Παρασκευή 13 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΓΑ
Βορά στη "μαύρη τρύπα" τα πολυτεκνικά επιδόματα

Αγνωστο πόσο θα περιμένουν ακόμη 15.000 δικαιούχοι για να εισπράξουν τα αναδρομικά του 1997

Με την ανέχεια και τα νεύρα των χιλιάδων πολυτέκνων συνεχίζει να "παίζει" η κυβέρνηση και η διοίκηση του ΟΓΑ. Τα Χριστούγεννα το υπουργείο Οικονομικών έκοψε τα αναδρομικά του 1997 από τα πολυτεκνικά επιδόματα 60.000 οικογενειών ύψους 16,2 δισ. δραχμών για να τα "ρίξει" στη "μαύρη τρύπα" του προϋπολογισμού. Τώρα για να πληρώσει τα χρωστούμενα στους 60.000 δικαιούχους του Δεκέμβρη, έκοψε τα αναδρομικά του 1997 από άλλους 15.000 δικαιούχους που έπρεπε να πάρουν τα χρήματα αυτά (περίπου 4,5 δισ. δραχμές) μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Φλεβάρη.

Οι 15.000 δικαιούχοι πολυτεκνικών επιδομάτων του ΟΓΑ (επίδομα τρίτου παιδιού, πολυτεκνικού και ισόβιας σύνταξης) που περίμεναν έναν ολόκληρο χρόνο στη σειρά για να πάρουν τα αναδρομικά - επειδή η κυβέρνηση αποφάσισε πέρσι τέτοιο καιρό να θέσει κατά άδικο και παράλογο τρόπο εισοδηματικά όρια για τη συνέχιση της καταβολής των παραπάνω επιδομάτων - βρέθηκαν προ εκπλήξεως: Αντί να πάρουν χρήματα, αφού οι φάκελοί τους εξετάστηκαν και εγκρίθηκε η πληρωμή τους για αρχές του Φλεβάρη, η διοίκηση του ΟΓΑ τους έστειλε ένα χαρτί που τους πληροφορούσε ότι θα πάρουν τα αναδρομικά του 1997 από 6 έως 15 Απριλίου 1998. Οι 15.000 δικαιούχοι του Φλεβάρη στάθηκαν ακόμα πιο άτυχοι από τους 60.000 χιλιάδες δικαιούχους του Δεκέμβρη που πήραν έστω και το δίμηνο Νοέμβρης - Δεκέμβρης του 1997. Δεν πήραν δεκάρα τσακιστή.

Επίσης, στα ειδοποιητήρια αυτά η διοίκηση του ΟΓΑ δεν ξέχασε να καλέσει όσους δεν υπέβαλαν φορολογική δήλωση το 1997 να προσκομίσουντο αργότερο μέχρι τις 15 Απρίλη στον ανταποκριτή του ΟΓΑ του τόπου της τελευταίας πληρωμής τους για να συνεχιστεί η καταβολή του επιδόματος για το 1998:

Α) "Υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/86 θεωρημένη από την αρμόδια εφορία περί μη υποχρέωσης υποβολής φορολογικής δήλωσης δική σας και του ή της συζύγου σας".

Β) "Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης στο ειδικό έντυπο του ΟΓΑ".

Η ουσία, πάντως, είναι ότι η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση σχετικά με το θέμα αυτό έχει φέρει σε απόγνωση τις πολύτεκνες οικογένειες, αφού περιμένουν πώς και πώς να πάρουν τα αναδρομικά που ξεκινούν από 200.000 δραχμές και ξεπερνούν τις 600.000. Επίσης το κόψιμο των αναδρομικών των δικαιούχων του Δεκέμβρη δημιουργεί αλυσιδωτές παρενέργειες, αφού τώρα δεν πληρώθηκαν οι δικαιούχοι του Φλεβάρη και το ίδιο αναμένεται να γίνει στη συνέχεια με τους δικαιούχους που περιμένουν να πάρουν σειρά τον Απρίλη. Το χειρότερο όμως είναι ότι τα χρήματα για τα αναδρομικά του 1997 έπρεπε να είχαν καταβληθεί από το προϋπολογισμό του 1997, αλλά αντί αυτού η κυβέρνηση έκοψε 16,2 δισ. τον Δεκέμβρη, τα οποία δόθηκαν από τον προϋπολογισμό του 1998. Ομως, στον προϋπολογισμό του 1998, για τα επιδόματα του ΟΓΑ έχει προβλεφτεί μικρότερο κονδύλι σε σχέση με πέρυσι και αν συνεχιστεί η ίδια τακτική από το υπουργείο Οικονομικών, τότε δημιουργείται σοβαρός κίνδυνος να μη φτάσουν τα χρήματα για να πληρωθούν τα πολυτεκνικά επιδόματα στο τέλος του χρόνου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ