ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Η πολιτική απαξίωσης ανοίγει το δρόμο στους επιχειρηματίες

Σε «αχρηστία» νοσηλευτικές μονάδες, στα «όρια» ασθενείς και προσωπικό

Κυριακή 20 Αυγούστου 2006

Eurokinissi

Στα χαρτιά παραμένει πάνω από έξι χρόνια η κατασκευή νέας πτέρυγας χειρουργείων στο ΑΧΕΠΑ. Σήμερα χειρουργοί και αναισθησιολόγοι εργάζονται καθημερινά σε τρεις αίθουσες γενικής χειρουργικής, οι οποίες κατασκευάστηκαν το 1952!
Τρομερές ελλείψεις προσωπικού, εξαντλητικά ωράρια εργασίας, ακατάλληλα κτίρια. Στη Βόρεια Ελλάδα παραμένουν κλειστά 30 - απ' τα 53 συνολικά αναπτυγμένα - κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εφτά νοσοκομείων, επειδή δεν υπάρχει προσωπικό. Θάλαμοι με 40 - 50 κρεβάτια λειτουργούν με έναν και δύο νοσηλευτές.

Τα δημόσια νοσοκομεία απαξιώνονται καθημερινά σαν συνέπεια των πολιτικών Υγείας που ακολουθούνται, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι ασθενείς να οδηγούνται στον ιδιωτικό τομέα. Τραγική χαρακτήριζαν στις αρχές Αυγούστου την κατάσταση, εξαιτίας των ελλείψεων σε προσωπικό και των αδειών του καλοκαιριού, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία. «Το ΕΣΥ απαξιώνεται και συρρικνώνεται», έγραφαν τα συνθήματά τους στις διαδηλώσεις των τελευταίων μηνών.

Ομως ούτε με το νέο σύστημα εφημεριών έχει βελτιωθεί στο ελάχιστο η εξυπηρέτηση των ασθενών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων βγήκε από τις εφημερίες, γιατί όταν δέχτηκε ασθενείς με καρδιολογικά προβλήματα δεν μπορούσε να τους παράσχει την απαιτούμενη περίθαλψη. Την ίδια ώρα, τα Κέντρα Υγείας στο νομό Θεσσαλονίκης «αιμορραγούν», ενώ οι προσλήψεις που εξαγγέλλονται μένουν στα χαρτιά. Τεράστιες είναι οι ελλείψεις σε βασικές ιατρικές ειδικότητες.

Ιδού ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα των μεγάλων νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης όπως επιγραμματικά τα κατέγραψε ο «Ρ»:

Ξεπερνούν τα όρια στο «Θεαγένειο»

Motion Team

Από κινητοποίηση του νοσηλευτικού προσωπικού του «Ιπποκράτειου» και του «Θεαγένειου»
Η έλλειψη άνετων και σύγχρονων κτιριακών εγκαταστάσεων, καθώς και η μεγάλη έλλειψη προσωπικού είναι τα κυριότερα προβλήματα του Θεαγένειου Νοσοκομείου. Οι εργαζόμενοι πολύ συχνά αναγκάζονται να ξεπεράσουν τα όρια της ψυχικής και της σωματικής τους αντοχής, προκειμένου να προσφέρουν τις καλύτερες παροχές υγείας. Οπως έχει σημειώσει πολλές φορές το σωματείο των εργαζομένων, αποτελεί πολιτική επιλογή να υποβαθμίζονται συγκεκριμένα τμήματα, για να γίνεται ευκολότερη η παραχώρησή τους στον ιδιωτικό τομέα.

Οι εργαζόμενοι στο «Θεαγένειο», που όλο αυτό το διάστημα βρίσκονται σε συνεχείς κινητοποιήσεις, τονίζουν σε τελευταία τους ανακοίνωση: «Λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού όλοι οι εργαζόμενοι έχουμε ξεπεράσει τα όρια της ψυχικής και της σωματικής μας αντοχής στον καθημερινό μας αγώνα για ποιοτική και ασφαλή νοσηλεία στους ασθενείς μας. Υποτιμούν τη νοημοσύνη των εργαζομένων και των πολιτών με τις συχνότατες υποσχέσεις για καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών Υγείας. Η πολιτική της κυβέρνησης μέσα από την υποχρηματοδότηση αποδυναμώνει τα Δημόσια Νοσοκομεία για την ευκολότερη παραχώρησή τους στον ιδιωτικό τομέα».

Η Αθηνά Γραμματικοπούλου μέλος του ΔΣ του σωματείου εργαζομένων «Θεαγένειου», μέλος της γραμματείας του ΠΑΜΕ ΥΓΕΙΑΣ Θεσ/νίκης δηλώνει σχετικά με τα προβλήματα του νοσοκομείου: «Με αφορμή και τις πρόσφατες κινητοποιήσεις στο νοσοκομείο, εντοπίζουμε τη δραματική έλλειψη νοσηλευτικού κυρίως προσωπικού σε όλα τα τμήματα. Την εντατικοποίηση της δουλιάς σε έναν χώρο υπεύθυνο και ευαίσθητο. Την έλλειψη Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου. Την έλλειψη πολιτικής πρόληψης και ενημέρωσης των πολιτών για τον καρκίνο. Την έλλειψη κτιριακών υποδομών για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Ας σημειωθεί ότι το νοσοκομείο καλύπτει όλη τη Μακεδονία και Θράκη σε περιστατικά καρκίνου».

«Επαναλειτουργία» με ελλείψεις

Επαναλειτούργησε η άλλοτε φημισμένη Καρδιοχειρουργική Κλινική του «Παπανικολάου», που τα τελευταία χρόνια συνεχώς υποβαθμιζόταν και από πέρσι δε γίνονταν εγχειρήσεις ανοιχτής καρδιάς. Ελλιπής όμως συνεχίζει να είναι η στελέχωσή της, τόσο σε γιατρούς όσο και σε νοσηλευτικό προσωπικό. Με την αναστολή της είχε επιβαρυνθεί το έργο των άλλων καρδιοχειρουργικών κλινικών των νοσοκομείων της πόλης και ασφαλώς ωφελήθηκαν οι ιδιωτικές κλινικές.

Η Αιματολογική κλινική, που προσφέρει σημαντικότατο έργο, αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα λειτουργίας λόγω των πολλών κενών θέσεων σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό. Η ΜΕΘ έχει το μισό προσωπικό από αυτό που απαιτείται, ενώ η ορθοπεδική κλινική με 60 κλίνες διαθέτει μόλις 8 νοσηλευτές.

Γενικότερα το νοσηλευτικό προσωπικό εργάζεται σε συνθήκες εξόντωσης και αυτό έχει επιπτώσεις τόσο για τους εργαζόμενους αλλά κυρίως για τους ασθενείς και την υποβάθμιση της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών. Οφείλονται πάρα πολλά ρεπό στους εργαζόμενους και τους ζητήθηκε κι αυτό το καλοκαίρι να πάρουν ένα μέρος μόνο της άδειάς τους, ενώ προϊστάμενοι και διευθυντές τμημάτων, με αναφορές τους στη διοίκηση, επισημαίνουν τον κίνδυνο να μην μπορέσουν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους κλινικές λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε νοσηλευτικό προσωπικό.

Το διοικητικό προσωπικό απεγνωσμένα προσπαθεί να ανταποκριθεί σε αυξημένες απαιτήσεις και αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας χωρίς εκπαίδευση και λόγω έλλειψης προσωπικού.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τα τελευταία 10 χρόνια δεν έχουν γίνει προσλήψεις, ενώ έχουν αποχωρήσει λόγω συνταξιοδότησης αλλά και ασθένειας πολλοί εργαζόμενοι χωρίς να αντικατασταθούν. Η μη αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος εντάσσεται στις προσπάθειες που γίνονται για την εκχώρηση και αυτών των υπηρεσιών σε ιδιωτικά συνεργεία. Ηδη εδώ και ένα μήνα έχει εκχωρηθεί σε ιδιωτικό συνεργείο μέρος της διοικητικής δουλιάς. Ακόμη, λόγω της μείωσης του τεχνικού προσωπικού, γίνονται αναθέσεις σε εργολάβους, προκειμένου να γίνουν εργασίες στο νοσοκομείο και τελευταία μεθοδεύεται η εκχώρηση σε ιδιώτες των υπηρεσιών σίτισης.

Σαν συνέπεια της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, με μεγάλη δυσκολία βγαίνει το πρόγραμμα εφημεριών.

Πριν από λίγες μέρες, το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου κατήγγειλε ότι ο αριθμός του νοσηλευτικού προσωπικού στη Β΄ Πνευμονολογική Κλινική μειώθηκε κατά 50% το 2005.

Οι ελλείψεις στο «Παπαγεωργίου» σε νοσηλευτικό προσωπικό φτάνουν το 35% και άμεσα θα πρέπει να προσληφθούν 140 γιατροί. Κλίνες εντατικής νοσηλείας παραμένουν κλειστές. Η προμήθεια νέου μαγνητικού τομογράφου καθυστερεί, ενώ ο παλιός εξοπλισμός σε εργαστήρια δεν αντικαθίσταται. Η αναμονή στην εφημερία φθάνει και τις 6 ώρες. Οσοι χρειάζεται να υποβληθούν σε επέμβαση by-pass περιμένουν μέχρι και τρεις βδομάδες.

ΑΧΕΠΑ: Νέα πτέρυγα στα χαρτιά

Στα χαρτιά παραμένει πάνω από έξι χρόνια η κατασκευή νέας πτέρυγας χειρουργείων στο ΑΧΕΠΑ. Σήμερα χειρουργοί και αναισθησιολόγοι εργάζονται καθημερινά σε τρεις αίθουσες γενικής χειρουργικής, οι οποίες κατασκευάστηκαν το 1952. Για το λόγο αυτό, υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις ή και αναβάλλονται προγραμματισμένα χειρουργεία. Ετσι, μεγάλος αριθμός ασθενών αναγκάζεται να καταφεύγει στα ιδιωτικά νοσοκομεία και κλινικές. Οσον αφορά στις ελλείψεις σε προσωπικό, οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου κατάγγειλαν πρόσφατα ότι στη νευρολογική κλινική υπάρχουν μια νοσηλεύτρια και ένας σπουδαστής σε μια βάρδια. Το καλοκαίρι, τα προγράμματα είναι πιεστικά στις παθολογικές, τις χειρουργικές κλινικές και τις ΜΕΘ, αλλά και στις άλλες κλινικές ο φόρτος είναι πολύ μεγάλος και τα ωράρια εξαντλητικά. Επίσης, όπως κατήγγειλε διευθυντής κλινικής, η εικόνα έχει χειροτερέψει από τότε που η καθαριότητα δόθηκε σε ιδιώτες.

Την ώρα που δεν μπορούν να καλύψουν οι ΜΕΘ τις ανάγκες που δημιουργούνται, κινδυνεύουν να αχρηστευτούν τέσσερα κρεβάτια εντατικής στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», αν η μονάδα δεν ενισχυθεί άμεσα με προσωπικό. Χαρακτηριστικά επισημαίνεται ότι το 2002 στη ΜΕΘ με 7 κλίνες υπηρετούσαν 18 νοσηλεύτριες, ενώ φέτος που προστέθηκε μια ακόμη κλίνη στη ΜΕΘ, υπηρετούν 14 νοσηλεύτριες.

Σε υπόμνημά τους οι γιατροί του νοσοκομείου κατήγγειλαν ότι μετά την κατάργηση της δεύτερης παθολογικής κλινικής έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα στην εξυπηρέτηση των ασθενών. Με την αναστολή της λειτουργίας της μίας παθολογικής κλινικής συρρικνώθηκαν οι κλίνες από 72 σε 37.

Τρομακτικές ελλείψεις στο «Ιπποκράτειο»

Τρομερές είναι οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό και αυτό τον Αύγουστο το προσωπικό στο «Ιπποκράτειο» δουλεύει σε συνθήκες που μπορεί να έχουν επικίνδυνες συνέπειες. Πιο οξύ είναι το πρόβλημα στις παθολογικές, τις χειρουργικές και τη ΜΕΘ, όπου υπάρχουν 10 κρεβάτια με 4 αντί για 6 νοσηλευτές. Το αποτέλεσμα είναι μόνο κάθε 15 με 20 μέρες να παίρνει ρεπό ο εργαζόμενος. Κατά μέσον όρο το νοσοκομείο οφείλει 130 ρεπό στον κάθε εργαζόμενο. Οπως αναφέρει το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου, δεν υπάρχουν τραυματιοφορείς νοσοκόμοι, τεχνικοί αερίου, οι οποίοι παρέχουν οξυγόνο στους ασθενείς, καθώς και τραπεζοκόμοι.

Η ΜΕΘ Παίδων διαθέτει πολλά χρόνια τώρα μόνο 8 κρεβάτια, εξυπηρετώντας όλη τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ οι ανάγκες για ΜΕΘ Παίδων είναι πολύ μεγάλες.

Ο «Αγιος Παύλος» δε διαθέτει κανέναν αξονικό τομογράφο και οι ασθενείς πρέπει να μεταφέρονται σε άλλα ιδρύματα. Ασφυκτικές συνθήκες σε ορισμένες κλινικές όπως στην ορθοπεδική, την καρδιολογική και τη ΜΕΘ. Οι άδειες που δίνονται τον Αύγουστο έχουν σαν αποτέλεσμα οι λίγοι εργαζόμενοι που είναι στη βάρδια να δουλεύουν εξαντλητικά ωράρια.

«Υπάρχει διέξοδος»

Αυτή η πραγματικότητα είναι απόρροια της πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ αλλά και της προηγούμενης του ΠΑΣΟΚ. Τα προβλήματα στα νοσοκομεία δεν προέκυψαν ξαφνικά. Προϋπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια. Αυτή η πολιτική εγκατάλειψης των νοσοκομείων είναι άρρηκτα δεμένη με την πολιτική της ενίσχυσης της επιχειρηματικής δράσης στο χώρο της Υγείας, της ιδιωτικοποίησης -εμπορευματοποίησης με σκοπό το κέρδος. Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση οι ταξικές δυνάμεις στο χώρο της Υγείας υπογραμμίζουν πως: «Η κατάσταση αυτή δεν πάει άλλο. Μονόδρομος είναι η αγωνιστική απάντηση! Να απαντήσουμε στην ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ της ΥΓΕΙΑΣ και της ΠΑΙΔΕΙΑΣ, στην ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ και τον ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟ. Η ταξική ενότητα, η κοινή δράση, η εργατική αλληλεγγύη, ο αγώνας μαζί με το ΠΑΜΕ είναι το όπλο μας ενάντια στις διασπαστικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, των δυνάμεων του κεφαλαίου και των πλειοψηφιών, απαιτώντας αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, πρόσληψη όλου του αναγκαίου προσωπικού με θέσεις πλήρους και μόνιμης απασχόλησης». Αλλά αυτή η προοπτική πρέπει να γίνει υπόθεση της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Και ο αγώνας για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία για όλους με βάση τις σύγχρονες ανάγκες, απαιτεί άλλη πολιτική, επομένως και αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων. Να καταποντιστούν πολιτικά η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, να ενισχυθεί αποφασιστικά το ΚΚΕ. Είναι προϋπόθεση για την οικοδόμηση του κοινωνικοπολιτικού μετώπου πάλης για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία, στο πλαίσιο της οποίας η Υγεία θα είναι αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν για όλους, δηλαδή κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα με σκοπό το κέρδος.


Λάκης ΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ακάλυπτες παραμένουν οι 1.000 θέσεις νοσηλευτών στις ΜΕΘ (2021-12-14 00:00:00.0)
Ασφυκτιούν πάλι τα νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα (2021-10-28 00:00:00.0)
Προετοιμάζονται ξανά για εφιαλτικές «μέρες Νοέμβρη» (2021-04-08 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση να αφήσει τα μεγάλα λόγια και να κάνει μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (2020-08-28 00:00:00.0)
Συγχωνεύσεις κλινικών για να δοθούν άδειες και ρεπό (2016-08-03 00:00:00.0)
Υπό αίρεση ο χαρακτήρας των ΜΕΘ (2003-01-12 00:00:00.0)