«ΤΣΙΜΕΝΤΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ»
Σε «υποχρεωτική άδεια» 550 εργάτες

Τις αντεργατικές ενέργειες της LAFARGE καταγγέλλει η ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ, ενώ οι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι οι εκβιασμοί της εργοδοσίας δε θα περάσουν

Τρίτη 17 Απρίλη 2007

Οι τσιμεντεργάτες μπροστά στην πύλη της εταιρίας καθώς λίγο πριν η εργοδοσία τους έχει ανακοινώσει τις αντεργατικές και παράνομες αποφάσεις της
«Η τρομοκράτηση και οι εκβιασμοί της εργοδοσίας δεν πρόκειται να περάσουν. Θα συνεχίσουμε αγωνιστικά για τις κατακτήσεις και τα δικαιώματά μας». Πάνω σ' αυτήν τη διαπίστωση - εκτίμηση, διεξάγονταν χτες, από το πρωί, όλες οι συζητήσεις των 550 εργαζομένων στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ Ηρακλής ΙΙΙ (πρώην «Τσιμέντα Χαλκίδας»), ακόμα και μετά το μοίρασμα, στις 6 το πρωί, της ανακοίνωσης της πολυεθνικής εργοδοσίας (της LAFARGE) με την οποία πληροφορούσε καθέναν από τους εργαζόμενους ξεχωριστά και όλους ότι «από σήμερα 16/4/07 και ώρα 6 π.μ. οι εργαζόμενοι στη βάρδια και ώρα 7 π.μ. οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, λαμβάνετε, κανονική άδεια μέχρι νεοτέρας ειδοποίησης».

Αμέσως, σαν αστραπή μεταδόθηκαν οι γνωστές στους εργάτες λέξεις «λοκ άουτ» (ανταπεργία). Αυτό δείχνει - έλεγαν - ότι οι κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος «πονάνε» την εταιρεία, έτσι, πρέπει να συνεχίσουμε και μεις... Και, τελικά, η αντεργατική μεθόδευση και παράνομη ενέργεια (παράνομη τη χαρακτήρισε και η Επιθεώρηση Εργασίας), ήταν αυτή που συσπείρωσε ακόμα περισσότερο τους τσιμεντεργάτες, ατσάλωσε επιπλέον την ενότητά τους.

Από χτες το πρωί, λοιπόν και κάθε μέρα, όλοι μπροστά στην πύλη «χτυπάνε» κανονικά κάρτα και περιφρουρούν τον αγώνα τους.

Η εργοδοσία, όμως, δε σταμάτησε εδώ. Αξιοποιώντας την ασυδοσία των αντεργατικών πολιτικών, που τους εξασφαλίζουν οι κυβερνήσεις - της ΝΔ σήμερα και του ΠΑΣΟΚ προηγούμενα - προχωράει σε νέα αντεργατική ενέργεια στις 9 το πρωί. Στέλνει εξώδικο - καταγγελία στο σωματείο, με το οποίο καταγγέλλει τα πρακτικά συμφωνίας (μονομερής καταγγελία) τα οποία όμως δε δεχόταν μέχρι σήμερα να εφαρμόσει (αφορούν την πρόσληψη προσωπικού και τη χρήση των εργολάβων) ως «αναχρονιστικά που δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας...».


Και χτες, όπως καθημερινά στον αγώνα τους, δίπλα στους εργαζόμενους βρέθηκαν συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και εκπρόσωποι της ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ. Το μεσημέρι, επισκέφθηκε και συζήτησε με τους εργαζόμενους η Σοφία Ντούρου, νομαρχιακή σύμβουλος της ΝΑΣ.

Με ανακοίνωσή της, η ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ καταδικάζει τις παράνομες και αντεργατικές ενέργειες της διοίκησης της LAFARGE να προχωρήσει στη διακοπή της λειτουργίας του εργοστασίου στη Χαλκίδα. Ο αγώνας των εργαζομένων, σημειώνεται, δείχνει ότι πιέζει την πολυεθνική. Οι αποφάσεις της είναι κινήσεις αντιπερισπασμού, για να σπάσει το αγωνιστικό φρόνημα των εργαζομένων που αντιστέκονται στην ισοπέδωση των δικαιωμάτων και κατακτήσεών τους. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να βγάλουν τα πολιτικά τους συμπεράσματα. Να αποδώσουν τις ευθύνες σ' αυτούς που ανήκουν. Θα πρέπει να σκεφτούν ότι αέρα στα πανιά της εργοδοσίας έδωσαν, και δίνουν καθημερινά, η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ που ενισχύει την πλουτοκρατία και τις πολυεθνικές, με τον ίδιο τρόπο που έκανε προηγούμενα και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Τον ίδιο αέρα στα πανιά της εργοδοσίας δίνουν και οι περιβόητοι «κοινωνικοί διάλογοι», στους οποίους συμμετέχουν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΠ (του ΣΥΝ), παζαρεύοντας κάθε φορά πόσα θα χάσουν οι εργαζόμενοι. Τέλος, η ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους και το λαό της Εύβοιας σε αγώνα για ανατροπή αυτής της πολιτικής και των εκφραστών της. Το αίτημα τονίζει, για ορυκτό πλούτο - λαϊκή περιουσία, με δημόσιο ενιαίο φορέα τσιμεντοβιομηχανίας, είναι το μοναδικό που συμβαδίζει σήμερα με την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μάχη για την επαναπρόσληψη του συνδικαλιστή (2011-11-22 00:00:00.0)
Αντεργατικές μεθοδεύσεις και απλήρωτοι εργαζόμενοι (2011-09-16 00:00:00.0)
Υποαπασχόληση και ατομικές συμβάσεις (2010-11-10 00:00:00.0)
Παράγοντες υλοποίησης της αντιλαϊκής πολιτικής (2006-07-09 00:00:00.0)
Απολύουν και καταπατούν τις συλλογικές συμβάσεις (2004-12-31 00:00:00.0)
Διαμαρτυρία για την απόλυση συνδικαλιστή (2003-08-07 00:00:00.0)