Τρίτη 18 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΟΤΟΕ)
Στο πλευρό της κυβέρνησης οι «εργατοπατέρες»

ΠΑΣΚΕ, ΑΣΚΕ και ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ αποδέχτηκαν τις κυβερνητικές προτάσεις και το χτύπημα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των τραπεζοϋπαλλήλων

Η λογική της υποστήριξης της κυβέρνησης και των εργοδοτών, λίγο πριν τη συζήτηση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, υπερνίκησε τελικά τις ενστάσεις της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΟΤΟΕ, η οποία ανέστειλε τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων, αποδεχόμενη μια συμφωνία που δήθεν καλύπτει τις απαιτήσεις της, στις οποίες κυριαρχούσε η σύσταση Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ).

Η συμφωνία διαμορφώθηκε το βράδυ της Παρασκευής, μετά από συνάντηση του προεδρείου της ΟΤΟΕ με τον υπουργό Οικονομίας, Ν. Χριστοδουλάκη, και τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ρ. Σπυρόπουλο. Την αποδοχή της, με την παράλληλη αναστολή των κινητοποιήσεων, την υποστήριξαν, στην Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΤΟΕ που συνεδρίασε το Σάββατο, μόνον οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΑΣΚΕ και ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ.

Οι παρατάξεις αυτές όχι μόνον αποδέχονται το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο και το γενικότερο χτύπημα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων του κλάδου, αλλά υπονομεύουν και την αναγκαία αγωνιστική συσπείρωση μπροστά στη σημερινή πανεργατική απεργία. Ενδεικτικό είναι ότι στην ανακοίνωση της ΟΤΟΕ η μείωση των συντάξεων για τους ασφαλισμένους στα ειδικά ταμεία σχολιάζεται με τη φράση «αφορά, όμως, όλους τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ και στο δημόσιο»!!!

Στελέχη της ΕΣΑΚ Τραπεζοϋπαλλήλων κατήγγειλαν τη διασπαστική και απεργοσπαστική τακτική της πλειοψηφίας, ενώ καλούν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στη σημερινή κινητοποίηση με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Με την απόφασή της η πλειοψηφία θεώρησε ότι ικανοποιήθηκε το «μεγαλύτερο μέρος των θέσεων της ΟΤΟΕ» και υποστήριξε ότι έγινε δεκτό το πλαίσιό της για το ΕΤΑΤ. Ωστόσο, η ΟΤΟΕ είχε προτείνει μια τροπολογία σύμφωνα με την οποία ο νόμος έπρεπε να προβλέπει τη σύσταση του ΕΤΑΤ και να δίνει τη δυνατότητα να ασφαλίζονται σε αυτό εργαζόμενοι του χρηματοπιστωτικού και ασφαλιστικού τομέα. Αντίθετα, η τελευταία συμφωνία προβλέπει μόνο τη «δυνατότητα» συνένωσης των επικουρικών και άλλων Ταμείων των τραπεζών σε «Ενιαίο Ταμείο Ασφαλίσεως», ύστερα από αίτημα των διοικήσεών τους, ώστε να καλύπτει το προσωπικό «ομοειδών επιχειρήσεων». Η διατύπωση αυτή δεν αποκλείει και... περισσότερα του ενός «ενιαία Ταμεία»!!!

Η πλειοψηφία υποστηρίζει ακόμη ότι το εφάπαξ των εργαζομένων μπορεί να αυξηθεί επειδή η κυβέρνηση δέχτηκε τη μετατροπή των Ταμείων Αυτασφάλειας από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ. Ωστόσο, στη συνάντηση της Παρασκευής, τα κυβερνητικά στελέχη έβαλαν ως προϋπόθεση το ύψος των παρεχόμενων εφάπαξ να καθορίζεται στη βάση της διασφάλισης της «αναλογιστικής ισορροπίας» και αφού προηγηθεί «αναλογιστική μελέτη από εγκεκριμένο οίκο», την οποία θα πρέπει να εγκρίνει ο εκάστοτε υπουργός Οικονομίας!

Η πλειοψηφία αναφέρεται και σε άλλες θετικές «διορθώσεις» του νομοσχεδίου οι οποίες προηγήθηκαν. Αυτές όμως μάλλον χειροτερεύουν τα πράγματα για τους εργαζόμενους. Για παράδειγμα, εξαιρείται το ταμείο κύριας ασφάλισης των εργαζομένων στην Τράπεζα της Ελλάδας από την ένταξη στο ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ, δε διασφαλίζεται όμως το επίπεδο των παροχών, ενώ δεν εξαιρούνται τα άλλα δυο Ταμεία στο χώρο της τράπεζας. Παράλληλα, καταργείται η διάταξη σύμφωνα με την οποία οι διοικήσεις των τραπεζών ήταν υποχρεωμένες να συμπληρώνουν μέχρι ενός ορίου τα ελλείμματα των ειδικών Ταμείων.

Ακόμη μια διάταξη του νομοσχεδίου, που πλήττει τα δικαιώματα των εργαζομένων, είναι αυτή σύμφωνα με την οποία οι νεοπροσλαμβανόμενοι τραπεζοϋπάλληλοι ασφαλίζονται υποχρεωτικά στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και όχι στα αντίστοιχα ειδικά Ταμεία.

Αυτές και άλλες διατάξεις δημιουργούν πολλά ερωτήματα στους εργαζόμενους, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς βλέπουν να πλήττονται τα δικαιώματά τους από τις γενικότερες διατάξεις του νόμου, για το ύψος των συντάξεων και για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ