Παρασκευή 13 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μεγάλο συλλαλητήριο αλληλεγγύης

Εκατοντάδες εργάτες, συνταξιούχοι, μαθητές και φοιτητές, μαζί με τους αγρότες, διαδήλωσαν χτες από τη Θεσσαλονίκη την απόφασή τους να αντιπαλέψουν από κοινού την πολιτική που γεννά τα προβλήματα και τους οδηγεί στη φτώχεια και την εξαθλίωση, την πολιτική που οδηγεί χιλιάδες μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά στη χρεοκοπία και στην εγκατάλειψη της γης τους.

Το συλλαλητήριο συμπαράστασης και αλληλεγγύης, που οργάνωσε η Επιτροπή Πρωτοβάθμιων Σωματείων Θεσσαλονίκης,στάθηκε απλά η αφορμή για τους εκατοντάδες ανθρώπους της δουλιάς και τη νεολαία να εκφράσουν και έμπρακτα τη στήριξη στον αγώνα της αγροτιάς. Η συγκέντρωση ξεκίνησε λίγο μετά τις 6.30 μ.μ. Πρώτοι πήραν το λόγο οι εκπρόσωποι των αγροτών από τα μπλόκα του Λιτοχώρου,του Αιγινίου,των Μαλγάρων και του Στίβου και μετέφεραν τον αγωνιστικό χαιρετισμό της αγροτιάς, που επί 10 και 12 μέρες τώρα βρίσκεται στους δρόμους και τόνισαν την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα. Ο Γιώργος Ρίσκος,μέλος της ΣΕΑ Μαλγάρων, ανέφερε μεταξύ άλλων: "Δε βγήκαμε στο δρόμο, επειδή δεν έχουμε άλλη δουλιά να κάνουμε. Εχουμε σοβαρά προβλήματα. Και αν η κυβέρνηση μετράει τα προβλήματά μας με τα τρακτέρ που βρίσκονται στους δρόμους, κάνει μεγάλο λάθος. Τις επόμενες μέρες θα δει τους αριθμούς να μεγαλώνουν και την οργή να ξεχειλίζει".

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Χ. Κουτσουράς,μέλος της διοίκησης του ΕΚΘ και της διοίκησης του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, κατήγγειλε ότι στο όνομα του δήθεν "εκσυγχρονισμού", της "ανταγωνιστικότητας" και της "σύγκλισης" επιχειρείται μια τεράστια προσπάθεια ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, αλλά και η λεγόμενη αναδιάρθρωση της αγροτικής παραγωγής. "Αυτή η πολιτική - είπε - πηγάζει από τις αποφάσεις των Βρυξελλών, μέσα στα πλαίσια της ΓΚΑΤΤ και της ΚΑΠ και έχει σαν αποτέλεσμα το ξεχαρβάλωμα του παραγωγικού ιστού της χώρας".

Μέσα στο μεγάλο πλήθος υπήρχαν δεκάδες νέοι άνθρωποι, άλλοι παιδιά της πόλης και άλλοι παιδιά της υπαίθρου. Παιδί αγροτικής οικογένειας η Αλεξία Μπούμπα από τις Σέρρες, που σπουδάζει στη Θεσσαλονίκη, δήλωσε "παρών" στο συλλαλητήριο: "Θέλουμε οι αγρότες να συνεχίσουν να καλλιεργούν και να μπορούν να ζήσουν και αυτοί και τα παιδιά τους. Στην αγροτιά στηρίζεται η ελληνική οικονομία και δεν πρέπει να ξεκληριστεί".

Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Μπροστά το πανό του Συνδικάτου Οικοδόμων, με το σύνθημα "Εργατιά, Αγροτιά, μια φωνή και μια γροθιά", ακολουθούσαν οι εκπρόσωποι των αγροτών και οι αγρότισσες, κρατώντας πικέτες διαμαρτυρίας. Πίσω η νεολαία, οι συνταξιούχοι και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι. Σε όλη τη διάρκεια της πορείας τα συνθήματα αντηχούσαν το ένα μετά το άλλο. Οι διαδηλωτές φώναζαν ασταμάτητα "Με ρόπαλα και ματ χτυπάνε αγρότες και εργάτες και στην ολιγαρχία κάνουνε τις πλάτες", "Στα μπλόκα της αγροτιάς θα σπάσει της κυβέρνησης ο τσαμπουκάς", "Οχι στο ξεκλήρισμα της αγροτιάς, αγώνας όλης της εργατιάς". Η πορεία κατέληξε στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Εγνατία. Το σύνθημα που σφράγισε την κινητοποίηση ήταν πως "Ηαγροτιά παλεύει και θα νικήσει. Τα μέτρα της κυβέρνησης θα καταργήσει".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σταθερά στα μπλόκα σε όλη τη χώρα (2017-02-08 00:00:00.0)
«Στο πόδι» η αγροτιά σε όλη τη χώρα (2016-01-23 00:00:00.0)
Παρέμειναν στα αγωνιστικά μπλόκα (2010-01-26 00:00:00.0)
Νέα μπλόκα σε Μακεδονία - Θράκη (2009-01-29 00:00:00.0)
Μαζικά στο δρόμο του αγώνα (2001-12-08 00:00:00.0)
Πεισμωμένοι από την αδιαλλαξία της κυβέρνησης (1996-12-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ