31η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΜΕΡΚΟΣΟΥΡ
Διεργασίες για την περιφερειακή συνεργασία

Εμφανέστατες οι αντιθέσεις

Σάββατο 20 Γενάρη 2007

Associated Press

Το τρίο Κορέα - Μοράλες - Τσάβες στη Σύνοδο του Mercosur
ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ.--

Η πρόσφατη επανεκλογή του Ούγο Τσάβες στην Προεδρία της Βενεζουέλας και η εκλογή του Ραφαέλ Κορέα στην Προεδρία του Εκουαδόρ δίνουν το στίγμα στην 31η Σύνοδο του MERCOSUR (Κοινής Αγοράς του Νότου), σύνοδος που είχε έτσι κι αλλιώς ως κύριο ζήτημα της ατζέντας «την προώθηση των διαδικασιών περιφερειακής ολοκλήρωσης», όπως αναφέρεται επισήμως.

Εξάλλου, η θέληση για περιφερειακή συνεργασία έχει εκφραστεί πολλάκις από πολλούς εξ ου και η πρόσφατη είσοδος της Βενεζουέλας στο MERCOSUR (τα αρχικά μέλη της οποίας ήταν η Βραζιλία, η Αργεντινή, η Ουρουγουάη και η Παραγουάη) και η πρόταση που διατυπώθηκε περί εισόδου και της Βολιβίας μετά από κατάθεση ανάλογου αιτήματός της. Η είσοδος της Βολιβίας είναι ένα από τα βασικά ζητήματα της 31ης Συνόδου, εντούτοις, όπως σημειώνει η «Πρένσα Λατίνα», προβλήματα υπάρχουν καθώς η Βολιβία είναι και μέλος της Κοινότητας των Ανδεων (CAN), στην οποία έχουν διαφορετικούς προϋπολογισμούς από ό,τι στο MERCOSUR.

Σε αυτό το πλαίσιο το «παρών» έδωσαν εκτός από τους Προέδρους της Βραζιλίας (που είναι και οικοδεσπότης της Συνόδου), της Αργεντινής, της Ουρουγουάης, της Παραγουάης και της Βενεζουέλας, Λουίς Ινάσιο «Λούλα» ντα Σίλβα, Νέστορ Κίρσνερ, Ταμπαρέ Βάσκες, Νικανόρ Ντουάρτε Φρούτος και Ούγο Τσάβες, αντίστοιχα, και η Πρόεδρος της Χιλής, Μισέλ Μπατσελέτ, ο Πρόεδρος της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, ο Πρόεδρος της Κολομβίας, Αλβαρο Ουρίμπε, ο πρωθυπουργός της Γουιάνας, Σάμουελ Αρτσιμπαλντ Αντονι Χιντς, ο Πρόεδρος του Σουρινάμ, Ρόναλντ Βενετιάν, και ο πρόεδρος του Εκουαδόρ, Ραφαέλ Κορέα.

Σημαντικός παράγοντας, σύμφωνα με αναλυτές, για την προώθηση και ενδυνάμωση της περιφερειακής συνεργασίας είναι το ξεπέρασμα των εσωτερικών αντιθέσεων, οι οποίες υποβόσκουν μεταξύ των χωρών. Αντιθέσεις που εκφράστηκαν όμως και πιο καθαρά με τις δηλώσεις του Προέδρου της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, κατά τη διάρκεια της Συνόδου, όπου τόνισε, σύμφωνα με το «Telesur», ότι «η Βολιβία θα σταματήσει την παροχή φυσικού αερίου προς τη Βραζιλία εάν δεν υπάρξουν δίκαιες τιμές», προσθέτοντας, εντούτοις, ότι «είμαστε σίγουροι και ελπίζουμε πως η κυβέρνηση της Βραζιλίας και ο Πρόεδρος Λούλα θα θέσουν ως προτεραιότητα στις σχέσεις μας τη φιλία και την αλληλεγγύη»... Και «αλληλεγγύη δε σημαίνει υποταγή ή καταλήστευση των φυσικών μας πόρων». Αυτή είναι μία ακόμη διάσταση στις αντιθέσεις, όπως εκδηλώνονται μεταξύ των χωρών της Νότιας Αμερικής, καθώς Βενεζουέλα, Βολιβία αλλά και δευτερευόντως το Εκουαδόρ επιθυμούν μία «κοινότητα του Νότου» βασισμένη σε άλλα «ιδανικά» και όχι αυτά της αγοράς...

Ομως, σύμφωνα με την «Πρένσα Λατίνα», η ιδέα να γίνουν οικονομικές διευκολύνσεις προς χώρες «οικονομικά αδύνατες» βρίσκουν σφοδρή αντίδραση από την Αργεντινή. Πάντως, μετά από παρέμβαση του Προέδρου Λούλα ομόφωνα εγκρίθηκε η σύσταση ad hoc ομάδας εργασίας (δηλαδή, ειδική γι' αυτό το θέμα) που θα εξετάσει το αίτημα της Βολιβίας και θα καθορίσει τους όρους για την είσοδό της στο MERCOSUR. Επίσης, μία ακόμη ομάδα εργασίας ad hoc συστάθηκε ώστε να εξετάσει συγκεκριμένες προτάσεις και να προτείνει φόρμουλες με σκοπό να υπερκεραστούν οι οικονομικές ασυμμετρίες μεταξύ των χωρών-μελών. Τέλος, ο Πρόεδρος Λούλα ως οικοδεσπότης δέχτηκε τη σύσταση ομάδας από κορυφαίους αξιωματούχους για τη θεσμική αναθεώρηση του MERCOSUR και τις μετατροπές που θα γίνουν διά μέσου της συμμετοχής όλων των κρατών-μελών στο αποκαλούμενο Πρωτόκολλο του Κλάδου Ελαίας. Το τελευταίο στόχο έχει την επίλυση διαφορών και την εξομάλυνση αντιθέσεων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα βήματα σε διακρατικές καπιταλιστικές ενώσεις (2013-12-20 00:00:00.0)
Συμβιβασμοί και μηνύματα (2009-08-12 00:00:00.0)
Συμβιβασμοί και αντιθέσεις (2008-05-20 00:00:00.0)
Μέτρα για τη διατροφική κρίση (2008-04-25 00:00:00.0)
Προώθηση της ενεργειακής συνεργασίας (2007-08-10 00:00:00.0)
Νέα δυναμική με τη Βενεζουέλα (2005-12-10 00:00:00.0)