Παρασκευή 13 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Η τρομοκρατία δεν πέρασε

Ο αυταρχισμός δεν απέδωσε καρπούς στη Θεσσαλονίκη. Χιλιάδες μαθητές από 19 Λύκεια και Γυμνάσια, κρατώντας πανό και πικέτες, ξεχύθηκαν χτες στο κέντρο της πόλης και πραγματοποίησαν σαρανταπεντάλεπτη καθιστική διαμαρτυρία, έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στον αντιεκπαιδευτικό νόμο που θέτει ολοένα και περισσότερα εμπόδια στη μόρφωσή τους.

"Θέλουμε δουλιά και όχι δουλεία, θέλουμε σχολεία και όχι κοροϊδία" αντέταξαν οι μαθητές στις "προειδοποιήσεις" των διευθυντών των σχολείων τους. Φτάνοντας με πορεία στο ΥΜΑΘ ένωσαν τις φωνές τους και έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση, φωνάζοντας: "Αρσένη - Σημίτη ακούστε το καλά, αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά", "Σεισμός, σεισμός πανεκπαιδευτικός, θα είναι η απάντηση από εδώ και μπρος", "Στα σχολεία δεν πιάνουν οι απειλές, κάτω τα χέρια από τους μαθητές" και απαίτησαν "Θέλουμε βιβλία, καθηγητές, σχολεία και όχι διαβατήρια για την ανεργία", "15% τώρα στην παιδεία, την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία".

Δεκαεννιά Λύκεια της πόλης τελούν υπό κατάληψη, ενώ πολλά ήταν και τα Λύκεια που απείχαν από τα μαθήματά τους. Μεταξύ αυτών το 1ο Γυμνάσιο Φωκά, 1ο και 2ο ΤΕΛ Σταυρούπολης, το Αθλητικό και το ΓΕΛ Δενδροποτάμου, 3ο Γυμνάσιο Συκεών, 2ο και 3ο ΓΕΛ Καλαμαριάς, 1ο και 2ο ΓΕΛ Συκεών, ΓΕΛ Μετεώρων, ΤΕΛ Κουφαλίων, 10ο, 11ο ΤΕΛ Ευκλείδη 1ο και 2ο ΤΕΛ Ευόσμου, 1ο ΓΕΛ Α. Τούμπας και 1ο ΓΕΛ Κ. Τούμπας.

Μάθημα τρομοκρατίας

Μακρύς είναι και ο κατάλογος των σχολείων που είχαν δηλώσει συμμετοχή, αλλά τελικά οι διευθυντές "αποφάσισαν" να τους πάνε εκδρομή, διαλέγοντας έτσι έναν πλάγιο δρόμο για να μην κατέβουν οι μαθητές στο συλλαλητήριο. Προσπάθεια για αποσυντονισμό των προειδοποιητικών κινητοποιήσεων κατέβαλε στο 1ο ΤΕΛ Σταυρούπολης η καθηγήτρια και πρόεδρος της 5ης ΕΛΜΕ, κ. Β. Κίρκου, η οποία διακήρυττε στους μαθητές ότι "δεν υπάρχει μέτωπο παιδείας". Στο 3ο ΓΕΛ Καλαμαριάς δράση ανέλαβαν ορισμένοι "αγανακτισμένοι" γονείς και η διοίκηση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, που φώναξαν την Αστυνομία και ζήτησαν να "κρατήσει" τα ονόματα των μαθητών που θέλησαν να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση. Ο διευθυντής του 4ου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης "πήρε τα απουσιολόγια στο σπίτι του" και "ενημέρωσε" τους μαθητές ότι το μάθημα θα γίνει στο διπλανό κτίριο στην απογευματινή βάρδια και όσοι δεν το παρακολουθήσουν, θα λάβουν τις "ανάλογες ποινές".

Οι μαθητές πάντως συνεχίζουν και σήμερα. Τα συντονιστικά των σχολείων θα πραγματοποιήσουν συσκέψεις με φορείς της πόλης και μαθητικούς συλλόγους στις αίθουσες του 2ου ΓΕΛ Συκεών, του 1ου ΤΕΛ Ευόσμου και του 3ου ΓΕΛ Καλαμαριάς στις 6μμ αντίστοιχα και στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη του 11ου ΤΕΛ Ευκλείδη.

  • Κινητοποιήσεις όμως είχαμε και στις υπόλοιπες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης. Συγκεκριμένα οι μαθητές του Πολυκλαδικού Λυκείου του Πολυγύρου πραγματοποίησαν πορεία προς τη Νομαρχία Χαλκιδικής.

Κατάληψη των σχολικών συγκροτημάτων, παρά την έντονη τρομοκρατία που παρατηρήθηκε, είχαμε στην Αλεξανδρούπολη από το Πολυκλαδικό και το Τεχνικό Λύκειο.

Στην Κομοτηνή συμμετέχουν στην προειδοποιητική κινητοποίηση το 2ο και 3ο ΓΕΛ, το Πολυκλαδικό, καθώς και το ΤΕΛ της πόλης.

Στην Καβάλα οι μαθητές απέδειξαν ότι οι πρακτικές εκφοβισμού δεν τους πτοούν, ενώ καταγγέλλουν τον επιστάτη του 5ου ΓΕΛ, ο οποίος τους απειλούσε, μοιράζοντας σχετικό έντυπο υλικό (!!!). Σε κατάληψη βρίσκονται το 3ο και 5ο ΓΕΛ, καθώς επίσης και το ΤΕΛ της πόλης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ