Κυριακή 12 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΥΓΕΙΑ
Υπό αίρεση ο χαρακτήρας των ΜΕΘ

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Ν. Φίλιας, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας

«Στις περισσότερες ΜΕΘ δε βάζουμε κανένα κριτήριο για να δεχτούμε ένα περιστατικό, πέρα από τις προοπτικές που έχει να επιβιώσει», τονίζει ο Ν. Φίλιας
«Στις περισσότερες ΜΕΘ δε βάζουμε κανένα κριτήριο για να δεχτούμε ένα περιστατικό, πέρα από τις προοπτικές που έχει να επιβιώσει», τονίζει ο Ν. Φίλιας
Οι μεγάλες ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού που κρατούν κλειστές 100 κλίνες ΜΕΘ πανελλαδικά, η μη ορθολογική διαχείριση κρεβατιών, το ηλικιωμένο νοσηλευτικό προσωπικό και η κατασπατάληση πόρων, ακριβώς γι' αυτό το λόγο αποτελούν τις τρεις βασικότερες πτυχές του προβλήματος των ΜΕΘ στη χώρα μας, σύμφωνα με τον Νίκο Φίλια, πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας.

Ο Ν. Φίλιας είναι διευθυντής της ΜΕΘ του «Αγίου Σάββα». Η ΜΕΘ διαθέτει εφτά κλίνες, αλλά λειτουργούν μόνο οι έξι λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού. Για τη λειτουργία των εφτά κλινών η ΜΕΘ χρειάζεται 24 νοσηλευτές αλλά εργάζονται μόνο 17.

Για τον Ν. Φίλια, το πρόβλημα των κλινών ΜΕΘ δεν είναι μόνο ο μειωμένος αριθμός τους, αλλά κυρίως και ο τρόπος διαχείρισής τους. «Αν οι ασθενείς έμεναν το χρόνο που πραγματικά χρειάζονται νοσηλεία, θα ήταν σαν να ρίχναμε στο "στίβο" 200 - 250 ακόμα κρεβάτια», επισημαίνει. Οπως εξηγεί, οι ασθενείς μένουν κατά μέσο όρο 4 - 6 μέρες παραπάνω απ' όσο χρειάζεται στη ΜΕΘ γιατί είναι δύσκολο να μεταφερθούν στα τμήματα. Και οι καθυστερήσεις αυτές μεταφράζονται σε τεράστια ποσά που δαπανώνται άσκοπα, αφού μια κλίνη ΜΕΘ κοστίζει τετραπλάσια από ένα κοινό κρεβάτι δημόσιου νοσοκομείου.

«Το επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν πόροι δεν το δεχόμαστε, τονίζει ο Ν. Φίλιας, στο κάτω κάτω ας μας πει κάποιος τι βελτιώθηκε με την περίφημη "μεταρρύθμιση" στα νοσοκομεία; Ουσιαστικά τίποτα».

Στο Λεκανοπέδιο σήμερα, επισημαίνει ο Ν. Φίλιας, υπάρχουν 20 - 30 κλίνες ΜΕΘ σε δημόσια νοσοκομεία που δεν είναι συνδεδεμένες με το ΕΚΑΒ και δε χρησιμοποιούνται για την περίθαλψη των βαρέως πασχόντων και των πολυτραυματιών. «Το πρόβλημα λοιπόν, συνεχίζει, δεν είναι μόνο αριθμητικό. Το να εγκατασταθούν 40 ή και 50 κλίνες ΜΕΘ στο Χαϊδάρι, λειτουργώντας προσκολλημένες σε διάφορες κλινικές, θα σήμαινε ότι θα είχαμε δημόσιες κλίνες ΜΕΘ των οποίων η διαχείριση θα γινόταν με ιδιωτικά κριτήρια».

Κι όταν στην αναζήτηση για διαθέσιμη κλίνη δε βρίσκεται στα δημόσια νοσοκομεία, οι ασθενείς καταλήγουν στις ιδιωτικές κλινικές. Οπου οι οικογένειές τους εξαναγκάζονται να ξεπουλάνε ό,τι έχουν και δεν έχουν για να σώσουν το δικό τους άνθρωπο.

Κι όμως, η Πολιτεία «υποθάλπει» τη διαιώνιση και επέκταση αυτής της κατάστασης. Οπως υπογράμμισε ο Ν. Φίλιας, οι ΜΕΘ λειτουργούν οργανωμένα από το 1983 στα περισσότερα νοσοκομεία της Αθήνας και αρκετά της περιφέρειας, ως πολυδύναμα αυτόνομα τμήματα, καλύπτοντας τις ανάγκες των νοσοκομείων στα οποία στεγάζονται και του υπόλοιπου πληθυσμού και αποτέλεσαν νησίδα δημοκρατίας μέσα στα νοσοκομεία και το εναπομείναν δημόσιο σύστημα Υγείας. Αφού, πέρα από τις όποιες ελλείψεις, κάθε ασθενής ή πολυτραυματίας, οποιασδήποτε κοινωνικής τάξης ή εθνικότητας μπορούσε να νοσηλευτεί σε αυτές.

«Αυτός ο πετυχημένος, στην ουσία του, θεσμός απειλείται σήμερα και μάλιστα αυθαίρετα. Αφού, για την εξυπηρέτηση προσωπικών συμφερόντων, οι ΜΕΘ μετατρέπονται σε "παραμάγαζα" των κλινικών. Οπου, όποιος έχει τις απαραίτητες προσβάσεις στο υπουργείο Υγείας, μπορεί να ιδρύσει κατά το δοκούν και με δημόσιους πόρους ΜΕΘ, για την εξυπηρέτηση των ασθενών της κλινικής του ή άλλων ημετέρων», εξηγεί ο Ν. Φίλιας.

Το υπουργείο Υγείας επίσημα αρνείται αυτή την κατεύθυνση, στην πράξη όμως με πρόσφατη επιστολή του Α' ΠεΣΥ και του υπουργείου προς το «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο, ζητά τη δημιουργία μονάδας τραύματος ή χειρουργικής ΜΕΘ, προσκολλώντας τη νέα Μονάδα σε συγκεκριμένες ειδικότητες και μάλιστα με τρόπο που δεν είναι επιστημονικά, κοινωνικά και οικονομικά λειτουργικός. «Στις περισσότερες ΜΕΘ σήμερα δε βάζουμε κανένα κριτήριο για να δεχτούμε ένα περιστατικό, πέρα από τις προοπτικές που έχει να επιβιώσει», τονίζει ο Ν. Φίλιας.

Παράλογο, πανάκριβο και επικίνδυνο χαρακτήρισε ο Ν. Φίλιας και το σύστημα εφημερίας συνολικά των νοσοκομείων. Από μια γρήγορη ματιά στους φακέλους των ασθενών που νοσηλεύονταν την ημέρα της επίσκεψης του «Ρ» στη Μονάδα του «Αγίου Σάββα», προκύπτει ότι ασθενής που χτυπήθηκε στην Καλλιθέα έκανε πέντε ώρες να φτάσει στη ΜΕΘ, ενώ ασθενής από την Πάρο έκανε 24 ώρες μέχρι να μπει στην Εντατική. «Κανένα νοσοκομείο, εκτός από τον "Ευαγγελισμό" δε διαθέτει όλες τις ειδικότητες. Ετσι, οι ασθενείς αλλάζουν 2 - 3 νοσοκομεία μέχρι να φτάσουν στη Μονάδα», επισημαίνει ο Ν. Φίλιας. Στις αρχές του χρόνου η Εταιρεία, σε συνεργασία με την Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία και την Εταιρεία Εντατικής και Αναισθησιολογίας Βορείου Ελλάδας κατέθεσε προτάσεις για την οργάνωση και τη λειτουργία των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών. Το υπουργείο Υγείας δεν μπήκε καν στον κόπο να απαντήσει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ