Παρασκευή 13 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η επανεμφάνιση της νόσου

Μέχρι πρότινος νόμιζαν ότι η φυματίωση -όπως και άλλα λοιμώδη νοσήματα- είχαν υπερνικηθεί. Τα τελευταία χρόνια η φυματίωση επανέρχεται τόσο σε πανελλαδικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύμφωνα με στοιχεία του Πρότυπου Ιατρείου Καταγραφής και Αντιμετώπισης της Παιδικής Φυματίωσης που εδρεύει στο Νοσοκομείο "Αγλαϊα Κυριακού", 870 παιδιά προσβλήθηκαν από φυματίωση την περίοδο 1982 - 1995. Απ' αυτά 550 παιδιά ήταν κάτω των πέντε ετών και 320 κάτω των τριών ετών. Κανένα από αυτά τα κρούσματα δεν ήταν θανατηφόρο.

Η ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι το 1995 πέθαναν από φυματίωση τρία εκατομ. άνθρωποι εκ των οποίων οι 535.000 ήταν παιδιά. Το χαρακτηριστικό είναι οτι η νόσος ξέφυγε απ' τα παραδοσιακά "προπύργια", την Αφρική και την Ασία. Στον Ευρωπαϊκό χώρο η φυματίωση -όπως και άλλα λοιμώδη νοσήματα- εμφανίστηκε με πιό δραματικό τρόπο στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Τον Απρίλη του 1996 - και ενόψει της Παγκόσμιας Μέρας για την Υγεία - η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι η "κατάρρευση του κομμουνισμού το 1990 προκάλεσε επιδημία λοιμωδών νόσων...Τα συστήματα υγείας ήταν κρατικά, με συνέπεια την κατάρρευση και των υπηρεσιών πρόληψης νοσημάτων, που ήταν ικανοποιητικού επιπέδου στην πρώην Σοβιετική Ενωση", έλεγε, τότε, ο Jo Asvall.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ