Παρασκευή 13 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Γυμνοί" στα εγκαύματα

Παρά τις ελλείψεις, η αντιμετώπιση των εγκαυμάτων στη χώρα μας βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα

Αποτελεσματικά μπορούν πλέον να αντιμετωπιστούν εγκαύματα, που μέχρι πρότινος απέβαιναν μοιραία. Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ σημαντική, δεδομένου ότι περισσότερο από το 40% των εγκαυμάτων αφορά βρέφη και παιδιά ηλικίας έως 14 ετών. Πριν λίγα χρόνια, όσα παιδιά είχαν έγκαυμα που καταλάμβανε πάνω από το 40% της συνολικής επιφάνειας του σώματος ήταν καταδικασμένα. Σήμερα αποκαθίστανται και μεγαλώνουν κανονικά, ακόμη κι αν το ποσοστό του εγκαύματος ξεπερνά το 70%.

Να σημειωθεί ότι αυτή η δυνατότητα ικανοποιητικής αντιμετώπισης των εγκαυμάτων γίνεται χωρίς το σχεδιασμό της υπαρχουσών υπηρεσιών και, πολύ περισσότερο, χωρίς σχεδιασμό της προοπτικής. Για παράδειγμα: Την ώρα που η χώρα μας χρειάζεται 122 κρεβάτια για την αντιμετώπιση των εγκαυματιών υπάρχουν 12 κρεβάτια που είναι κλειστά στο Θριάσιο Νοσοκομείο.

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου, που διοργανώθηκε με αφορμή την προσπάθεια ενίσχυσης της Μονάδας Εγκαυμάτων του Νοσοκομείου Παίδων "Αγλαϊα Κυριακού". Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου που παρουσίασε χτες ο καθηγητής Πλαστικής Χειρουργικής Ι. Ιωάννοβιτς,τα παιδικά εγκαύματα "αγγίζουν" το 42% του συνόλου των εγκαυμάτων στη χώρα μας. Απ' αυτά το 60% (1.000 στα 1.711) συμβαίνουν σε παιδιά ηλικίας 2 - 5 ετών, καθώς δεν υπάρχουν χώροι για παιχνίδι και τα παιδιά αναγκάζονται να εκτονώνουν την ενεργητικότητά τους μέσα στο σπίτι. Το 70% των παιδικών εγκαυμάτων οφείλονται στο ζεμάτισμα. Ακολουθούν τα χημικά εγκαύματα (6%) και τα ηλεκτρικά εγκαύματα (2%).

Ο Ι. Ιωάννοβιτς εξέφρασε την ανάγκη δημιουργίας εξειδικευμένων Μονάδων Εγκαυμάτων, οι οποίες πρέπει να στελεχωθούν με έμπειρο και απόλυτα εξειδικευμένο ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό.

Μία τέτοια Μονάδα είναι αυτή του "Αγλαϊα Κυριακού". Για την αγορά του απαραίτητου εξοπλισμού για τη Μονάδα, η πρόεδρος του Συλλόγου "Φίλοι Κοινωνικής Παιδιατρικής", Γ. Βλάχου, ανακοίνωσε ότι στις 16 Φλεβάρη διοργανώνεται καλλιτεχνική εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ