚΑΡΟΣ»!

Χτες η ΠΕΜΕΝ και ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ με ανακοίνωσή τους προς τα κόμματα της Βουλής και τους ναυτεργάτες επισημαίνουν - καταγγέλλουν την απαγόρευση της εισόδου των συνδικαλιστών στο «ΙΚΑΡΟΣ» και τονίζουν: «Η δολοφονική επίθεση που εξαπέλυσε η κυβέρνηση - ΥΕΝ στις 29 Μάη ενάντια στην απεργία των ναυτεργατών, με τις ειδικές δυνάμεις καταστολής, έχει αποθρασύνει ορισμένα υψηλόβαθμα στελέχη του Λιμενικού Σώματος».

«Αντί οι υπηρεσίες του Λιμενικού - συνεχίζουν - στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πάτρας να ελέγχουν την ασφάλεια και την αξιοπλοΐα των πλοίων, προβαίνουν σε αυθαίρετες - αντιδημοκρατικές, φασιστικές ενέργειες κατάργησης βασικών συνδικαλιστικών ελευθεριών των ναυτεργατών, κατ' απαίτηση των εφοπλιστών και των πολιτικών τους εκπροσώπων». Τα δύο σωματεία καλούν όλους τους ναυτεργάτες «να βρεθούν στους καταπέλτες των πλοίων για την περιφρούρηση της απεργίας». Καλούν ακόμα τους εργαζόμενους της στεριάς να δώσουν μαζικά το «παρών» τους, τόσο στις απεργιακές συγκεντρώσεις όσο και στην περιφρούρηση της απεργίας στα λιμάνια. Παράλληλα, καταθέτουν το διεκδικητικό πλαίσιο που ανταποκρίνεται στις διαθέσεις των ναυτεργατών, όπου σαφέστατα απαιτείται η απόσυρση τώρα του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου, η υπεράσπιση και διεύρυνση των κατακτήσεων των ναυτεργατών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ