Κυριακή 12 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Στόχος μας η αντιαγροτική πολιτική!

Μιλούν στο «Ρ» αγρότες από τους τέσσερις θεσσαλικούς νομούς

Για τους νέους αγώνες που ξεσπούν στη Θεσσαλία, μιλούν στο «Ρ» στελέχη του αγροτικού κινήματος των τεσσάρων νομών της περιοχής, υπογραμμίζοντας ότι αυτός ο αγώνας πρέπει να έχει ξεκάθαρο στόχο την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής, που είναι η αιτία του κακού και να είναι κοινός με τ' άλλα λαϊκά στρώματα.

Στη «μέγκενη»

Ο Χ. Αρχοντής, γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, τονίζει: «Η εργαζόμενη αγροτιά της χώρας βρίσκεται για μια ακόμα φορά στη μέγκενη των νεοφιλελεύθερων αντιαγροτικών πολιτικών, τόσο όσον αφορά τον κανονισμό για το βαμβάκι, τις ψευτοαποζημιώσεις των ΠΣΕΑ, όσο και των νέων αντιδραστικότερων αλλαγών που προωθούν η κυβέρνηση και η ΕΕ με την περιβόητη "ενδιάμεση" αναθεώρηση της ΚΑΠ και τις προτάσεις της Κομισιόν για το νέο γύρο του ΠΟΕ. Οι προωθούμενες, το αμέσως επόμενο διάστημα, χειρότερες ρυθμίσεις σε μια σειρά βασικά προϊόντα (βαμβάκι, καπνός, λάδι κ.ά.), με τις προτάσεις για στρεμματικές ενισχύσεις, ή ενισχύσεις ανά δέντρο, ή κατάργηση των επιδοτήσεων κ.λ.π., θα επιτείνουν το ξεκλήρισμα των εργαζόμενων αγροτών. Η αντίσταση σ' αυτές τις πολιτικές και η σύνδεση με τ' άμεσα ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες - π.χ. το αίτημα για απορρόφηση όλης της φετινής παραγωγής βαμβακιού με ικανοποιητική τιμή - αποτελεί τη σταθερά του αγωνιζόμενου αγροτικού κινήματος. Τα νομαρχιακά και επαρχιακά συλλαλητήρια που διοργανώνονται, ή δρομολογούνται, με κορύφωση, σ' αυτή τη φάση, το συλλαλητήριο στις 2 Φλεβάρη που διοργανώνει η ΠΑΣΥ είναι η συνέχεια στην αγωνιστική πορεία του αγροτικού κινήματος την τελευταία δεκαετία».

Κοινός ο αγώνας

Ο Β. Παπαλίτσας, γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, υπογραμμίζει: «Η νεοφιλελεύθερη πολιτική που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια απ' όλες τις κυβερνήσεις, πλήττει όλα τα λαϊκά στρώματα. Ειδικά τους μικρομεσαίους αγρότες, τους εργάτες, τους εργαζόμενους, τους μικροεπαγγελματίες, τους βιοτέχνες, τους συνταξιούχους. Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση οι φορείς της Καρδίτσας - ΕΟΑΣΚ, ΕΚ, Εμπορικοί Σύλλογοι, Ομοσπονδία ΕΒΕ, Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση κ.λ.π. - εκτιμώντας την τραγική κατάσταση όπου έχει περιέλθει ο λαός της Καρδίτσας, αποφάσισαν να πουν "φτάνει πια, δεν αντέχουμε άλλο στο ξεκλήρισμα των αγροτών, την ανεργία, τη χρεοκοπία των ΕΒΕ, τη φτώχεια και τη δυστυχία των συνταξιούχων, τον οικονομικό μαρασμό και την απομόνωση του νομού μας. Μετά από κοινή σύσκεψη όλων των φορέων συναποφασίσαμε την κοινή δράση για την ανατροπή αυτής της πολιτικής". Σαν πρώτο βήμα αντίστασης διοργανώνουν από κοινού παγκαρδιτσιώτικο συλλαλητήριο στις 23 Γενάρη για να καταγγείλουν και να καταδικάσουν αυτή την πολιτική. Παράλληλα να απαιτήσουν μια άλλη φιλοαγροτική - φιλολαϊκή πολιτική πέρα και έξω από τις απαιτήσεις της ΕΕ και του μεγάλου κεφαλαίου».

Συνεχίζουμε

Ο Απ. Θωμόπουλος, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Ανοιξη» και της Ενωσης Συνεταιρισμών Τρικάλων επισημαίνει: «Στα Τρίκαλα συνεχίζουμε τον αγώνα για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οσον αφορά στο βαμβάκι παλεύουμε για ν' ανατρέψουμε τον καταστροφικό κανονισμό της ΕΕ, που στα χρόνια εφαρμογής του επέφερε τόσα δεινά στους βαμβακοπαραγωγούς. Βεβαίως, ανάλογη τύχη έχουν όλα τα αγροτικά προϊόντα, σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών, αφού η εφαρμοζόμενη πολιτική στοχεύει στον αφανισμό τους και στη δημιουργία των "νεοτσιφλικάδων". Με τον αγώνα μας δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Πρέπει να διεκδικήσουμε το δικαίωμά μας να παραμείνουμε στα χωριά μας, να ζήσουν με αξιοπρέπεια οι οικογένειές μας. Και πρέπει να παλέψουμε για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στο χωριό, κάτι που προϋποθέτει αγώνα για δημόσια, δωρεάν υγεία, παιδεία, πρόνοια κ.ά.».

Αποτελεσματική δράση

Ο Ν. Αγγελής, μέλος της Τοπικής Επιτροπής Μαγνησίας της ΠΑΣΥ, λέει: «Και στο Νομό Μαγνησίας τα προβλήματα που ταλανίζουν τον αγροτικό κόσμο είναι πολλά και τεράστια, με αιχμή αυτή την περίοδο τα προβλήματα σχετικά με τη βαμβακοκαλλιέργεια, με την καθυστέρηση καταβολής των επιδοτήσεων στους σιτοπαραγωγούς, με τη μη καταβολή αποζημιώσεων σε πληγέντες, από καιρικές συνθήκες, αγρότες και μια σειρά άλλα. Ολα αυτά έρχονται να προστεθούν στο συνολικότερο πλήγμα που δέχονται οι μικρομεσαίοι αγρότες από την εφαρμοζόμενη αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Γι' αυτό και επιβάλλεται να οργανώσουμε αποτελεσματικά τη δράση μας και τον αγώνα μας και στο Νομό Μαγνησίας για να συνεχίσουμε την πάλη μας με στόχο την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Βεβαίως, απαραίτητη προϋπόθεση για την αποτελεσματικότητα του αγώνα είναι ο κοινός συντονισμός της δράσης με τ' άλλα λαϊκά στρώματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ