Παρασκευή 13 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑΣΙΘΙ
Για μια Αυτοδιοίκηση διεκδικητική

Συζήτηση της ΝΑΣ με κατοίκους και φορείς του νομού, για τις εξελίξεις στο χώρο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης

Με την πεποίθηση πως η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να γίνει μπροστάρης και συμπαραστάτης των δίκαιων λαϊκών αιτημάτων και αγώνων, έγινε στο Εμπορικό Επιμελητήριο του Αγ. Νικολάου, σύσκεψη - συζήτηση με κατοίκους και φορείς του νομού που οργάνωσε η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" (ΝΑΣ) Λασιθίου. Από τη σύσκεψη αναδείχτηκε 9μελής Γραμματεία, η οποία σε δύο μήνες θα ετοιμάσει Σχέδιο Προγράμματος της παράταξης, για "μια Αυτοδιοίκηση μαχητική και διεκδικητική".

Οπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στο ψήφισμα της συζήτησης, η "Αυτοδιοίκηση όλων των επιπέδων, αποκόβεται όλο και περισσότερο από τον πολίτη, αποψιλώνεται από κάθε στοιχείο λαϊκής συμμετοχής ή παρέμβασης και μετατρέπεται σ' έναν ακόμη ισχυρό μηχανισμό σε βάρος του λαού".

Οι Λασιθιώτες και Λασιθιώτισσες που συμμετείχαν στη σύσκεψη της ΝΑΣ, διαπιστώνουνότι "η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση που καθιερώθηκε το 1994, όχι μόνο δεν αναβαθμίστηκε και δεν απέκτησε τα χαρακτηριστικά που μας έταζαν, αλλά και εξελίσσεται σε καχεκτικό αντίγραφο της προηγούμενης κρατικής Νομαρχίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον τόπο μας". Στην πολιτική αυτή επιλογή, η ΝΑΣ καλεί τους Λασιθιώτες να αντιτάξουν τον αγώνα "ώστε η υπόθεση της Αυτοδιοίκησης να γίνει υπόθεση όλων μας. Και να πάψει, έτσι, να είναι αντίγραφο ή παράρτημα της κεντρικής εξουσίας".

Η κατάσταση αυτή δεν πρέπει να συνεχιστεί - τόνισαν χαρακτηριστικά στη διάρκεια της σύσκεψης μέλη της ΝΑΣ. Μπορεί η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι κυβερνήσεις να θέλουν την Αυτοδιοίκηση δικό τους όργανο και μηχανισμό. Μπορεί άλλοι να θεωρούν μοιραία μια τέτοια εξέλιξη ή να την παρακολουθούν αδιάφοροι. Εμείς, όμως είμαστε εδώ και επιμένουμε, ότι η τύχη της Αυτοδιοίκησης είναι δική μας υπόθεση.

Σ' ό,τι αφορά τη δράση της νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης στον νομό και τον αντίκτυπό της στο λαό του Λασιθίου, τα μέλη της ΝΑΣ σημείωσαν πως "την ώρα που τα κυβερνητικά σχέδια και παρασκήνια αναφορικά με τον "Καποδίστρια" αναστάτωναν τον νομό, την ώρα που όλοι ήταν στους δρόμους και κονταροχτυπιούνταν για ανάπτυξη ή ερήμωση, για αυτοδιοίκηση ή ετεροδιοίκηση, για συνενώσεις ή αυτονομίες, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, παρίστανε την... αναρμόδια". Τόνισαν επίσης πως το ίδιο αποκαλυπτική ήταν η στάση στα μικρά και μεγάλα προβλήματα που ταλαιπωρούν τους Λασιθιώτες, είτε αυτά αφορούν τις καθημερινές συναλλαγές με τις υπηρεσίες της Νομαρχίας, είτε το "αναπτυξιακό έλλειμμα του νομού" και τα κοινωνικά προβλήματα. "Τι άλλαξε; Σε ποια προβλήματα βρήκαμε μπροστάρη και συμπαραστάτη μας την τοπική εξουσία; Μήπως λύθηκαν προβλήματα της νεολαίας, του περιβάλλοντος, της υγείας, των συγκοινωνιών, της λαϊκής επιμόρφωσης; Μήπως... ", σημειώνει η ΝΑΣ και τονίζει πως απάντηση θα υπάρχει μόνο όταν ο θεσμός θα αγωνίζεται και θα διεκδικεί μαζί με τον λαό λύσεις στα προβλήματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ