ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Εδωσε πίστωση στους καμεροχαφιέδες
Σάββατο 6 Μάη 2006

Αρνούμενο να εκδικάσει αίτημα της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη», για κατάργηση των καμεροχαφιέδων, το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) τους έδωσε πίστωση χρόνου να λειτουργούν (παράνομα έστω) καταγράφοντας, όπως επανειλημμένα έχει αποδειχθεί, λαϊκές κινητοποιήσεις. Να εξυπηρετηθούν δηλαδή κυβερνητικές σκοπιμότητες και στο ενδιάμεσο, μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση την 1η Δεκέμβρη, η κυβέρνηση ακόμα και με νομοθετική ρύθμιση - όπως πολλοί φοβούνται - να «νομιμοποιήσει» την παρακολούθηση των πάντων από κάμερες, για λόγους «ασφαλείας»...

Συγκεκριμένα χτες επρόκειτο να εκδικαστεί στο ΣτΕ Αίτηση Ακύρωσης της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης», με την οποία ζητούσε να ξηλωθούν οι κάμερες της ΕΛ.ΑΣ. - που βρίσκονται στους δρόμους της Αθήνας και με πρόσχημα το κυκλοφοριακό χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση και καταγραφή των κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων του λαϊκού κινήματος. Τυπικά η «Δημοκρατική Συσπείρωση» στρεφόταν κατά της Απόφασης 58/2005 της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ), η οποία, με πρόσχημα τη «διαχείριση της κυκλοφορίας των οχημάτων», παρέτεινε τη λειτουργία των καμερών έως τις 25 Μάη.

Η Αίτηση της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» επρόκειτο να συνεκδικαστεί με άλλη Αίτηση Ακύρωσης που κατέθεσε η κυβέρνηση, καθ' όλα αντίθετη στο περιεχόμενό της, καθώς ζητούσε να ακυρωθεί η Απόφαση της Αρχής, προκειμένου οι καμεροχαφιέδες να λειτουργούν ασύδοτα, για την παρακολούθηση των πάντων, διαδηλώσεων και κινητοποιήσεων, κι όχι μόνο για το κυκλοφοριακό.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο νομικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης ζήτησε να αναβληθεί η εκδίκαση δικαιολογούμενος ότι πρόκειται για πολύπλοκο ζήτημα και δεν έχει προετοιμαστεί. Τόσο οι τρεις δικηγόροι της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» (Γ. Κατρούγκαλος, Ιορδ. Προυσανίδης και Αγγ. Βρεττός), όσο και ο δικηγόρος της ΑΠΔΠΧ επέμειναν η υπόθεση να εκδικαστεί, επισημαίνοντας ότι η ισχύς της προσβαλλόμενης απόφασης της Αρχής λήγει σε λίγες μέρες και χρειάζεται να ξεκαθαριστεί το τοπίο για το τι θα ισχύει στο μέλλον.

Αφού αποσύρθηκαν για διαβουλεύσεις, τα μέλη του ΣτΕ επανήλθαν στην αίθουσα για να ανακοινώσουν (χωρίς να δημοσιοποιήσουν το σκεπτικό τους) ότι κατά πλειοψηφία δέχονται το κυβερνητικό αίτημα αναβολής και όρισαν νέα δικάσιμο την 1η Δεκέμβρη.

Ουσιαστικός αντίλογος

Ομως όπως τονίζουν έγκριτοι νομικοί, η δίκη θα θεωρηθεί τότε καταργημένη, καθώς στο μεταξύ θα έχει παύσει η ισχύς της προσβαλλόμενης απόφασης. Σημειωτέον ότι η ίδια η εισηγήτρια του ΣτΕ, Ειρ. Σαρπ, παραδεχόταν στην εισήγησή της ότι η ΕΛ.ΑΣ. μπορεί να χρησιμοποιεί τις κάμερες μόνο για τη διαχείριση της κυκλοφορίας και ότι η ΑΠΔΠΧ δεν έχει δικαίωμα να της χορηγεί άδεια επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων. Υπάρχει βέβαια αντίλογος ακόμα και γι' αυτήν τη χρήση καμερών, που όμως κανόνισαν να μην ακουστεί χτες στο ΣτΕ.

Οι ίδιοι νομικοί τονίζουν ότι η αναβολή στο ΣτΕ, που αντικειμενικά είναι αρμόδιο για τον έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας, ουσιαστικά έδωσε πίστωση χρόνου στην παράνομη λειτουργία των καμερών.

Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά στο «Ρ» ο πρ. υπουργός - καθηγητής Γ. Α. Μαγκάκης, «η 7μηνη αναβολή είναι αληθινά οδυνηρή, όχι μόνο γιατί δε θα αποδοθεί αμέσως το δίκαιο, όπως το επιθυμούμε ως απλοί πολίτες, αλλά και γιατί στο διάστημα αυτό παρέχεται η πρακτική δυνατότητα σε όργανα, που τυχόν θελήσουν να κάνουν χρήση της ευχέρειας που δίνουν αυτά τα μηχανήματα του διαβόλου, να προσβάλλουν κατά τρόπο εξοργιστικό την προσωπικότητα και τις ατομικές ελευθερίες των πολιτών. Και αυτό συμβαίνει σε μία περίοδο που και διεθνώς και στον τόπο μας οι πολύτιμες κατακτήσεις του πολιτισμού, οι οποίες αναφέρονται στην προστασία της αξίας του ανθρώπου και των δικαιωμάτων του, βρίσκονται σε μία φάση απαξίωσης, υποβάθμισης και τελικά αποδυνάμωσης. Κι εμείς αντί να σπεύδουμε να αναχαιτίσουμε αυτόν τον κατήφορο, αναβάλουμε για ένα επτάμηνο τη λήψη ανασχετικής απόφασης σε έναν ιδιαίτερα οδυνηρό τομέα όπως είναι η ατομική ζωή του ανθρώπου».

Ο συνταγματολόγος και υποψήφιος νομάρχης Αθήνας με τη «ΝΑΣ», Ηλ. Νικολόπουλος περίμενε το δικαστήριο να αυτοπροστατεύσει το κύρος του, να εκδικάσει την υπόθεση και να εκδώσει απόφαση, δεδομένου ότι η σχετική Απόφαση της Αρχής λήγει. Με βάση την αναβολή κρίνει πως αυτή δόθηκε προκειμένου να μην υπάρχει απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας που να δικαιώνει είτε την ΑΠΔΠΧ είτε τη «Δημοκρατική Συσπείρωση», και να ακυρώνει το αίτημα της κυβέρνησης. Και έτσι να μην επηρεάζονται - υπό το βάρος δεδικασμένων - σχετικές κυβερνητικές αποφάσεις στο μέλλον. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η ολομέλεια «αποφάσισε να καταργήσει τη δίκη κατά τρόπο απαράδεκτο».

Ο δημοσιογράφος Γ. Ε. Διακογιάννης, σχολιάζοντας στο «Ρ» τη χρήση καμερών δήλωσε ότι «η Ελλάδα παίρνει όλο και περισσότερο δυστυχώς τη μορφή προτεκτοράτου. Το επιβάλλουν οι ανάγκες της σημερινής διοίκησης των ΗΠΑ, ενόψει μεγάλων εξελίξεων στα Βαλκάνια και την Ασία. Και πάλι δυστυχώς οι ελληνικές κυβερνήσεις υλοποιούν, έστω και χωρίς να το πολυθέλουν, αντιδημοκρατικά και αυταρχικά σχέδια. Οι κάμερες, οι υποκλοπές, οι συνδικαλιστικές διώξεις, για τρίτη φορά δυστυχώς, είναι απλά η κορυφή ενός παγόβουνου. Τα χειρότερα έρχονται. Αλλα έπονται και σπουδαίοι αγώνες».

Προειλημμένη απόφαση και κουμπούρια

Για την αναβολή φαίνεται να ήταν ενημερωμένοι από πολύ νωρίς, αστυνομικοί και άλλοι «υπεύθυνοι» ασφαλείας του μεγάρου του ΣτΕ. Αφού πρώτα προσπάθησαν να εμποδίσουν μέλη και φίλους της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης», συνδικαλιστές, ακόμα και τους υπογράφοντες την Αίτηση Ακύρωσης, να εισέλθουν στο κτίριο (ενώ η εκδίκαση ήταν δημόσια διαδικασία και ο καθείς είχε δικαίωμα να την παρακολουθήσει), αφού εμφανίστηκαν στην αίθουσα τουλάχιστον τρεις εξ αυτών με τα κουμπούρια περασμένα στη ζώνη, αφού ως κι ασφαλίτης με πολιτικά κυκλοφορούσε έξω από την αίθουσα... Ενας εξ αυτών μάλιστα είχε το θράσος να πει από πολύ νωρίς, επί λέξει σε στέλεχος της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» ότι «μη σκας, για αναβολή θα πάει»...

Δυσαρέσκεια κι αγανάκτηση

Με ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Συσπείρωση» εκφράζει τη βαθιά της δυσαρέσκεια και αγανάκτηση. Τονίζει ότι η αναιτιολόγητη (κατά πλειοψηφία) αναβολή, αποτελεί στην πραγματικότητα διευκόλυνση των κυβερνητικών μεθοδεύσεων. Οτι συνιστά προσβολή των δικαιωμάτων και ελευθεριών του ελληνικού λαού γιατί:

Ανεξάρτητα πάντως από τις όποιες μεθοδεύσεις - υπογραμμίζει η «Δημοκρατική Συσπείρωση» - δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουν στη συνείδηση του λαού τους μηχανισμούς παρακολούθησης. Συμπληρώνει ότι η αποκαθήλωση των μηχανισμών αυτών καταγραφής και ελέγχου αποτελεί υπόθεση του κινήματος των εργαζομένων, κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενου ανθρώπου. Καλεί τον ελληνικό λαό, τους μαζικούς φορείς να συνεχίσουν τον αγώνα με μεγαλύτερη ένταση, να κάνουν πιο ενεργητικά δική τους υπόθεση την υπεράσπιση των δημοκρατικών τους δικαιωμάτων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να ανακληθεί η άδεια των καμερών (2007-01-11 00:00:00.0)
Οι κάμερες λειτουργούν και φακελώνουν (2006-05-26 00:00:00.0)
Επιμένει στην παρακολούθηση των διαδηλώσεων (2006-05-04 00:00:00.0)
«Νόμιμοι» ξανά κι ανεξέλεγκτοι (2005-08-03 00:00:00.0)
Ακτινογραφία ενός χαφιέ (2004-12-03 00:00:00.0)
Υπόθεσή μας η αποκαθήλωσή τους (2004-10-13 00:00:00.0)