Παρασκευή 13 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΡΕΣΤΗΣ ΚΟΛΟΖΩΦ
Φοβούνται την αντίδραση των εργαζομένων

"Φεύγω ανήσυχος", δήλωσε μετά την περιοδεία του στο αμαξοστάσιο της ΕΘΕΛ, στην οδό Θηβών, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ

Η κυβέρνηση φοβάται το λόγο σας! Για να αντιμετωπιστούν όμως τα μονοπώλια και η αντιλαϊκή πολιτική που επιβάλλουν, χρειάζεται οργάνωση του αγώνα από τα κάτω. Τα παραπάνω τόνισε μιλώντας στους εργαζόμενους της ΕΘΕΛ ο Ορέστης Κολοζώφ,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος. Ο Ορ. Κολοζώφ πραγματοποίησε περιοδεία στο αμαξοστάσιο της ΕΘΕΛ, στην οδό Θηβών, όπου μίλησε σε συγκέντρωση των εργαζομένων και είχε συνάντηση με τη διοίκηση της επιχείρησης.

Η ανάγκη αντίστασης των εργαζομένων στην ιδιωτικοποίηση των συγκοινωνιών, που προωθεί η κυβέρνηση στα πλαίσια της πολιτικής της ΕΕ, κυριάρχησε στις συζητήσεις που έγιναν με τους εργαζόμενους. Η τροπολογία για τις ΔΕΚΟ - είπε ο Ορ. Κολοζώφ, μιλώντας στους εργαζόμενους, που είχαν κατακλύσει το κυλικείο του αμαξοστασίου - ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Στόχος της κυβερνητικής πολιτικής, τόνισε, είναι να εκχωρηθούν σε ιδιώτες τα πλέον παραγωγικά τμήματα της επιχείρησης, ενώ τα άλλα, τα ζημιογόνα, θα παραμείνουν στο δημόσιο για να εξυπηρετούν κι αυτά τους ιδιώτες. "Αυτό δεν μπορεί να γίνει, αν δεν αλλάξουν οι εργασιακές σχέσεις, αν δεν αποδυναμωθούν τα σωματεία και τα συνδικάτα", προειδοποίησε ο ομιλητής, προσθέτοντας ότι "οι πολυεθνικές προωθούν τις ευέλικτες σχέσεις εργασίας", που στην πράξη σημαίνουν κατάργηση του οχτάωρου και άλλων εργασιακών δικαιωμάτων.

Στη συνέχεια σημείωσε ότι μια επιχείρηση κοινωνικού χαρακτήρα, όπως η ΕΘΕΛ, δεν μπορεί από τη φύση της να έχει κέρδη, εκτός αν μετακυλιστεί το κόστος στους πολίτες. "Από τη στιγμή που έχει κοινωνικό χαρακτήρα η επιχείρηση, θα έχει έλλειμμα, που μπορεί να επωμιστεί μόνο το κράτος", παρατήρησε και πρόσθεσε ότι κάτι τέτοιο δεν έγινε, με αποτέλεσμα να ανοίξει ο δρόμος στο δανεισμό, μεγαλώνοντας με αυτό τον τρόπο το έλλειμμα. Ο Ορ. Κολοζώφ χαρακτήρισε αυτή την τακτική σαν πολιτική επιλογή. Παράλληλα, ο βουλευτής του Κόμματος κάλεσε τους εργαζόμενους της ΕΘΕΛ να εκδηλώσουν την αλληλεγγύη τους στους αγώνες των αγροτών, στα πλαίσια της δημιουργίας ενός μετώπου που θα συγκρουστεί με τα μονοπώλια και την πολιτική τους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "έχει μεγάλη σημασία να μην αντιδρούμε μόνο όταν πάρει φωτιά το σπίτι μας"!

Ο Χρ. Σταμούλος

Στη συνέχεια μίλησε ο Χρήστος Σταμούλος,μέλος της διοίκησης του σωματείου εργαζομένων ΟΑΣΑ, αιρετό μέλος της διοίκησης της ΕΘΕΛ και εκπρόσωπος της ΔΑΣ (υποστηρίζεται από την ΕΣΑΚ), ο οποίος τόνισε πως η διέξοδος βρίσκεται στο αγωνιστικό ενιαίο μέτωπο για ενιαίο φορέα αστικών συγκοινωνιών, ενιαία πολιτική συγκοινωνιών, ενιαία πολιτική ανανέωσης στόλου, ενιαία συλλογική σύμβαση εργασίας, ενιαίο οργανισμό, ενιαίο ωράριο, απάντηση στα σχέδια της λιτότητας και τα σχέδια για ελαστικό ωράριο. Ακολούθησε συζήτηση με τους εργαζόμενους, οι οποίοι ενδιαφέρθηκαν ιδιαίτερα για τις θέσεις και τις προτάσεις του ΚΚΕ για τη συγκοινωνία.

"Φεύγω ανήσυχος"

Σε δήλωσή του, μετά την περιοδεία στην ΕΘΕΛ, ο Ορέστης Κολοζώφ είπε: "Μίλησα με τους εργαζόμενους και με τη διοίκηση της επιχείρησης. Πρέπει να πω ότι φεύγω ανήσυχος, γιατί δε βλέπω να υπάρχουν πολλά περιθώρια εξυγίανσης της επιχείρησης, στα πλαίσια που ο κάθε πολίτης θα μπορούσε να σκεφτεί. Δηλαδή, την ανάπτυξή της και μία ορθολογική διαχείρισή της. Οταν η επιχείρηση αυτή έχει τέτοια ελλείμματα, που ουσιαστικά οφείλονται στην πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση και η κυβέρνηση δε θέλει να αναλάβει τις ευθύνες της για να δώσει τη δυνατότητα στην επιχείρηση να αναπτυχθεί και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του κοινού του Λεκανοπεδίου, καταλαβαίνετε ότι το πρόβλημα θα διαιωνίζεται. Και στην προσπάθεια που θα κάνει η όποια διοίκηση να λύσει αυτές τις δυσκολίες, οπωσδήποτε θα πάρει μέτρα που θα θίξουν και τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων, αλλά και τις συνθήκες που δουλεύουν. Ο δρόμος που ακολουθείται πάει προς την κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης. Πιστεύω ότι στο άμεσο μέλλον ίσως αυτή η επιχείρηση μπορέσει να κρατηθεί στο δημόσιο, γιατί υπάρχει μια ενότητα στους εργαζόμενους γύρω από αυτό το ζήτημα, αντιστέκονται και ελπίζω ότι θα αντισταθούν και στο μέλλον ενωμένοι, αποκρούοντας τέτοιου είδους σχεδιασμούς που οπωσδήποτε υπάρχουν σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ