Τρίτη 14 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΟΙ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ ΕΜΕΙΝΑΝ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ
Ακάλυπτες παραμένουν οι 1.000 θέσεις νοσηλευτών στις ΜΕΘ

Δεκάδες ασθενείς πανελλαδικά νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε κλινικές και οι ΜΕΘ είναι επικίνδυνα υποστελεχωμένες, αλλά η κυβέρνηση δεν έχει καλύψει ούτε μία από τις χίλιες θέσεις νοσηλευτών και φυσικοθεραπευτών για ΜΕΘ που προβλέπει ο νόμος 4745/2020.

Η πρόβλεψη για τη σύσταση των 1.000 θέσεων προσωπικού ΜΕΘ έχει περάσει από διάφορες τροποποιήσεις (άρθρο 54 του Ν. 4690/2020, άρθρο 55 του Ν. 4722/2020, άρθρο 11 του Ν. 4737/2020, άρθρο 81 του Ν. 4745/2020) αλλά από τον Μάη του 2020 μέχρι και σήμερα δεν έχει προκηρυχθεί ούτε μία θέση και δεν έχει προσληφθεί ούτε ένας από τους 1.000 νοσηλευτές και φυσικοθεραπευτές για ΜΕΘ οι οποίοι προβλέπονται στα αντίστοιχα άρθρα των διαδοχικών νόμων.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά οι ελλείψεις προσωπικού θα μεγαλώσουν δραματικά αν απολυθούν οι εκατοντάδες συμβασιούχοι που καλύπτουν κρίσιμες ανάγκες στις ΜΕΘ και η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, απορρίπτει το αίτημα για μονιμοποίησή τους.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται και περίπου 1.000 ειδικευόμενοι νοσηλευτές σε ΜΕΘ, που οι συμβάσεις τους λήγουν στο 1ο τετράμηνο 2022, και η κυβέρνηση της ΝΔ μέχρι τώρα αρνείται κάθε συζήτηση για παραμονή τους στην εργασία.

Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, όπως καταγράφεται στην προαναφερόμενη δημοσίευση του iMEdD Lab, δεδομένου ότι παραμένουν κενές δεκάδες οργανικές θέσεις ειδικευμένων γιατρών για ΜΕΘ.

Οπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Θριάσιο», στη Γενική ΜΕΘ και στη ΜΕΘ COVID του νοσοκομείου οι υπηρετούντες γιατροί αναγκάζονται κάθε μήνα να ξεπερνούν κατά πολύ το προβλεπόμενο όριο εφημεριών, με σοβαρές συνέπειες και χρόνια καταπόνηση της υγείας τους.

Ακόμα χειρότερη είναι η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού στη ΜΕΘ COVID, όπου αντί για τον προβλεπόμενο αριθμό 33 νοσηλευτών εργάζονται μόνο 29 - από τις οποίους 11 είναι συμβασιούχοι - ενώ οι ανάγκες σε νοσηλευτικό προσωπικό για νοσηλεία ασθενών με COVID είναι επιπλέον αυξημένες κατά 50%. Αν και έχουν συσταθεί 16 θέσεις νοσηλευτών για τις ΜΕΘ του νοσοκομείου, δεν έχει προκηρυχθεί καμία.

Ταυτόχρονα, δεν καλύπτονται οι ανάγκες σε βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό και προσωπικό καθαριότητας, δεδομένου ότι σε καθεμιά ΜΕΘ εργάζονται μόνο ένας τραυματιοφορέας (αντί για τους απαιτούμενους δύο), ένας βοηθός θαλάμου (αντί για τους απαιτούμενους δύο) και μία καθαρίστρια που καλύπτει μόνο το πρωινό ωράριο.

Το Σωματείο Εργαζομένων, προκειμένου να υπάρξουν ασφαλείς συνθήκες νοσηλείας όλων των διασωληνωμένων ασθενών σε ΜΕΘ, απαιτεί μεταξύ άλλων να καλυφθούν άμεσα οι κενές θέσεις ειδικευμένων γιατρών για τις ΜΕΘ, να αξιοποιηθούν γιατροί που συμμετείχαν σε προηγούμενες κρίσεις για τις προκηρυχθείσες θέσεις εντατικολόγων, να συσταθούν και να καλυφθούν οι 1.000 θέσεις νοσηλευτών και φυσικοθεραπευτών κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ