Παρασκευή 13 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΘΗΤΕΣ
"... του λαού υπόθεση είναι η παιδεία"

Εχοντας στο πλάι γονείς και καθηγητές επέστρεψαν στον Σημίτη το "ποδήλατό του", ζήτησαν 15% για την παιδεία, μόρφωση και δουλιά για όλους, έκαναν καθαρό πως συνεχίζουν την πάλη για την ανατροπή του νόμου 2525/97. Μαζική και δυναμική η χτεσινή πορεία στην Αθήνα. Συνεχίζουν σήμερα στις γειτονιές. Επόμενο "ραντεβού" στις 25 Φλεβάρη

Με μεγαλειώδη, δυναμική και μαχητική πορεία, οι μαθητές από δεκάδες σχολεία της Αθήνας και του Πειραιά απάντησαν χτες για μια ακόμη φορά στα σχέδια της κυβέρνησης για διάλυση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Χιλιάδες μαθητές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Πανελλαδικού Συντονιστικού τους για τη διήμερη κινητοποίηση, απόδειξη ότι οι αγωνιστικές φωνές δεν μπορούν να φιμωθούν ακόμα και όταν η κυβέρνηση προσπαθεί να "φρενάρει" τις αντιστάσεις των μαθητών, ποινικοποιώντας τον αγώνα τους. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και μαθητές νυχτερινών σχολείων με απόφαση του Συντονιστικού τους.

Από νωρίς χτες το πρωί οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια. Το κέντρο της Αθήνας και πάλι τραντάχτηκε από τη δύναμη και τη ζωντάνια των μαθητών, που δήλωναν ότι οι προσπάθειες υποταγής και χειραγώγησής τους δε θα περάσουν και ότι θα αγωνιστούν με όλο το λαϊκό κίνημα και με συντονισμένα και οργανωμένα βήματα θα ανατρέψουν τον αντιεκπαιδευτικό νόμο στην πράξη.

Λίγο πριν ξεκινήσει η πορεία έφταναν και οι τελευταίοι μαθητές, τους οποίους υποδέχονταν οι συμμαθητές τους με συνθήματα, τραγούδια και χειροκροτήματα.

Εκ μέρους των Ομοσπονδιών Γονέων Αθήνας και Πειραιά χαιρέτισε τους μαθητές ο Λ. Ριτζάκης,ο οποίος κατήγγειλε κρούσματα αυταρχισμού από διευθυντές σχολείων που δεν επέτρεψαν στους μαθητές να κάνουν τις γενικές συνελεύσεις τους, για να αποφασίσουν τη συμμετοχή τους στη διήμερη κινητοποίηση, αλλά δεν επέτρεψαν και στους γονείς να επισκεφτούν σχολεία και να ενημερώσουν τους μαθητές.

"Η κυβέρνηση θέλει τη νεολαία υποταγμένη, μισοκαταρτισμένη χωρίς δικαιώματα", τόνισε χαιρετίζοντας τους μαθητές και ο Σ. Σάββας,οργανωτικός γραμματέας στο ΔΣ της ΟΛΜΕ. Σημείωσε, επίσης, ότι η κυβερνητική πολιτική που ακολουθείται στην παιδεία "δεν ταιριάζει με τα όνειρα, τα ιδανικά, τα οράματά μας για αναβαθμισμένη δημόσια και δωρεάν παιδεία. Η 25η Φλεβάρη θα είναι μόνο η αρχή. Ολοι μαζί για ριζικές αλλαγές στην παιδεία".

Τη συγκέντρωση χαιρέτισε εκ μέρους της ΟΛΜΕ και ο Γρ. Καλομοίρης, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας.

Η πορεία

Τα συνθήματα "Μαθητές, καθηγητές ενωμένοι νικητές",και "Αγώνας μαζικός πανεκπαιδευτικός θα είναι η απάντηση από δω και μπρος",δόνησαν την ατμόσφαιρα καθ' όλη τη διάρκεια των χαιρετισμών.

Λίγο μετά τις 11.30 η πορεία των μαθητών άρχισε να ξεδιπλώνεται από την Πανεπιστημίου για την Ομόνοια, με κατεύθυνση τη Βουλή μέσω της Σταδίου. Στην κεφαλή της πορείας ένα ποδήλατο, με την επιγραφή "Σημίτη πάρε πίσω το ποδήλατό σου", αφού οι μαθητές δεν αρκούνται σε "ποδήλατα", αλλά σε αυτά που έχουν πραγματικά ανάγκη όπως βιβλία, σχολεία, καθηγητές.

"Είμαστε νέοι μα δε μασάμε, αυτό το νόμο δεν ακολουθάμε, όλη η Ελλάδα είναι στο δρόμο, θα καταργήσουμε εμείς αυτό το νόμο",τραγουδούσαν οι μαθητές, δηλώνοντας ότι θα αντισταθούν και δε θα σκύψουν το κεφάλι στις επιδιώξεις της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής.

"Πάρτε μέρος όλοι στην πορεία, του λαού υπόθεση είναι η παιδεία", καλούσαν οι μαθητές τους περαστικούς, για να απαιτήσουν όλοι μαζί "15% για την παιδεία την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία", και σχολείο δημοκρατικό και "όχι θερμοκήπιο για μαθητές - φυτά".

"Δώστε λεφτά για την παιδεία, πουλήστε κάναν πύραυλο να πάρουμε βιβλία", "Οχι παιδεία για λίγους και εκλεκτούς, αγώνας ενάντια στους ταξικούς φραγμούς". Συνθήματα χιλιοειπωμένα, αλλά εξαιρετικά επίκαιρα, αντηχούσαν στους δρόμους. "Πού 'ναι τα βιβλία, πού 'ναι τα σχολεία", ρωτούσαν οι μαθητές τους"αρμόδιους" θυμίζοντάς τους ότι "Η μόρφωση δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται, δικαίωμά μας είναι με αγώνες κατακτιέται".

Το "ποτάμι" των μαθητών φτάνει στη Βουλή, όπου τους περιμένει ισχυρή αστυνομική δύναμη. Η Β. Σοφίας γεμίζει από νιάτα, φωνές και όνειρα. Αντιπροσωπεία του Συντονιστικού των μαθητών ζητά συνάντηση με τον πρωθυπουργό για να του εκθέσουν τα πραγματικά προβλήματα της παιδείας, να του επιστρέψουν το "δώρο" του, το ποδήλατο και να του πουν ότι αυτό που έχουν ανάγκη είναι να εξακολουθούν να έχουν δικαίωμα στη μόρφωση, στη ζωή, στο μέλλον. Για μια ακόμη φορά οι μαθητές "εισέπραξαν" φτηνές δικαιολογίες και κανείς δεν τους "καταδέχτηκε" για να συζητήσουν. Γεγονός που οδήγησε τους μαθητές να υποσχεθούν με τη σειρά τους ότι τώρα τίποτα δεν τους σταματά και ότι θα κερδίσουν τη μόρφωσή τους αγωνιστικά.

Νέο ραντεβού

Χτες το βράδυ, επίσης, μαθητές νυχτερινών σχολείων μαζί με τους συμμαθητές τους από τα ημερήσια, γονείς και εκπαιδευτικούς απέκλεισαν συμβολικά δρόμους μπροστά από τα σχολεία τους. Σήμερα συνεχίζεται η διήμερη κινητοποίηση των μαθητών με τοπικές κινητοποιήσεις ανά δήμο και ενημερωτικές συσκέψεις με τους γονείς, εκπαιδευτικούς, και εργαζόμενους. Αύριο Σάββατο, στις 12 μ.μ. αντιπροσωπείες μαθητών από όλη τη χώρα θα βρεθούν έξω από το υπουργείο Παιδείας, απαιτώντας εκ νέου συνάντηση με τον υπουργό, ενώ στη συνέχεια θα συνεδριάσει το Πανελλαδικό Συντονιστικό για συντονισμό της παραπέρα δράσης τους.

Σ' αυτή τη φάση οι κινητοποιήσεις των μαθητών θα κορυφωθούν στις 25 Φλεβάρη, όπου και θα ενώσουν τις φωνές τους μαζί με τους δασκάλους και τους καθηγητές στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που έχουν ανακοινώσει οι δύο διδασκαλικές ομοσπονδίες. Η προσυγκέντρωση των μαθητών είναι στις 10.30 π.μ. στα Προπύλαια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ