Τρίτη 20 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΛΑΤΙΝΙΚΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ - ΕΕ
Συμβιβασμοί και αντιθέσεις

ΛΙΜΑ.--

Με ευχολόγια και συμβιβασμούς έκλεισε η 5η Σύνοδος Κορυφής Ευρωπαϊκής Ενωσης - Λατινικής Αμερικής, που επισήμως ήταν «αφιερωμένη» στην αντιμετώπιση της φτώχειας, της ανισότητας, του κοινωνικού αποκλεισμού και της κλιματικής αλλαγής, υπό το βάρος των ανησυχιών για τη διεθνή επισιτιστική κρίση. Ωστόσο, τη συγκεκριμένη πρόταση που έκανε ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, για τη δημιουργία ενός κοινού λογαριασμού ανάπτυξης που θα στηρίξει τις χώρες στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης, οι ηγέτες της ιμπεριαλιστικής ΕΕ έκαναν πως δεν άκουσαν. Η Βενεζουέλα προσφέρθηκε να διαθέσει η ίδια, ως συμβολή, 1 εκατομμύριο δολάριο από τα κέρδη της πετρελαιοβιομηχανίας, αλλά η πρόταση δεν εισακούστηκε.

Στις εργασίες της Συνόδου οι συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τη Λατινική Αμερική, τις οποίες προσπάθησε να προωθήσει η ΕΕ, συνάντησαν σφοδρότατες αντιδράσεις κυρίως εκ μέρους της Βολιβίας και του Εκουαδόρ. Παρ' όλα αυτά, υπήρξε ένας συμβιβασμός για τη διατύπωση στην τελική «διακήρυξη της Λίμα», ότι η συνεργασία των δύο μερών αποτελεί «πολιτική προτεραιότητα».

Επίσης, στη διακήρυξη υπάρχει, μια έστω σε επίπεδο λόγων, καταδίκη του λεγόμενου υπερδαφικού νόμου Χελμς - Μπάρτον, που αποτελεί μέρος του απάνθρωπου αποκλεισμού που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ στην Κούβα.

Κατά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου, οι πρόεδροι της Χιλής, Μισέλ Μπατσελέτ και της Αργεντινής, Κριστίνα Κίρχνερ, πρότειναν τη συγκρότηση συμμαχίας ανάμεσα στη Λατινική Αμερική και την Ευρωπαϊκή Ενωση για την αντιμετώπιση της διατροφικής κρίσης. Ισως μεγαλύτερη σημασία, σε οικονομικό επίπεδο έχουν οι συμφωνίες που υπογράφτηκαν μεταξύ του Mercosur, της Κοινότητας των Ανδεων (CAN), του Συστήματος Συνεργασίας της Κεντρικής Αμερικής (SIC) και των χωρών του Μεξικού και της Χιλής.

Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε στη σύνοδο στο Περού ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης, συμμετέχοντας στην προσπάθεια που κάνει η ΕΕ να προωθήσει τα συμφέροντα του ευρωπαϊκού κεφαλαίου στην περιοχή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με στόχο την προώθηση της συνεργασίας (2009-08-11 00:00:00.0)
Αναζήτηση ανάπτυξης εμπορικών συναλλαγών (2009-04-01 00:00:00.0)
Συνάντηση ενίσχυσης της συνεργασίας (2008-12-17 00:00:00.0)
Το λαϊκό κίνημα στο προσκήνιο (2008-05-14 00:00:00.0)
Κοινή ανακοίνωση για την 5η Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Λατινικής Αμερικής - Καραϊβικής (2008-05-14 00:00:00.0)
Μέτρα για τη διατροφική κρίση (2008-04-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ