Παρασκευή 13 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
"Μαγείρεμα" με τις βαθμολογίες

Απίστευτες διαστάσεις παίρνει πλέον το σκάνδαλο με τις αναθέσεις των μελετών του κύριου προγράμματος του Εθνικού Κτηματολογίου! Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησαν και νέες βαθμολογίες - οι τρίτες μέσα σε διάστημα περίπου δύο μηνών - και ύστερα από ένα τέτοιο "μαγείρεμα" για το μοίρασμα της πίτας των 20 δισ. δρχ., κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν και πότε θα υπογραφούν οι συμβάσεις για να ξεκινήσει η σύνταξη των μελετών.

Την ίδια στιγμή που η "Κτηματολόγιο ΑΕ" έχει χάσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας, κυβέρνηση και ΥΠΕΧΩΔΕ απλά παρακολουθούν τα "μαγειρέματα" της ντροπής σαν να μη συμβαίνει απολύτως τίποτα. Ο αρμόδιος υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Θ. Κολιοπάνος,αρκείται στο να στέλνει έγγραφα με συστάσεις προς την εταιρία που εκτελεί το έργο για λογαριασμό του Δημοσίου, ενώ από την πλευρά του ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης,απλά παρακολουθεί να γίνονται "σημεία και τέρατα" στο "μεγαλύτερο από τα μεγάλα έργα", όπως το έχει χαρακτηρίσει ο ίδιος, κρατώντας ένοχη σιωπή... Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, σε σύσκεψη που έγινε πριν ένα μήνα περίπου στο ΥΠΕΧΩΔΕ γι' αυτό το θέμα, ο υπουργός χαρακτήρισε όσα συμβαίνουν στο Εθνικό Κτηματολόγιο, απλώς, "πόλεμο συμφερόντων των μελετητικών γραφείων"!

Υπενθυμίζεται ότι οι πρώτες βαθμολογίες εκδόθηκαν από την Επιτροπή Αξιολόγησης την 1η Δεκέμβρη, αλλά ο πρόεδρος της "Κτηματολόγιο ΑΕ", Ι. Μπαντέκας,και ο διευθύνων σύμβουλος, Ν. Γαλιδάκης,"διαπίστωσαν" δυσαρμονίες στις βαθμολογήσεις των κριτηρίων που αναφέρονται στη διακήρυξη. Ετσι, ζήτησαν από την επιτροπή να επανεξετάσει και να διορθώσει τους πίνακες. Μεσολαβούν 20 μέρες, κατά τις οποίες τα "μαγειρέματα" έδιναν κι έπαιρναν. Αυτό είχε αποτέλεσμα, οι νέες βαθμολογίες να παρουσιάζουν μεγάλες διαφορές από τις πρώτες. Τώρα, μετά την υποβολή των ενστάσεων για τις δεύτερες βαθμολογίες η Επιτροπή Αξιολόγησης προχώρησε στην έκδοση και τρίτου πίνακα με νέες βαθμολογίες που, φυσικά, διαφέρουν σημαντικά και από τις δύο προηγούμενες!

Αλλοι βιάζονται...

"Τρώγοντας ανοίγει η όρεξη". Την παροιμία αυτή θυμίζουν οι εκπρόσωποι 28 υποψηφίων ομίλων από τους 44 που παίρνουν μέρος στο διαγωνισμό για τις 40 μελέτες του κυρίως προγράμματος του Κτηματολογίου, συνολικού προϋπολογισμού 25 δισ. δρχ. Οι εκπρόσωποι αυτοί, αφού ομολογούν ότι είναι οι ίδιοι "που έχουν επιλεγεί και εκπονούν το σημαντικότερο μέρος της πιλοτικής φάσης" του Κτηματολογίου (δεν αναφέρουν βέβαια ότι οι αναθέσεις αυτές έγιναν με τις γνωστές διάτρητες διαδικασίες), απαιτούν ουσιαστικά ούτε λίγο - ούτε πολύ να ανατεθεί - και γρήγορα μάλιστα - και το πακέτο μελετών του κυρίως προγράμματος στους ίδιους! Διότι, τι άλλο σημαίνει η κατάληξη της ανακοίνωσής τους: "Πιστεύουμε και ζητούμε την ταχεία ολοκλήρωση του διαγωνισμού, με πιστή τήρηση της προκήρυξης και του κανονισμού, ώστε να επιταχυνθούν οι ρυθμοί του απαραίτητου προγράμματος του Εθνικού Κτηματολογίου και να αξιοποιηθεί η οργάνωση και η ανάπτυξη των εταιριών μας"!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ