Τρίτη 14 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Τα παζάρια με τις ΗΠΑ επιβεβαιώνει ο Ακάρ

«

Είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί να προστατεύσουμε τόσο τα δικά μας δικαιώματα και συμφέροντα όσο και αυτά των Τουρκοκυπρίων στην Κύπρο, στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», επανέλαβε ο υπουργός Αμυνας, Χουλούσι Ακάρ, που, μιλώντας στην τουρκική βουλή, τόνισε πως «οι εμπειρίες που έχουμε αποκτήσει, μας έδειξαν ξεκάθαρα ότι η ανάπτυξη της εγχώριας και εθνικής αμυντικής βιομηχανίας μας είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση του κράτους μας και την ασφάλεια του ευγενούς μας έθνους».

Ο Ακάρ σημείωσε ότι η Τουρκία εργάζεται εντατικά για την έγκαιρη και οικονομικά αποδοτική παραγωγή και προμήθεια οπλικών συστημάτων που χρειάζονται οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις και στο πλαίσιο αυτό είπε ότι συνεχίζονται οι επαφές με τους Αμερικανούς, για να βρεθεί συμβιβαστική λύση στο πρόβλημα των «F-35». Αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε συνάντηση που έγινε στην Αγκυρα τέλη Οκτώβρη, αλλά και συνάντηση που έχει προγραμματιστεί στις αρχές του 2022 στην Ουάσιγκτον. «Πιστεύουμε πως οι ΗΠΑ θα έχουν θετική προσέγγιση στο ζήτημα αυτό. Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις», υπογράμμισε, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «σε περίπτωση αρνητικής στάσης των ΗΠΑ, η Τουρκία δηλαδή εμείς, στο περιβάλλον απειλής το οποίο βρισκόμαστε, όπως είναι φυσικό και αναγκαίο θα αναγκαστούμε να εξετάσουμε άλλες εναλλακτικές». Και επανερχόμενος στο ρωσικό σύστημα «S-400», είπε: «Γι' αυτό τα συστήματα των "S-400" δεν αγοράστηκαν ως πρώτη επιλογή αλλά από ανάγκη. Συνεχίζονται κανονικά οι εργασίες μας για να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση ανάγκης».

Τέλος, αναφερόμενος στην Ελλάδα, ισχυρίστηκε ότι «δεν ανταποκρίνεται στα καλοπροαίρετα αιτήματά μας για διάλογο» και επανέλαβε τα περί «παράνομων και άδικων ενεργειών» που «παραβιάζουν ακόμη και τη Συνθήκη της Λοζάνης, τόσο στο τραπέζι όσο και στο πεδίο δράσης». Συνέχισε δε αναφέροντας ότι «στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο ζούμε προβλήματα λόγω της επεκτατικής λογικής και απαιτήσεων των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων που δεν συμβαδίζουν με το διεθνές δίκαιο που περιλαμβάνουν τα εξοπλιστικά προγράμματα και τη δημιουργία δήθεν συμμαχιών όπως και από τις επιθετικές ενέργειες και την επιθετική ρητορική». Τέλος, αναφερόμενος στο Κυπριακό, επέμεινε ότι στο Κυπριακό «τον τελευταίο μισό αιώνα κανένα αποτέλεσμα δεν προέκυψε από τις προτάσεις για λύση, επομένως η μόνη λύση είναι δύο ανεξάρτητα, κυρίαρχα και ισότιμα κράτη».

Την ίδια ώρα, στο Αιγαίο, συνεχίζοντας την προκλητική τακτική των υπερπτήσεων πάνω από τα ελληνικά νησιά, ζεύγος τουρκικών «F-16» πετούσε πάνω από τους Καλόγερους, ενώ σημειωνόταν και εμπλοκή με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναγνώριση και αναχαίτιση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ