ΜΑΘΗΤΕΣ
Ολοι στους δρόμους!

Στις 11 το πρωί, η προσυγκέντρωση του Συντονιστικού των σχολείων της Αθήνας, στην Ομόνοια

Τετάρτη 25 Οχτώβρη 2006

«Περιμένουν να τα παρατήσουμε. Ολοι στους δρόμους»!

Αυτό είναι το μήνυμα του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων, με το οποίο καλεί τις καταλήψεις να βγουν σήμερα στους δρόμους, για «να τρανταχτεί η χώρα από τις φωνές μας. Να τους κάνουμε να μας δουν. Και θα μας δουν χιλιάδες».

Μέχρι χτες το βράδυ, είχαν φτάσει στα 964 τα σχολεία σε όλη τη χώρα που βρίσκονταν σε κατάληψη. Το απόγευμα στο Λεκανοπέδιο Αττικής, τα σχολεία που κάνουν κατάληψη είχαν μετρηθεί σε πάνω από 320, ενώ στη Θεσσαλονίκη παρέμειναν κλειστά περίπου 80 σχολεία και άλλα 63 στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα. Ωστόσο, οι μαθητές δεν περιορίζονται μόνο στις καταλήψεις, καθώς προχωρούν και σε άλλες μορφές αγώνα, όπως αποχή από τα μαθήματα. Ενώ το Σάββατο 28 Οκτώβρη, οι μαθητές θα παρελάσουν αγωνιστικά με πικέτες, αυτοκόλλητα και συνθήματα του Συντονιστικού και θα συμμετάσχουν σε συναυλία που θα γίνει την ίδια μέρα, ενώ στις 3 Νοέμβρη θα πραγματοποιηθεί μεγάλη μαθητική κινητοποίηση. Μέχρι τότε θα γίνονται συναυλίες, μπλόκα, κλεισίματα δρόμων σε όλες τις πόλεις.

Τσάμπα «μάγκες» στα σχολεία

Στις κλασικές, πλέον, προσπάθειες ενεργοποίησης του αντιδραστικού «κοινωνικού αυτοματισμού», επιδίδεται η κυβέρνηση, επιστρατεύοντας δήθεν «αγανακτισμένους» γονείς και μερίδα εκπαιδευτικών έξω από τα σχολεία για να το «παίξουν» μάγκες απέναντι σε 15χρονα παιδιά. Ο στόχος: Να «σπάσουν» οι καταλήψεις, οι μαθητές να μη βγάζουν κουβέντα, να σταματήσουν να διεκδικούν.

Ενδεικτικά αναφέρονται ορισμένα κρούσματα αυταρχισμού που σημειώθηκαν και ενόψει του σημερινού συλλαλητηρίου. Χτες στις 6.30 το πρωί, στο 5ο Γυμνάσιο Πετρούπολης, ο Βασιλάκος Πύρος, καθηγητής και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στο δήμο με την παράταξη της ΝΔ έσπασε τα λουκέτα της κατάληψης και έβαλε τους μαθητές με το έτσι - θέλω για μάθημα, ενώ προηγουμένως επιδόθηκε σε στρατιωτικά καψώνια, βάζοντάς τους να κάνουν επανειλημμένες φορές το τρίπτυχο «στοιχηθείτε, προσοχή, ανάπαυση». Στο Πειραματικό Λύκειο Αναβρύττων, με εντολή της κ. Κατσιαμπούρα, διευθύντριας του σχολείου, τοποθετήθηκαν το Σαββατοκύριακο κάγκελα στην κεντρική είσοδο του σχολείου και στα παράθυρα, ενώ δεν επέτρεψε στους μαθητές να κάνουν γενική συνέλευση. Στο 1ο Γυμνάσιο και 1ο ΕΛ Αμαρουσίου, περίπου 50 «αγανακτισμένοι» γονείς απειλούσαν και έβριζαν τους μαθητές, ενώ χτυπούσαν τις πόρτες του σχολείου για εκφοβισμό.

Στον αντίποδα όλων αυτών, έρχονται γονείς, όπως ο Σύλλογος Γονέων 2ου Λυκείου Ταύρου, που επιτάσσει το «καθήκον να αγωνιστούμε μαζί με τα παιδιά μας. Να πάρουμε θέση: Θα είμαστε μαζί τους ή εναντίον τους; Θα είμαστε γονείς και δάσκαλοι ή δεσμοφύλακές τους; Θα ονειρευόμαστε να ανοίγουν τα φτερά τους ή να σέρνουν αλυσίδες;».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κλιμακώνονται οι προσπάθειες τρομοκράτησης (2010-10-14 00:00:00.0)
Η τρομοκρατία δε θα περάσει (2007-11-02 00:00:00.0)
Δυναμικές κινητοποιήσεις σήμερα (1999-01-21 00:00:00.0)
Απειλές και επιθέσεις από "εντεταλμένα όργανα" (1999-01-12 00:00:00.0)
Πανελλαδική - παλλαϊκή κινητοποίηση αύριο (1998-11-25 00:00:00.0)
Η τρομοκρατία δεν πέρασε (1998-02-13 00:00:00.0)