Παρασκευή 13 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΡΚΥΡΑ
Πάρκινγκ οι υπόγειες δεξαμενές της πλατείας

"...Υπάρχουν (εκεί) τρεις δεξαμενές, με μεγαλύτερη αυτή του Γραδενίγου, χωρητικότητας 40.000 κυβικών ποδιών νερού, χωρίς να γνωρίζουμε σε τι βάθος υπάρχουν οι στοές και οι δεξαμενές", γράφει ο Κερκυραίος ιστορικός, Σπ. Θεοτόκης, σε αναμνηστικό τεύχος της Πανιονίου αναδρομικής έκθεσης. Εκεί, κάτω από την κεντρική πλατεία της Κέρκυρας, υπάρχουν και τα ερείπια μιας παλιάς πόλης. "Με 100 τεχνίτες και 100 βοηθούς σε δυο χρόνια το έργο ήταν έτοιμο (έκτισαν τις στοές) και η πλατεία στη σημερινή επίπεδη μορφή της", αναφέρει ο ιστορικός Σπ. Κατσαρός στο έργο "Τα χρονικά των Κορυφών".

Κάτω από αυτήν την πλατεία, βενετσιάνικης κατασκευής, επέλεξε ο δήμαρχος Κέρκυρας να κατασκευάσει υπόγειο χώρο στάθμευσης, "σε μια προσπάθεια - όπως καταγγέλλει η "Αγωνιστική Δημοτική Κίνηση",με ανακοίνωσή της - να γίνει αρεστός στους χιλιάδες "Γιωταχήδες" και επωφελούμενος του πραγματικού προβλήματος στάθμευσης που υπάρχει στην περιοχή της παλιάς πόλης".

Χαρακτηριστικά, η παράταξη στην ανακοίνωσή της σημειώνει: "Ο δήμαρχος Κερκυραίων θυμήθηκε πως πλησιάζουν εκλογές και θέλησε να μιμηθεί τον Βαρώνο Μυνχάουζεν. Μετά την... κατασκευή της κρεμαστής γέφυρας Λιμένα - Βίδο, μήκους 1.200 μέτρων, το τελεφερίκ του Ν. Φρουρίου, την ανάπλαση της περιοχής του παλαιού λιμένος και την κατασκευή μαρίνας, προχωρεί τώρα στην κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης στην πλατεία...". Και θυμίζει την προσπάθεια του μηχανικού Φραγκ. Βιτέλι, τον 16ο αιώνα, να γεμίσει με χώμα όλη την περιοχή της κάτω πλατείας που παρουσίαζε και τη μεγαλύτερη κλίση.

"Χωρίς γεωλογική μελέτη πώς εξαγγέλλει ένα τέτοιο έργο;", είναι ένα από τα ερωτήματα που θέτει εύλογα η "Αγωνιστική Δημοτική Κίνηση". Και συνεχίζει: "Τι κόστος θα έχει το κολοσσιαίο αυτό έργο; Πού θα βρεθεί ο χρηματοδότης και ποιος θα το εκμεταλλευτεί; Πόσα χρόνια θα χρειαστούν για να περατωθεί; Τι τιμή θα έχει το εισιτήριο στο πάρκινγκ; Η εγκατάσταση του εργοταξίου θα νεκρώσει την τουριστική περιοχή όσο διαρκούν οι εργασίες". "Ολα τα παραπάνω είναι ένα μόνο μέρος από τις απορίες μας, συνεχίζει η παράταξη". Και τονίζει πως άλλα έργα θα έπρεπε να εξαγγείλει ο δήμαρχος. Εργα που θα καλυτερέψουν τη ζωή των συμπολιτών μας, όπως ανάπλαση των συνοικιών, αναβάθμιση της Λ. Αλεξάνδρας που βρίσκεται σε άθλια κατάσταση, καθώς τα πεζοδρόμια έχουν μετατραπεί σε πάρκινγκ... "Η προσπάθεια του δημάρχου για πόλη δύο ταχυτήτων μας βρίσκει αντίθετους, όπως πιστεύουμε και για τη συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας".

"Η επόμενη δραστηριότητα του δήμου, καταλήγει με χιούμορ η "Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση": Να στείλει άνθρωπο στο διάστημα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ