Τρίτη 14 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Συμμαχικά μαχαιρώματα» και για τους εξοπλισμούς

Αφορμή να έρθουν ξανά στην επιφάνεια τα «συμμαχικά μαχαιρώματα» και οι ανταγωνισμοί ΗΠΑ - Γαλλίας, σε ό,τι αφορά και το φαγοπότι των εξοπλισμών, προσανατολισμένοι καθώς είναι στην κάλυψη των αμερικανοΝΑΤΟικών αναγκών, έδωσε η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ την Παρασκευή ότι ενέκρινε τη δυνητική πώληση τεσσάρων φρεγατών και του εξοπλισμού τους, αξίας 6,9 δισ. δολαρίων, στην Ελλάδα. Η Ουάσιγκτον ενέκρινε επίσης την πιθανή σύμβαση για τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων ελληνικών φρεγατών κλάσης MEKO, εκτιμώμενης αξίας 2,5 δισ. δολαρίων. Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι η σύμβαση θα συναφθεί «με τον νικητή διεθνούς διαγωνισμού» του ελληνικού ΠΝ για τον εκσυγχρονισμό του υλικού του, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η συμφωνία που ανακοινώθηκε στις 28/9 από Μακρόν και Μητσοτάκη δεν είναι οριστική.

Θυμίζουμε πως η αγορά των «Bellhara», πέρα από επισφράγιση της επιθετικής Συμφωνίας Ελλάδας - Γαλλίας, είχε παρουσιαστεί και ως ένα είδος «αντισταθμίσματος» για την ακύρωση του συμβολαίου της Γαλλίας με την Αυστραλία για τα υποβρύχια, που «κλάπηκε» από τις ΗΠΑ στο πλαίσιο της συμφωνίας AUKUS.

Σε κάθε περίπτωση, το σενάριο αυτό έσπευσε πρώτο να το διαψεύσει το γαλλικό υπουργείο Αμυνας, το Σάββατο: «Από τότε που ξεκίνησε η συζήτηση με τους Ελληνες, η αμερικανική προσφορά δεν είναι υπό μελέτη. Εκτός αυτού, υπογράψαμε το συμβόλαιο με τους Ελληνες. Εχει οριστικοποιηθεί η συμφωνία εδώ και λίγες μέρες».

Αλλά και το ελληνικό υπουργείο Αμυνας έσπευσε να διευκρινίσει ότι «η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην προμήθεια τριών γαλλικών φρεγατών τύπου "Belharra" είναι ειλημμένη» και «όλες οι διαδικασίες έχουν δρομολογηθεί ώστε σύντομα να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις. Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, οι Συμβάσεις θα τεθούν ενώπιον των αρμοδίων οργάνων της Βουλής προς ψήφιση», καθώς τα σχετικά κείμενα είναι ήδη έτοιμα, έπειτα από διαπραγματεύσεις μεταξύ ΓΕΝ και Γάλλων.

Απ' την άλλη, πηγές κοντά στην αμερικάνικη πρεσβεία απέδιδαν την ανακοίνωση για τις φρεγάτες σε ...γραφειοκρατική καθυστέρηση, δείχνοντας ότι το αμερικανικό ενδιαφέρον εστιάζει τώρα στο «φιλέτο» του εκσυγχρονισμού των ΜΕΚΟ. Πάντως, με την απόφαση που - τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο - έχει πάρει το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό για αγορά κορβετών, δεν είναι καθαρό αν προσανατολίζεται στην αναβάθμιση και των τεσσάρων ΜΕΚΟ.

Σημειωτέον, τις προηγούμενες μέρες εντάχθηκαν στον προς έγκριση προϋπολογισμό του αμερικανικού Πενταγώνου για το 2022 τα όσα προβλέπονται στον «νόμο περί άμυνας και διακοινοβουλευτικής εταιρικής σχέσης ΗΠΑ - Ελλάδας 2021», των γερουσιαστών Μενέντεζ και Ρούμπιο. Αυτός προβλέπει ότι οι ΗΠΑ «θα αυξήσουν και να εμβαθύνουν τις προσπάθειές τους για συνεργασία και υποστήριξη του εκσυγχρονισμού του ελληνικού στρατού», ώστε να παίξει τον ρόλο του δερβέναγα των ΗΠΑ στην περιοχή, και στην κατεύθυνση αυτή ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα διαθέσει «πλεονάζον στρατιωτικό υλικό» στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, αλλά και «απευθείας δάνεια» για νέους εξοπλισμούς, όπως τα «F-35», και για «εκσυγχρονισμό» στρατιωτικών υποδομών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΚΥΣΕΑ, όπλα και εμπλοκή (2023-03-30 00:00:00.0)
Στα ύψη εκτοξεύονται οι στρατιωτικές δαπάνες για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ (2021-12-21 00:00:00.0)
Βαθαίνει η εμπλοκή, αυξάνουν οι κίνδυνοι για τον λαό (2021-03-05 00:00:00.0)
«Φτερά» στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς που υπονομεύουν την άμυνα της χώρας (2021-01-14 00:00:00.0)
Απογειώνεται η ελληνική εμπλοκή στα επικίνδυνα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια (2020-09-29 00:00:00.0)
Φεσώνουν το λαό για χάρη των πολυεθνικών (2010-03-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ