Παρασκευή 13 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΑΜΑ
Κρούσματα φυματίωσης σε μαθητές

"Δε χρειάζεται πανικός. Δε χάνεται κανείς από φυματίωση. Υπάρχουν καλά φάρμακα. Κινδυνεύει μόνο όποιος μείνει χωρίς θεραπεία 20 χρόνια", τονίζει ο δήμαρχος Περάματος - και γιατρός - Γ. Πατσιλινάκος

Στο Πέραμα της ανεργίας και των κακών συνθηκών διαβίωσης - όπως το έχουν καταδικάσει οι πολιτικές των κυβερνήσεων - εμφανίστηκαν κρούσματα φυματίωσης σε μαθητές του Γενικού Λυκείου. Τα κρούσματα, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι τέσσερα ή πέντε και ένα παιδί νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο.Μόλις τα περιστατικά έγιναν γνωστά κινητοποιήθηκε άμεσα ο Δήμος Περάματος. Με ενέργειες της Δημοτικής Αρχής θα κάνουν εξετάσεις (μαντού) και οι 600 μαθητές του Γενικού Λυκείου, καθώς και οι μαθητές των δύο Γυμνασίων που συστεγάζονται, ενώ τις επόμενες μέρες σε εξετάσεις θα υποβληθούν οι μαθητές του Τεχνικού Λυκείου και των άλλων σχολείων της πόλης.

"Να μην υπάρξει πανικός", προειδοποίησε ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Πατσιλινάκος στη συγκέντρωση ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο, κατά στην οποία παραβρέθηκαν εκατοντάδες γονείς. Ο δήμαρχος Περάματος, που είναι και γιατρός, σημείωσε ότι τα παιδιά των πόλεων αποκτούν φυσική ανοσία στην αρρώστια και με τον εμβολιασμό ισχυροποιείται ακόμα περισσότερο ο οργανισμός. Αναφερόμενος, εξάλλου στην αναγκαιότητα απολύμανσης του χώρου που παρουσιάστηκαν κρούσματα φυματίωσης είπε ότι το μικρόβιο της αρρώστιας μόλις έρθει σε επαφή με το περιβάλλον καταστρέφεται μόνο του. "Ιατρικά δε χάνεται κανείς από φυματίωση. Υπάρχουν καλά φάρμακα. Μόνο αν κάποιος μείνει χωρίς θεραπεία 20 χρόνια κινδυνεύει", τόνισε ο Γ. Πατσιλινάκος.

Η φυματίωση δε μεταδίδεται από παιδί σε παιδί αλλά, συνήθως, από ενήλικα σε παιδί και εκδηλώνεται δυο ή τρεις μήνες μετά από τη μόλυνση. Ετσι, λοιπόν, έχει ιδιαίτερη σημασία να εντοπιστεί η πηγή της ασθένειας. Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως τονίζουν οι ειδικοί, δύσκολα μεταδίδεται η αρρώστια σε μεγάλες μάζες πληθυσμού.Εξάλλου, κίνδυνος μετάδοσης δεν υπάρχει αν αρχίσει η θεραπεία.Οι κίνδυνοι μειώνονται ακόμα περισσότερο, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών είναι σήμερα εμβολιασμένα από την ηλικία των πέντε ή έξι ετών. Ο εμβολιασμός που καλύπτει μια δεκαετία.

Ο προϊστάμενος του ΠΙΚΠΑ σημείωσε ότι μπορούν τα μεμονωμένα περιστατικά, που εμφανίστηκαν να περιοριστούν, τονίζοντας την ανάγκη της στενής συνεργασίας των υγειονομικών υπηρεσιών με τους γονείς, τους διευθυντές των σχολείων και τους μαθητές. Να σημειωθεί ότι το 15μελές συμβούλιο των μαθητών του Γενικού Λυκείου αποφάσισε την αναστολή της κατάληψης και ο δήμος έχει καθαρίσει το χώρο. Ο προϊστάμενος του ΠΙΚΠΑ είπε ότι στάλθηκαν στο Πέραμα όλες οι δυνάμεις του ιδρύματος για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Ιατρικό κλιμάκιο θα επισκεφθεί το οικογενειακό περιβάλλον των παιδιών που αρρώστησαν, για να ελεγχθεί η πηγή της ασθένειας. Θα ελεγχθούν ακόμα τα ιατρικά βιβλιάρια και των 1.100 μαθητών του Περάματος και θα εμβολιαστούν όσα παιδιά δεν είναι εμβολιασμένα. Από σήμερα Παρασκευή τα ιατρεία του ΠΙΚΠΑ στο Πέραμα τίθενται στη διάθεση των παιδιών.

Οπως είπε γιατρός της Νομαρχίας Πειραιά κάποιος που μολύνθηκε από τον βάκιλο της φυματίωσης στην αρχή μπορεί να μην αισθάνεται τίποτα και η αρρώστια να αποκαλυφθεί από μια τυχαία εξέταση του πνεύμονα. Το βασικό σύμπτωμα είναι ο βήχας. Αλλα συμπτώματα είναι πόνοι στο στήθος, αίμα στα σίελα, ανορεξία, πυρετός και αιμόπτυση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ