Παρασκευή 13 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ενας δρόμος υπάρχει

Οι ΠΚΣ καταδικάζουν τα σχέδια για εξειδίκευση στις μεταπτυχιακές σπουδές και "γενική γνώση" στις προπτυχιακές και καλούν το φοιτητικό κίνημα να απαντήσει

"Ενας δρόμος υπάρχει. Η αντεπίθεση του φοιτητικού κινήματος και η συμπαράταξή του με το λαϊκό κίνημα για να ανατραπεί η αντιεκπαιδευτική πολιτική".

Με τη διαπίστωση αυτή οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας καλούν, με προκήρυξή τους, τους φοιτητές, να αναπτύξουν τον αγώνα τους, με αφορμή και τη νέα εξαγγελία του υπουργείου Παιδείας για εξειδίκευση μόνο μέσα στις μεταπτυχιακές σπουδές.

Ολόκληρη η ανακοίνωση των ΠΚΣ είναι η παρακάτω:

"Το ότι η κυβέρνηση μάς έχει συνηθίσει σε εξαγγελίες με το ρυθμό της καταιγίδας, είναι κάτι που όλοι έχουν καταλάβει. Από το καλοκαίρι το υπουργείο Παιδείας έχει εξαγγείλει πολλαπλά (φαινομενικά αποσπασματικά) μέτρα για την παιδεία. Στόχος τους είναι να προλάβουν την αντίδραση του λαού, να επιβάλλουν τη λογική του τετελεσμένου, να οδηγήσουν στη λογική του "ο γέγονε, γέγονε". Ετσι, στις 9/2/98 ο υπουργός Παιδείας εκτόξευσε άλλη μια απειλή απέναντι στους φοιτητές και τον ελληνικό λαό, ανοίγοντας τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου με θέμα: "Προοπτικές των μεταπτυχιακών σπουδών στην Ευρώπη". Ανοιξε ταυτόχρονα τα χαρτιά του στο ζήτημα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών.

Τι μας είπε; Οτι "οι προπτυχιακές σπουδές σημαίνουν κυρίως τη γενική γνώση, την πρόσβαση του πολίτη στην επιστήμη και στις εξελίξεις, οι μεταπτυχιακές σπουδές είναι αυτές που θα καθοδηγήσουν αργότερα το φοιτητή σε μια εμβάθυνση και εξειδίκευση".

Τι εννοεί; Οτι η μεγάλη μάζα των φοιτητών δε θα μπορεί να εμβαθύνει στο αντικείμενο που σπουδάζει, ότι η ανάγκη όλοι οι φοιτητές να αποκτάνε ολόπλευρη μόρφωση μεταφέρεται εκτός προπτυχιακών σπουδών, εννοεί πολύ απλά ότι μόνο μια ελίτ φοιτητών - οι μεταπτυχιακοί - θα έχουν αυτή τη δυνατότητα.

Ο υπουργός Παιδείας είπε ακόμα ότι οι μεταπτυχιακές σπουδές πρέπει να διασυνδέονται με τις ανάγκες της αγοράς, ότι πρέπει να συνεργάζονται τα Πανεπιστήμια με το χώρο της παραγωγής.

Τι εννοεί; Οτι αυτή η ελίτ των μεταπτυχιακών φοιτητών θα παίρνει εκείνες τις γνώσεις που θα είναι προσαρμοσμένες στις ανάγκες του κεφαλαίου. Ηδη μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών λειτουργούν σε πολλά ΑΕΙ υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ και της αμερικανικής πρεσβείας. Ηδη η "Interamerican" χρηματοδοτεί μεταπτυχιακά στο Πάντειο, η "Ιntracom" στο ΕΜΠ.

Συγχρόνως ο Αρσένης μάς είπε ότι όλα αυτά "ελπίζει" να γίνουν νόμος του κράτους, άρα να ψηφιστούν μέσα στο καλοκαίρι. Αυτό το έργο όμως, το έχουμε ξαναδεί, μόνο που τώρα είναι σαν φάρσα. Η αλήθεια είναι ότι δεν περιμέναμε τίποτα άλλο από αυτούς που δε δέχονται τους φοιτητές στο υπουργείο, που ποινικοποιούν τους αγώνες των φοιτητών κλπ.

Η πολιτική τους έφτασε στα όρια και για να τους συγκρατήσουμε, ένας δρόμος υπάρχει. Η αντεπίθεση του φοιτητικού κινήματος και η συμπαράταξή του με το λαϊκό κίνημα για να ανατραπεί η αντιεκπαιδευτική πολιτική. Αυτός ο αγώνας θα 'ναι μακρόχρονος, δύσκολος αλλά είναι και ο μόνος νικηφόρος", καταλήγει η ανακοίνωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ