Τρίτη 14 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το μόνο Κόμμα που υπερασπίζεται τους αγώνες του εργαζόμενου λαού

Παντελής Ραδίσης, δικηγόρος

«Τα τελευταία χρόνια, με το πρόσχημα του εκσυγχρονισμού, προσπαθούν να αφαιρέσουν δικαιώματα εργαζομένων τα οποία κατακτήθηκαν με αγώνες και αίμα τους τελευταίους δύο αιώνες. Επιχειρείται, και με το πρόσχημα της πανδημίας, η μεγαλύτερη αναδιανομή εισοδήματος που έχει συμβεί τα τελευταία 30 χρόνια. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο στον χώρο των εργατών. Συμβαίνει και στον δικό μας χώρο. Υπάρχει το μότο το παλιό της ελληνικής τηλεόρασης για τους δικηγόρους και τους γιατρούς, όμως δεν είμαστε όλοι το ίδιο.

Υπάρχουν, από τη μία πλευρά, οι μεγάλες δικηγορικές εταιρείες οι οποίες λυμαίνονται τον χώρο και προσπαθούν στη συνέχεια, μαζί με τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες, να πετάξουν όλους τους μισθωτούς δικηγόρους και τους αυτοαπασχολούμενους, και υπάρχουν και οι μισθωτοί και οι αυτοαπασχολούμενοι, οι γυναίκες που πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα στη μητρότητα, την οικογένεια και το επάγγελμα, οι οποίοι δεν έχουν τα ίδια συμφέροντα.

Οι αλλαγές που γίνονται στους κώδικες και στους νόμους - και αναφέρθηκε και ο Γραμματέας στον νόμο Χατζηδάκη - δεν είναι τυχαίες. Ολες γίνονται με το πρόσχημα της δικαιοσύνης, της επιτάχυνσης, όμως όλες αυτές οι αλλαγές οδηγούν και κατατείνουν σε έναν και μόνο σκοπό. Ο σκοπός είναι πολύ σαφής για εμάς που λειτουργούμε μέσα σε αυτόν τον θεσμό. Και είναι για να απομακρύνουν τη δυνατότητα στον οποιονδήποτε φτωχό άνθρωπο να έχει πρόσβαση στη Δικαιοσύνη. Ιδιωτικοποιούν τη Δικαιοσύνη. Οι εκπρόσωποί τους φυσικά είναι άφαντοι και τις περισσότερες φορές συντάσσονται με αυτούς καλλιεργώντας αυταπάτες στους δικηγόρους ότι θα μπορέσουν και αυτοί να πάρουν κάποια ψίχουλα από την "πίτα" που θα τρώνε οι μεγάλες εταιρείες και ετοιμάζονται να εισαγάγουν την τεχνητή νοημοσύνη στην απονομή της δικαιοσύνης. Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια: Στην Αμερική το σύστημα Compass είναι υποχρεωτικό για τους δικαστές. Η παραμετροποίηση έχει γίνει για τον αλγόριθμο από ιδιωτική εταιρεία, η οποία όταν ζητήθηκε να ελεγχθεί επικαλέστηκε το δικηγορικό απόρρητο.

Μέσα σε αυτήν την παραμετροποίηση έχει εισαχθεί ότι ο Αφροαμερικανός είναι δυο φορές πιθανότερο να υποτροπιάσει από οποιαδήποτε άλλη εθνικότητα, φυλή ή φύλο. Αυτός είναι ο πρόλογος για το πώς θα εισαχθεί αυτού του είδους η διεθνοποίηση της Δικαιοσύνης, με τη διαμεσολάβηση που ξεκίνησε, με τη διαιτησία που προωθείται αλλά και με την τεχνητή νοημοσύνη, στην ελληνική κοινωνία. Ηδη έχει περάσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ηδη στην Εσθονία η διαφορά είναι 17.000 ευρώ. Εφαρμόζεται ή πασχίζουν να εφαρμοστεί στην Ολλανδία, στη Μεγάλη Βρετανία και στη Λετονία και αυτό που θα επιδιωχθεί και το λένε καθαρά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όταν έγινε η σχετική κουβέντα είπανε ότι το ζητάνε οι μεγαλοασφαλιστικές εταιρείες και γι' αυτόν τον λόγο θα εφαρμοστεί.

Για ποιο λόγο σήμερα; Και γιατί με το ΚΚΕ; Γιατί είναι το μόνο Κόμμα που υπερασπίζεται τους αγώνες του εργαζόμενου λαού και των εργαζομένων. Δεν είναι όμως μόνο αυτός ο λόγος. Το 1953 ο Μενέλαος Λουντέμης είχε εκδώσει ένα βιβλίο με διηγήματα ''Οι βουρκωμένες μέρες''. Ενα από αυτά, που τιτλοφορούνταν ''Οι λύκοι ανεβαίνουν στον ουρανό'', θεωρήθηκε ότι ήταν υπονομευτικό και αναρχικό και αποτελούσε προπαρασκευαστική πράξη και προδοσίας. Μεταφέρθηκε από την εξορία στην Αθήνα για να δικαστεί και δικάστηκε. Πρόεδρος του δικαστηρίου ήτανε κάποιος Φαρμάκης και μάρτυρας κατηγορίας ήταν ο Καραχάλιος. Με τον ίδιο νόμο είχε εκτελεστεί ο Μπελογιάννης. Ας δούμε. Ο πρόεδρος, επειδή δεν του έβγαινε η δίκη, σηκώθηκε όρθιος και τον ρώτησε: ''Γιατί δεν προστατεύεις τον εαυτό σου, τη γυναίκα σου και το παιδί σου;''. Ο Μ. Λουντέμης του απάντησε ότι χρειάστηκαν εκατομμύρια χρόνια για να σταθεί ο άνθρωπος όρθιος στα δύο πόδια, δεν θα τον γυρίσω εγώ πάλι στα τέσσερα. Αυτός είναι ο λόγος, συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι, που μαζί με το ΚΚΕ βαδίζουμε στον δρόμο του αγώνα, της ρήξης και της ανατροπής μαζί με το ΚΚΕ, το οποίο είναι το κόμμα της εργατικής τάξης και του εργαζόμενου λαού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ