Κυριακή 12 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η εφικτή «άλλη Ευρώπη» που έδειξαν οι Σημίτης - Πρόντι

«Πρέπει να παρακινήσουμε τα κράτη- μέλη να επιταχύνουν τις διαδικασίες μεταρρύθμισης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Διότι ο στόχος μας για το 2010 να είμαστε η πλέον ανταγωνιστική οικονομία του κόσμου είναι ακόμη μπροστά μας». Τάδε έφη Ρομάνο Πρόντι στην εκδήλωση που έγινε προχτές το μεσημέρι στο Ζάππειο για την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα. Σε μετάφραση, η παρακίνηση στην οποία καλεί ο πρόεδρος της Κομισιόν σημαίνει απλά: Ακόμα πιο φτηνοί εργάτες. Ο Κ. Σημίτης πήρε το μήνυμα και όπως ο ίδιος είπε στη συνέχεια, «πρέπει να πάρουμε αποφάσεις που αφορούν διάφορους τύπους απασχόλησης». Αν κι αυτό χρειάζεται μετάφραση σημαίνει απλά: Ακόμα περισσότεροι εργάτες-λάστιχο.

Αυτός είναι ένας από τους κεντρικούς στόχους που έχει αναλάβει η Ελληνική Προεδρία, όπως διατυπώθηκε και στο Ζάππειο. Το σύνολο των εργασιακών σχέσεων, το κοινωνικο-ασφαλιστικό σύστημα, όλο αυτό που ονομάζουν «κοινωνικές πολιτικές», είναι στο στόχαστρο. Η εφαρμογή των αποφάσεων της Λισαβόνας καθυστερεί, εκτιμά η Κομισιόν, και η ελληνική κυβέρνηση εντέλλεται να επιταχύνει αυτή τη διαδικασία. Κι αυτό, παράλληλα με τον άλλο μεγάλο στόχο, αυτόν της διεύρυνσης της ΕΕ προς τα ανατολικά. Που σημαίνει κύρια: Λεηλασία σ' εκείνες ακριβώς τις χώρες όπου ο σοσιαλισμός που γνωρίσαμε εμπόδιζε μέχρι την επικράτηση της αντεπανάστασης την καταλήστευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών και την καπιταλιστική εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης.

Στο τρίτο μέτωπο, αυτό του πολέμου, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης ήταν αρκετά ωμός όταν απάντησε σε σχετική ερώτηση: «Δεν μπορεί κανείς να προδικάζει αν θα υπάρξει πόλεμος ή όχι. Αλλά υπάρχει μια διαδικασία, η οποία αποφασίστηκε». Κατά τ' άλλα επανέλαβε αρκετές φορές ότι «επιθυμία μας είναι να μην υπάρξει πόλεμος». Γι' αυτή του την επιθυμία η Σούδα έχει μετατραπεί σε ελληνικό Αβιάνο... Ο ίδιος ο Ρ. Πρόντι σε άλλο σημείο των κοινών δηλώσεων με τον Κ. Σημίτη είπε: «Υπάρχουν κονδύλια, έχουμε κάποια σενάρια σε περίπτωση πολέμου ώστε να αντιμετωπίσουμε και τις ανθρωπιστικές (!) συνέπειες ενός πολέμου». Ο κυνισμός του σύγχρονου Ράιχ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ